Είναι αναμφίβολα ο πιο δημοφιλής, αλλά και για πάρα πολλούς, ο πιο αγαπημένος σεφ, ο οποίος ανελλιπώς, χρόνια τώρα, δίνει σε όλους και όλες, τις αμέτρητες ιδέες και τα σχέδια του, μαρτυρώντας ότι η φαντασία και η διάθεσή του για δημιουργία, δεν τελειώνουν ποτέ! Ο λόγος για τον Άκη Πετρετζίκη, που «οι συνταγές του πάντα πετυχαίνουν!», όπως τονίζουν όλοι και είναι κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουν για τον Άκη και το πρώτο που θα πει κανείς γι’ αυτόν. Μέχρι να το κατακτήσει, όμως, μεσολάβησαν αρκετά χρόνια σκληρής δουλειάς, πολλά όνειρα και ακόμα περισσότεροι πετυχημένοι στόχοι…
Μιλώντας στο Volos Out, σε μια απολαυστική ομολογουμένως συνέντευξη, αναφέρεται και στο πρώτο όνειρό του από την αρχή που ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική, τονίζοντας ότι «ήταν να καταφέρουμε να βάλουμε απλά υλικά, όπως τα ρεβίθια, στα πιάτα όλου του κόσμου…», αναφέροντας παράλληλα, ότι «νιώθω χαρά που τα υλικά των συνταγών μας μπαίνουν κάθε μέρα στις κατσαρόλες εκατομμυρίων Ελλήνων».
Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή
Αναφερόμενος στην επικοινωνία του με χιλιάδες followers καθημερινά, τονίζει ότι «πάντα ψάχνουμε τρόπους να ξεχωρίζει το περιεχόμενό μας μέσα στον τεράστιο όγκο της πληροφορίας που παίρνουν οι χρήστες καθημερινά», ενώ εστιάζει στο γεγονός, ότι «μέσα από αυτή την επικοινωνία μαθαίνω τι θέλουν, τι τους λείπει, τι χρειάζονται και φροντίζω να τους ετοιμάσω την πιο νόστιμη και πετυχημένη εκδοχή…».
Ξεχωριστή αναφορά στις… λεγόμενες εύκολες συνταγές, που πάντα τις θέλουμε και τις ξεχωρίζουμε, όπως επισημαίνει ο Άκης Πετρετζίκης, «φτιάχνοντας το «ΕΥΚΟΛΑΚΙ», είχα στο μυαλό μου τους εργαζόμενους με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, τους νέους και τους φοιτητές με μικρό budget, αλλά και τους αρχάριους».
Ως γονέας και ο ίδιος, προτρέπει τους γονείς, να βάζουν με έναν όμορφο τρόπο τα παιδιά τους στην κουζίνα, τονίζοντας, πως «ό,τι τρως εσύ θα μάθει να τρώει και το παιδί. Και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εκπαιδεύσεις διατροφικά τα παιδιά είναι να τα βάλεις στην κουζίνα μαζί σου»…
Μιλώντας τέλος για την θρησκευτική περίοδο που διανύουμε, τόνισε ότι η μαγειρική έχει κάτι …μαγικό, μπορεί να κάνει θαύματα και τις περιόδους νηστείας, ενώ ερωτηθείς για τον εορτασμό του Πάσχα, τόνισε ότι «για τους Έλληνες, Πάσχα ίσον Σούβλα! Άρα φουλ παραδοσιακό…!»
- Είστε ένας, από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους της τηλεόρασης και του διαδικτύου είναι αλήθεια, με μια εκπληκτική ανταπόκριση του κόσμου…Οι συνταγές σας λατρεμένες! Αρχικά, πώς νιώθετε εσείς για όλο αυτό και εάν τελικά, περιλαμβάνονταν τα όσα ζείτε, στα… όνειρά;
Έχω πει πολλές φορές πως το όνειρό μου από την αρχή που ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μαγειρική, ήταν να καταφέρουμε να βάλουμε απλά υλικά, όπως τα ρεβίθια, στα πιάτα όλου του κόσμου.
Ασχέτως της κοινωνικής και οικονομικής τους κατάστασης, να κάνουμε όλους τους ανθρώπους ίσους, έστω για αυτές τις λίγες στιγμές που κάθονται γύρω από ένα τραπέζι.
Αν και στο ξεκίνημα δεν γνώριζα ποια θα είναι η ανταπόκριση, γνώριζα σίγουρα ότι αυτό μου το όνειρο θα γινόταν ο στόχος μας. Και πιστεύω ότι το έχουμε καταφέρει. Οπότε, τώρα πια, νιώθω χαρά που τα υλικά των συνταγών μας μπαίνουν κάθε μέρα στις κατσαρόλες εκατομμυρίων Ελλήνων και είναι πολλοί αυτοί που έχουν κάνει τη μαγειρική καθημερινή συνήθεια με τη συντροφιά μας στην κουζίνα τους.
- Έχω διαπιστώσει, ταυτόχρονα, μια εκπληκτική επικοινωνία, με χρήση όλων των προσφερόμενων μέσων, με όλους και όλες, όσους και όσες σας παρακολουθούν και ακολουθούν, που δεν αναλώνεται μόνο στα καθιερωμένα, με την παράθεση μιας συνταγής, αλλά επεκτείνεται σε ανταλλαγή απόψεων κ.λπ. Είναι κάτι που έχει καλλιεργηθεί και σας «γεμίζει» φαντάζομαι και εσάς… Τι έχετε αποκομίσει εσείς από αυτή τη σχέση; Πόσο βοηθητική είναι παράλληλα για τη δουλειά σας;
Για όλους μας στην εταιρεία μου τα κοινωνικά μέσα είναι αρκετά σημαντικά και μας ενδιαφέρει πολύ να τα παρακολουθούμε και να τα αναπτύσσουμε συνέχεια. Όμως, το κάναμε, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μόνο για να βγάλουμε τις συνταγές μας προς τα έξω, αυτό που είμαστε και όχι για να μαζέψουμε likes. Έχουμε χτίσει με τα χρόνια έναν χαρακτήρα και το κοινό μας το αντιλαμβάνεται αυτό και μας ακολουθεί, γιατί εκτιμά την αυθεντικότητα. Και να σας πω, πως ένα μεγάλο μέρος των followers μας είναι food lovers, οπότε τους αρέσει το φαγητό και είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους, ακριβώς όπως και της δικής μας. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι είμαστε όλοι μαζί μέρος της ίδιας παρέας, γι’ αυτό είναι και πιο ουσιαστική η επικοινωνία μας, με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, όπως λέτε. Και, ναι, με γεμίζει πολύ αυτό και είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση για τη δουλειά που κάνουμε. Επίσης, από αυτό και μόνο, αποκομίζω διαρκώς την ικανοποίηση που αισθάνεται κάθε επιχειρηματίας όταν πετυχαίνει τον στόχο του. Τώρα, για το πόσο βοηθητική είναι παράλληλα για τη δουλειά μου αυτή η επικοινωνία με το κοινό μας, θα σας πω: πάρα πολύ! Μέσα από αυτή την επικοινωνία μαθαίνω τι θέλουν, τι τους λείπει, τι χρειάζονται και φροντίζω να τους ετοιμάσω την πιο νόστιμη και πετυχημένη εκδοχή. Ξέρετε, όταν κοιτάζω τον φακό στα γυρίσματα των εκπομπών μας, φέρνω τον κόσμο στο μυαλό μου και σε αυτούς απευθύνομαι. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο να μιλάς σε μια κάμερα και πολύ περισσότερο όταν πρέπει να βγάλεις μια ολόκληρη εκπομπή, μιλώντας μόνος σου! Με έχει βοηθήσει πολύ και σε αυτό η σχέση με το κοινό!
- Μα… και οι επιλογές , όπως και ο τρόπος που δίνετε τη γνώση σας, είναι ξεχωριστός… Αν κρίνω απ’ τις λύσεις που προσφέρετε μέσω του site σας, (συνταγές με λίγα υλικά, σε λίγο χρόνο κ.λπ.) τελικά όλοι μπορούμε να φροντίσουμε για το γεύμα μας… Προβληματίζεστε και για τις ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και το τι επιθυμεί ο κόσμος αντιλαμβάνομαι…
Πάντα ψάχνουμε τρόπους να ξεχωρίζει το περιεχόμενό μας μέσα στον τεράστιο όγκο της πληροφορίας που παίρνουν οι χρήστες καθημερινά. Δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά να περάσουμε τις συνταγές μας προς τα έξω και να βάλουμε τα πιάτα μας σε όλα τα τραπέζια. Όπως είπα και πριν, τα κοινωνικά δίκτυα με βοηθούν να μαθαίνω τον κόσμο. Πολλές φορές παροτρύνουμε τους χρήστες να μας λένε την άποψή τους και να εκφράζουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Τι θέλουν να φτιάξουμε, τι υλικά τους αρέσουν να μαγειρεύουν, σε ποια σκεύη προτιμούν να μαγειρεύουν, και πολλά άλλα ακόμα. Και αυτό, εμείς το παίρνουμε και το αξιοποιούμε στο έπακρο. Το ονομάζουμε «το vibe της εποχής» και φτάνει σε εμάς 100% από τον κόσμο. Αυτού του είδους η επικοινωνία με τον κόσμο είναι σχεδόν καθημερινή πια και πολύ καθοριστική για εμάς, ώστε να ξέρουμε πάντα τι να τους δώσουμε παρακάτω. Πώς να συνεχίσουμε να τους βοηθάμε να μαγειρεύουν οι ίδιοι το φαγητό που τρώνε με ενδιαφέρον και με απόλυτη επιτυχία!
- Με το νέο σας βιβλίο «Ευκολάκι» (Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ) υπόσχεστε να κάνετε… τη μαγειρική, την αγαπημένη μας ασχολία! Πώς μπορούμε να κάνουμε λοιπόν τη μαγειρική μέρος της καθημερινότητάς μας;
Α, πολύ απλό… Πάρτε το «ΕΥΚΟΛΑΚΙ»! Σοβαρά τώρα, θα σας πω το εξής, που το έχω ξαναπεί. Όπως μαθαίνουμε να μιλάμε, επειδή έχουμε ανάγκη να επικοινωνούμε, ε, έτσι πρέπει να μάθουμε και να μαγειρεύουμε, επειδή έχουμε ανάγκη να φάμε για να επιβιώσουμε. Τώρα, το πώς θα βάλει ο καθένας τη μαγειρική στην καθημερινότητά του είναι άλλη ιστορία, γιατί δεν έχουμε όλοι την ίδια καθημερινότητα.
Αλλά σίγουρα γίνεται, και τους τρόπους για να το πετύχει κάποιος αυτό θα τους βρει μέσα στο «ΕΥΚΟΛΑΚΙ». Γιατί δεν έχει μόνο εύκολες και γρήγορες συνταγές το βιβλίο αυτό. Έχει τεράστιο υλικό που στήσαμε με πολλή φροντίδα και αγάπη, με συμβουλές, μυστικά και διάφορα εργαλεία οργάνωσης. Από το πώς θα προγραμματίσεις τα ψώνια σου, πώς θα στήσεις τα ντουλάπια σου και ακόμα και μέχρι πώς θα κινηθείς αποτελεσματικά μέσα στην κουζίνα σου, αν δεν έχεις ξαναμπεί ποτέ εκεί για να μαγειρέψεις. Εγώ, πάντως, φτιάχνοντας το «ΕΥΚΟΛΑΚΙ», είχα στο μυαλό μου τους εργαζόμενους με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, τους νέους και τους φοιτητές με μικρό budget, αλλά και τους αρχάριους που δεν έχουν μαγειρέψει ποτέ ξανά μόνοι τους το φαγητό τους και θέλουν να αρχίσουν να το κάνουν. Παιδιά, λέω και ξαναλέω ότι το φαγητό στο σπίτι είναι καλύτερο ακόμα κι από το καλύτερο gourmet εστιατόριο.
Όλοι, λοιπόν, θα βρουν λύσεις για τη δική τους μαγειρική καθημερινότητα στο «ΕΥΚΟΛΑΚΙ» και, μαγειρεύοντας στο σπίτι, θα καταφέρουν να βάλουν στη ζωή τους υγεία, εξοικονόμηση χρημάτων, γεύση και δημιουργία!
- Όντως, όπως προτείνετε στο ίδιο βιβλίο, μπορεί να γίνει με τρόπο οικονομικό, υγιεινό, χωρίς να σπαταλάμε τρόφιμα και χωρίς να ταλαιπωρούμαστε;
Βάλατε ένα πολύ σημαντικό θέμα το τραπέζι, τη σπατάλη τροφίμων. Με κάθε ευκαιρία, λέω πως το να σταματήσουμε το food waste είναι θέμα εκπαίδευσης. Ξεκινώντας απλά και κατανοητά, να σας πω ότι το φαγητό το μαγειρεύουμε για να το φάμε, όχι για να το πετάμε! Έτσι δεν είναι το λογικό; Και ναι, θέλει ο κόσμος να μην πετάει τρόφιμα, αλλά πρέπει να του δείξουμε και πώς να το κάνει. Εμείς το κάνουμε αυτό γενικά με κάθε μας συνταγή, αφού τα υλικά μας είναι μετρημένα και όποιος θέλει να τη μαγειρέψει, μπορεί να πάρει συγκεκριμένες ποσότητες και να μην πετάξει σχεδόν τίποτα. Το κάνουμε, επίσης, και σε όλα τα μέσα που έχουμε παρουσία, με πολλές ιδέες για αξιοποίηση των φαγητών ή υλικών που μας έχουν περισσέψει. Ένας ακόμα τρόπος, που το λέω πάντα, είναι η συχνή επίσκεψη στο σουπερμάρκετ μέσα στην εβδομάδα με το πρόγραμμα που βολεύει τον καθένα. Δεν στοκάρουμε έτσι τρόφιμα που μπορεί να χαλάσουν πριν προλάβουμε να τα μαγειρέψουμε, ενώ ταυτόχρονα τρώμε πάντα και φρέσκα προϊόντα. Και πιστέψτε με, η φρεσκάδα τους επηρεάζει και το γευστικό αποτέλεσμα που θα φτάσει στο πιάτο μας. Κάνουμε, έτσι, το καλύτερο μέσα από τη δουλειά μας για να δείχνουμε πράγματα κι εμείς στον κόσμο πάνω σε αυτό το θέμα. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με το «ΕΥΚΟΛΑΚΙ».
Που τι λέει; Οργανώσου έτσι ώστε να βάλεις εύκολα και γρήγορα τη μαγειρική στο σπίτι και στη ζωή σου, για να τρως υγιεινά, ποιοτικά και αυτό που τραβάει η όρεξή σου, χωρίς να πετάς χρήματα και τρόφιμα. Τι καλύτερο;
- Μπορούν και τα παιδιά να συμμετέχουν εξίσου στην κουζίνα;
Κατ’ αρχάς, να σας πω κάτι μέσα από την εμπειρία μου ως γονιός. Τα παιδιά τρώνε ό,τι τρώνε οι γονείς, τεσταρισμένο. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να προσπαθήσεις να πείσεις ένα παιδί να φάει μπρόκολο, ενώ εσύ δίπλα τρως πιτόγυρο. Ό,τι τρως εσύ θα μάθει να τρώει και το παιδί. Και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εκπαιδεύσεις διατροφικά τα παιδιά είναι να τα βάλεις στην κουζίνα μαζί σου. Ένα θα σας πω! Μια ανάμνηση που θα με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή είναι να παρακολουθώ, ως παιδί, με τεράστιο ενθουσιασμό τον παππού μου να ψήνει κοτόπουλο έξω απ’ το σπίτι και να χώνω τα χέρια μου στις αφράτες ζύμες της μαμάς μου στον πάγκο της κουζίνας, γιατί ήταν σαν πλαστελίνες. Οπότε, ναι, βάλτε τα παιδιά μαζί σας στην κουζίνα, γιατί μπορούν! Εκτός από διατροφική εκπαίδευση και υπέροχες αναμνήσεις, θα δουλέψετε και τη μεταξύ σας σχέση στον κοινό χρόνο που θα περάσετε μαζί, θα τα βάλετε να δοκιμαστούν σε απλές πρακτικές ικανότητες που θα τους αναθέσετε βάζοντάς τα στον δικό σας κόσμο, τον κόσμο των «μεγάλων», και θα τα γεμίζετε με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που ολοκληρώνουν αυτό που τους ζητήσατε. Προσοχή μόνο να μην τους δώσετε να χειριστούν κοφτερά αντικείμενα ή θερμότητα! Κατά τ’ άλλα, η μαγειρική έχει κάτι μαγικό από μόνη της… Είναι ένας κόσμος με χρώματα, μυρωδιές, υφές και πολλές αισθήσεις, που είναι σαν τον κόσμο των θαυμάτων για τα παιδιά.
- Υπάρχουν λύσεις έξυπνες και τρόποι εύκολοι για νηστεία; Η Μεγάλη Εβδομάδα, για παράδειγμα, είναι η πιο απαιτητική διατροφικά από θρησκευτικής άποψης. Μπορεί να είναι και γευστική όμως, βάσει των περιορισμών που υπάρχουν;
Όπως είπαμε, η μαγειρική έχει κάτι μαγικό, δεν καταλαβαίνει από περιορισμούς, μπορεί να κάνει θαύματα! Και κατά τις περιόδους νηστείας, φυσικά… Κοιτάξτε, η νηστεία είναι πολύ σημαντική για την ψυχή και το μυαλό μας από θρησκευτική άποψη, αλλά και για το σώμα μας από άποψη υγείας. Και πολύ περισσότερο για εμάς τους Έλληνες και εμένα τον ίδιο προσωπικά και τη σημασία που έχει το ελληνικό Πάσχα για όλους μας. Δεν υπήρχε περίπτωση, λοιπόν, να μην έχω ασχοληθεί και με νηστίσιμες συνταγές. Έχοντας στο μυαλό μου την ποικιλία και το γευστικό αποτέλεσμα, όπως πάντα, έχω εντάξει αρκετές συνταγές και στο akispetretzikis.com, και στην εκπομπή μας Kitchen Lab που προβάλλεται όλα τα χρόνια κατά τις περιόδους της νηστείας, αλλά αποφάσισα κάποια στιγμή και έβγαλα και ένα ολόκληρο βιβλίο με άπειρες νηστίσιμες συνταγές. Γιατί έγιναν πολλές με τα χρόνια και κάπου έπρεπε να τις συγκεντρώσω για να τις βρίσκει ο κόσμος, αλλά και εγώ!
- Σε ό,τι αφορά στο Πάσχα… Θέλει το ελληνικό κοινό νέες γεύσεις στο πιάτο του; ή παραμένει πιο παραδοσιακό; Ή ακόμη και το παραδοσιακό μπορεί να έχει και κάτι νέο;
Για τους Έλληνες, θα έλεγα πως Πάσχα ίσον Σούβλα!
Άρα φουλ παραδοσιακό. Και σούβλα να μην είναι, γιατί θα μαζευτούμε στο διαμέρισμα για το πασχαλινό τραπέζι, η Κυριακή του Πάσχα σημαίνει ψητό κρέας. Αυτή είναι η γνώμη μου. Συνταγές όπως μαροκινά αρνίσια κότσια τις έχουμε δείξει κι αυτές κι είναι πολύ ωραίες για άλλες όμορφες γευστικές στιγμές, αλλά όχι για την καθαρόαιμη ελληνική πασχαλιάτικη γευστική εμπειρία με το παραδοσιακό ψητό αρνί. Μα σκεφτείτε το και μόνοι σας! Πώς θα σας φαινόταν, ας πούμε, να πάτε καλεσμένος σε ένα πασχαλινό τραπέζι και να σας σερβίρουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέρετε ως παραδοσιακό ελληνικό φαγητό για το Πάσχα ενώ αυτό περιμένετε; Πιστεύω ότι οι Έλληνες μια φορά τον χρόνο το παίζουμε τέρμα παραδοσιακά από άποψη φαγητού και αυτό μας αρέσει.
Σίγουρα χωράνε μικρές νότες διαφορετικότητας και πρωτοτυπίας στις κλασικές μας συνταγές, και αυτό το κάνουμε από Πάσχα σε Πάσχα. Τώρα, ναι, υπάρχει και το παραδοσιακό που να έχει κάτι πιο νέο, πιο μοντέρνο, όπως είναι για παράδειγμα η vegan μαγειρίτσα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο, ικανοποιούμε όλα τα γούστα και προσφέρουμε ευχαρίστηση στους καλεσμένους μας που δεν τρώνε κρέας.
Οι συνταγές του
Πηγή: Περιοδικό Volos Out του Ομίλου Καρεκλίδη







































