Παραβατικές πράξεις παιδιών, με …την τεχνητή νοημοσύνη!

Ξέφυγε η κατάσταση

Ξέφυγε… όπως φαίνεται η κατάσταση με τις παραβατικές πράξεις παιδιών μέσω του διαδικτύου, ενώ βλέπουμε με deepfakes (ρεαλιστικές αλλά κατασκευασμένες εικόνες, ηχητικό υλικό και βίντεο που δημιουργούνται από αλγορίθμους της Τεχνητής Νοημοσύνης), να γίνεται ακόμη και διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, αναζητώντας πλέον τα όρια και τις ευθύνες…
Σημαντικό κομμάτι ευθύνης, ασφαλώς και έχουν οι γονείς, ιδίως στην μετά Covid εποχή, όπου έχουν κατανοήσει πλέον την ιδέα της «εξάρτησης» από το διαδίκτυο γι΄αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί απευθύνονται στην γραμμή Safe Line (του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ) με συμβουλές επιστημόνων για το διαδίκτυο, όταν τα πράγματα είναι ακραία.
«Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ποια είναι τα δικαιώματά τους, πως προστατεύουν τον εαυτό τους, τι σημαίνει σεβασμός και δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά να μεγαλώνουν στο διαδίκτυο, γιατί αυτό γίνεται σήμερα».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Γιώργος Κορμάς ιατρός και υπεύθυνος της Safe Line, μια γραμμή, μέσω της οποία, παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική για την εξάρτηση από το διαδίκτυο, ο οποίος τόνισε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα μήνα με τον μήνα, γιατί βλέπουμε ότι οι ηλικίες των παιδιών που είναι ενεργοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων, είναι ολοένα και μικρότερες, κάτι που οδηγεί σε δύσκολες καταστάσεις.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Ασκήθηκε η πρώτη δίωξη στην Ελλάδα για ψεύτικο βίντεο μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης
Παράλληλα, τόνισε, η τεχνολογία δεν βοηθάει, ήδη, όλοι μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη (AI), αλλά η εφαρμογή της και τα ψεύτικα βίντεο με το πρόσωπο κάποιου παιδιού ή οτιδήποτε άλλο (Deepfake), αρχίζει και λειτουργεί και στη χώρα μας και εισαγγελέας στο Ηράκλειο άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, για βίντεο που έγινε μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και το οποίο δημιουργήθηκε από παιδιά!
Τα deepfakes είναι συνθετικά μέσα που έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία για να αντικαταστήσουν πειστικά την ομοιότητα ενός ατόμου με αυτή ενός άλλου και έχουν συγκεντρώσει ευρεία προσοχή για την πιθανή χρήση τους στη δημιουργία υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, πορνογραφικών βίντεο διασημοτήτων, πορνό εκδίκησης, ψευδών ειδήσεων, φάρσες, εκφοβισμού και οικονομικής απάτης.

Μπορεί να καταστήσει κάθε πρόσωπο, δυνητικό θύμα
Με αφορμή την πρόσφατη Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας εφιστά την προσοχή στους κινδύνους που απορρέουν από την χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) κυρίως από ανήλικους χρήστες. Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις όπου ανήλικοι, χρησιμοποιώντας εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, παραποίησαν φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών και άρχισαν να τις διακινούν «για πλάκα» όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν εκ των υστέρων. Σήμερα, η πλειοψηφία του «deepfake» υλικού που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αφορά τη μη συναινετική πορνογραφία. Δηλαδή εμφανίζονται βίντεο πορνογραφικού υλικού όπου έχει αντικατασταθεί το πρόσωπο της γυναίκας ή των γυναικών που πρωταγωνιστούν με το πρόσωπο κάποιας άλλης ή άλλων. Συνήθως τα θύματα είναι διάσημα πρόσωπα όμως δεν αποκλείεται να πέσει θύμα ο οποιοσδήποτε.
Το όλο ζήτημα γεννά μεγάλο προβληματισμό όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο και δυστυχώς μπορεί να καταστήσει κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτου φύλου, δυνητικό θύμα. Είναι σημαντικό να μιλήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί στα παιδιά και τους εφήβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η πρακτική, οι οποίες είναι σοβαρές και πολυδιάστατες.

Πρέπει να βοηθήσουμε τους γονείς να αντιληφθούν τι γίνεται
«Έχουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και πρέπει να βοηθήσουμε τους γονείς να αντιληφθούν τι γίνεται και να αναλάβουν δράση, κυρίως οι μπαμπάδες των παιδιών, οι οποίοι βλέπουμε ότι παραμένουν στη λογική των προηγούμενων γενεών, ότι η μαμά ασχολείται με το σπίτι και τα παιδιά και… αν μπορεί κάπως, θα βοηθήσουν. Όπως διαπιστώνεται, αυτό « δεν περπατάει», χρειάζονται τα πρότυπα και των δύο γονέων έντονα, γιατί αν δεν υπάρχουν, τότε τα παιδιά αναζητούν πρότυπα στο διαδίκτυο, με ό,τι αυτό συνάγεται για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών», ανέφερε ο κ. Κορμάς.
Ο ίδιος είπε, ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει οι γονείς να το καταλάβουν και να αρχίσουν πλέον ουσιαστικά και δημιουργικά να ασχολούνται με τα παιδιά, ιδίως οι μπαμπάδες, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας κάποια πρότυπα, γιατί όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον βίας, όπως είναι η ελληνική κοινωνία, το παιδί δεν έχει επιλογές να κάνει κάτι διαφορετικό, άρα θέλει εγρήγορση και δουλειά από την οικογένεια, σε πρώτη φάση.
Το σχολείο παίζει πάντα τον ρόλο του τον παιδαγωγικό, αλλά σίγουρα στην ηλικία μικρή ηλικία των παιδιών πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι γονείς.

«Παιδιά διακινούν παιδική πορνογραφία, πολύ συχνά …στο στιλ της πλάκας»!
Σύμφωνα με τον γιατρό της Safe Line για το διαδίκτυο, βλέπουμε ότι τα παιδιά και οι γονείς τους πολλές φορές, έχουν την αίσθηση ότι επειδή είναι παιδιά, μπορούν να κάνουν το οποιοδήποτε αδίκημα χωρίς κυρώσεις, αλλά αυτό, δεν ισχύει..
«Το να διακινείς παιδική πορνογραφία, που το κάνουν πολύ συχνά τα παιδιά, στο στιλ της πλάκας, είτε με το Deepfake ή χωρίς, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη, τα παιδιά μπορεί να το αντιμετωπίζουν με ευνοϊκούς όρους, αλλά οι γονείς με την παραμέληση εποπτείας, δεν το αντιμετωπίζουν καθόλου ευνοϊκά και πρέπει να καταλάβουν ότι στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι παιχνίδι ο εξευτελισμός, η βία απέναντι σε άλλους, ο μη σεβασμός στη διαφορετικότητα», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Κορμά, οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ποια είναι τα δικαιώματά τους, πως προστατεύουν τον εαυτό τους, τι σημαίνει σεβασμός και δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά να μεγαλώνουν στο διαδίκτυο, γιατί αυτό γίνεται σήμερα.

«Τα παιδιά, τώρα χρειάζονται τους γονείς»
Στη Safe Line, ένα ποσοστό 40% παραμένει για παιδιά που έχουν εξάρτηση από το διαδίκτυο, ειδικά στην μεταCovid εποχή, όπου διαπιστώνεται ότι οι γονείς έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της εξάρτησης από το διαδίκτυο και συνήθως απευθύνονται όταν τα πράγματα είναι ακραία, όταν υπάρχουν χειροδικίες στο σπίτι ή όταν φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι, ενώ ο κ. Κορμάς ζήτησε από τους γονείς να τηλεφωνούν και όταν βλέπουν κάποια συμπτώματα και τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα να βελτιωθούν.
Ο ίδιος είπε ότι οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά τώρα τους χρειάζονται και τώρα πρέπει να είναι εκεί.

Σεξουαλική παρενόχληση στα σχολεία
Ο κ. Κορμάς ανέφερε ότι καθημερινά υπάρχουν θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα στα σχολεία και εκπαιδευτικοί απευθύνονται στην Safe Line για να δουν πως θα διαχειριστούν αυτές τις πράξεις, ενώ τα πράγματα μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν, κάτι που δείχνει η αύξηση πάνω από 20% των κλήσεων σε έναν χρόνο.
Ο γιατρός ανέφερε , ότι στην ιστοσελίδα του δικτύου, υπάρχει πολύ υλικό για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, υπάρχουν πληροφορίες για τα καινούργια πράγματα που εμφανίζονται και τα απειλούν, όπως και στη γραμμή βοήθειας 210 6007686, μπορούν να απευθυνθούν όποτε θέλουν και να λάβουν απατήσεις από ειδικούς παιδοψυχολόγους, για συμβουλές για θέματα της καθημερινότητας, σε σχέση με το διαδίκτυο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συγκεντρωτικά ετήσια στατιστικά στοιχεία του 2023, της «Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών» για
το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr και Γραμμής Βοήθειας Help-line.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ
• Αύξηση 18,5% στο σύνολο των καταγγελιών
• Αύξηση 5,4% στις καταγγελίες για υλικό παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και αύξηση κλήσεων για διαχείριση τέτοιων περιστατικών
• Αύξηση 14,9% στις οικονομικές απάτες και 6,7% στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων
• Κύριος λόγος επικοινωνίας με τη Help-line.gr η υπερβολική ενασχόληση.
H αύξηση των καταγγελιών για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης (CSAM, CSEM) κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι και η αύξηση των κλήσεων για αναζήτηση βοήθειας διαχείρισης τέτοιων περιστατικών είναι δυο από τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν από τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της ανοιχτής γραμμής καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr και της γραμμής βοηθείας Help-line.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.