Τάση ενίσχυσης των κλαδικών διαπραγματεύσεων

«Παλαιότερα η λογική ήταν μεσολάβηση και διαιτησία, πλέον η λογική είναι περισσότερο προς τη συμφιλίωση»
Όπως ανέφερε στο Ράδιο Ένα, ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ Κώστας Παπαδημητρίου

Το γεγονός ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ όσο προχωρά ο καιρός, γίνονται και περισσότερες, χωρίς να έχουμε φτάσει ασφαλώς, στα επίπεδα του παρελθόντος, την ώρα που ο αριθμός των κλαδικών συμβάσεων είναι μειωμένος, επισήμανε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Κώστας Παπαδημητρίου πρόεδρος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ομότιμος καθηγητής Νομικής.
Όπως είπε, για να γίνει μια συλλογική σύμβαση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον συσχετισμό δυνάμεων, τη βούληση, την εκπαίδευση που έχουν τα ενδιαφερόμενα μέρη να λύσουν πραγματικά τις διαφορές τους συναινετικά και γενικότερα υπάρχει μια τάση – με δεδομένο ότι θα υπάρξει και ένας νέος νόμος – για ενίσχυση των κλαδικών διαπραγματεύσεων.
Με αφορμή την εκδήλωση- ενημέρωση που έγινε στον Βόλο, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τον ΟΜΕΔ και να λυθούν απορίες για εργασιακά ζητήματα, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε, ότι ήταν ενδιαφέρουσα, με μεγάλη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων και έγινε στο πλαίσιο εκδηλώσεων που ξεκίνησε εδώ και μήνες στις περιφέρειες.
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το έργο του ΟΜΕΔ είναι αρκετά σημαντικό, τελευταία υπήρξαν νέες πρωτοβουλίες στη διαδικασία συμφιλίωσης και για τον λόγο αυτό γίνεται ενημέρωση του κόσμου στην περιφέρεια.

Πολλές οι προσφυγές

Ο πρόεδρος του Οργανισμού εξήγησε ότι ενώ παλιότερα η λογική ήταν μεσολάβηση και διαιτησία, πλέον η λογική είναι περισσότερο προς τη συμφιλίωση, αλλά σε όλες τις διαδικασίες υπάρχουν προσφυγές, όπως για παράδειγμα στα ζητήματα δημοσίου διαλόγου στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (ηλεκτρισμός, ύδρευση, μεταφορές), υπάρχει υποχρέωση προσφυγής στον ΟΜΕΔ πριν την κήρυξη της απεργίας, υπάρχουν διαδικασίες που αφορούν στους κανονισμούς εργασίας στις επιχειρήσεις, ομαδικές απολύσεις και ζητήματα σημαντικά τα οποία γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν.
«Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε θετικό αποτέλεσμα, σε άλλες περιπτώσεις όχι. Πάντως γενικά, το έργο του Οργανισμού κρίνεται θετικό για την κοινωνική ειρήνη», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.
Ο ίδιος είπε ότι η λογική, πάντα ήταν ότι ο ΟΜΕΔ δεν υποκαθιστά τα μέρη, προτεραιότητα έχουν τα ενδιαφερόμενα μέρη, τόσο για να ρυθμιστεί η διαδικασία, όσο για να επιλέξουν το πρόσωπο του μεσολαβητή ή του διαιτητή. Πάνε στον Οργανισμό, μόνο αφού έχουν αποτύχει όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις, για υπηρεσίες που είναι δωρεάν καθώς ο ΟΜΕΔ χρηματοδοτείται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.