Αγωνία για τους Λαρισαίους του «Νorman Atlantic»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται και οι Λαρισαίοι συγγενείς και φίλοι των οδηγών και ιδιοκτητών φορτηγών που βρέθηκαν στη δίνη του ναυαγίου του «Norman Atlantic» μια που η μοίρα και η δουλειά τους το θέλησε να έχουν μπαρκάρει στο πλοίο μεταφέροντας προϊόντα.

Υπήρχαν από την πόλη μας, τρεις Λαρισαίοι οδηγοί που μετέφεραν γιαούρτι, τυριά, λάδι, συσκευασμένες σαλάτες και άλλα κατεψυγμένα είδη και οι οποίοι πέρασαν περιπέτειες στα φλεγόμενα καταστρώματα και που όμως όλοι τους είναι καλά στη υγεία τους.

• Ο πρώτος από τους Λαρισαίους που έφθασε στο Μπάρι της Ιταλίας και που τελικά περιμάζεψε τα μεσάνυχτα της Κυριακής το Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν ο Αντώνης Παλάγκας, οδηγός και ιδιοκτήτης βυτιοφόρου που μετέφερε φορτίο με λάδια στην Ιταλία.

Ο Αντώνης κατάφερε και βγήκε γρήγορα στο κατάστρωμα και τηλεφώνησε έγκαιρα στους συγγενείς του στη Λάρισα ενημερώνοντάς τους ότι είναι καλά στην υγεία του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο ίδιος έχει επιβιβαστεί στο μεταγωγικό C- 130 της Πολεμικής Αεροπορίας και από το Lecce της Ιταλίας αργά το βράδυ έφτασαν στην Αθήνα.

• Οδηγώντας φορτηγό –ψυγείο της εταιρίας «Καραϊσκου» από τον Τύρναβο και μεταφέροντας τυροκομικά προϊόντα από την Ηγουμενίτσα επιβιβάστηκε και ο Αχιλλέας Μαργαριτόπουλος που η καταγωγή του είναι από το Σοφό και ο ίδιος χρόνια τώρα μένει στη Λάρισα. Για την τύχη του υπήρξε μεγάλη αγωνία, καθώς ο ίδιος άργησε πολύ να επικοινωνήσει με τους δικούς του μια που τα δύο κινητά τηλέφωνα που είχε μαζί του κάηκαν στις φλόγες που μαίνονταν στο καράβι.

Χωρίς κινητό τηλέφωνο τελικά και με ελαφρότερα τραύματα ο Αχιλλέας είναι καλά στην υγεία του και μέχρι χθες το απόγευμα βρισκόταν εν πλω, καθώς είχε περισυλλέγει από τους τελευταίους.

Όπως καταφέραμε να διευκρινίσουμε από τον αριθμό του τηλεφώνου που καταγράφηκε στο κινητό συγγενικού του προσώπου, ο ίδιος επικοινωνούσε από το ιταλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «San Giorgio» μέσω του κέντρου επιχειρήσεων του Τάραντα και καθησύχαζε τους δικούς του ανθρώπους ότι έχει σωθεί.

• Τυχερός τελικά, μέσα στην ατυχία του ήταν και ο 58χρονος Κώστας Δημάκης ένας ακόμα Λαρισαίος οδηγός και ιδιοκτήτης παράλληλα ενός ψυγείου-φορτηγού τύπου Scania που μετέφερε και αυτός κατεψυγμένα είδη διατροφής.

Όπως έγινε γνωστό ο Κώστας είχε χάσει το προηγούμενο καράβι και μετά βίας πρόλαβε στην Ηγουμενίτσα το Norman Atlantic, όπου μάλιστα επιβιβάστηκε έπειτα από τον …σχετικό καυγά με το πλήρωμα του σκάφους που για να μην υπάρξει καθυστέρηση δεν ήθελε να τον παραλάβει…

Ο οδηγός του Scania βρέθηκε στο πάνω κατάστρωμα στη γέφυρα του πλοίου και η τελευταία επικοινωνία με τους οικείους του ήταν το βράδυ της Κυριακής που τους τηλεφώνησε για να τους πει ότι είναι καλά περιγράφοντας μάλιστα ότι κρύωνε πολύ και ότι φυσούσε δυνατός και παγωμένος αέρας.

Έκτοτε δεν ξαναεπικοινώνησε μαζί τους και εικάζεται ότι και αυτός πρέπει να βρίσκεται στο ιταλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού San Giorgio που μάζεψε και τους τελευταίους εναπομείναντες από το κατάστρωμα του φλεγόμενου φέρι.

Όμως τελικά δεν είναι μόνο αυτοί οι άνθρωποι επαγγελματίες από την περιοχή μα που βρέθηκαν στο ναυάγιο της Αδριατικής. Υπήρξαν πολλά μπερδέματα και συγκεχυμένα στοιχεία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το εισιτήριο είχε εκδοθεί στο όνομα του ιδιοκτήτη του οχήματος-φορτηγού, ενώ άλλος ήταν ο οδηγός!

Έτσι από μεταφορική εταιρεία του κ. Γκέκα από τη Λάρισα είχαμε οδηγό τον Γιώργο Σαράντη από την Καλαμπάκα με φορτίο τυριά, ακόμα σε εταιρεία του Ε. Τσιούφη από τη Φαρκαδόνα σε φορτίο με γαλακτοκομικά προϊόντα είχαμε οδηγό τον Αθανάσιο Παπανίκο από τη Θεσσαλονίκη.

Οι πληροφορίες θέλουν όλοι να είναι καλά.

ΥΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΝΤΑΛΙΚΑ

Όμως άσχετα εάν για τους Λαρισαίους οδηγούς και ιδιοκτήτες δεν είχαμε τουλάχιστον τα χειρότερα, η αγωνία για πολλούς άλλους συναδέλφους τους είναι διάχυτη παντού καθώς, όπως μας λέει και ο έμπειρος οδηγός, ιδιοκτήτης φορτηγού και παλιός πρόεδρος των αυτοκινητιστών της Θεσσαλίας κ. Βασίλης Θεοδοσίου είναι κοινό μυστικό σε όλους ότι σχεδόν κανείς από τους οδηγούς δεν κοιμάται σε καμπίνες μέσα στο πλοίο και όλοι τους κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Σε ορισμένα καράβια στο εισιτήριο οχήματος και οδηγού συμπεριλαμβάνεται και καμπίνα, όμως στα περισσότερα, όπως και στο Norman Atlantic η καμπίνα χρεώνεται έξτρα. Έτσι σχεδόν όλοι κοιμούνται στις νταλίκες. Απαγορεύεται βέβαια, αλλά βρίσκουν όλοι τρόπο και τελικά πηγαίνουν εκεί. Πολύ φοβάμαι ότι μεταξύ των αγνοουμένων οι περισσότεροι θα είναι οδηγοί πού εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους καθώς με τη φωτιά θα έκλεισαν οι καταπακτές και δεν θα μπόρεσαν να βγουν στα καταστρώματα για να σωθούν…

Καλά στην υγεία τους είναι και τα δύο μέλη της οικογένειας Μπαχάρη από τη Ν. Ιωνία που αγνοούνταν μέχρι χθες το πρωί. Πρόκειται για τους Νίκο Μπαχάρη και τον γιο του Δημήτρη που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Ιταλίας λόγω σοβαρής υποθερμίας όπως ανέφεραν χθες τελευταίες πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες που είναι αυτοκινητιστές και εκτελούσαν δρομολόγιο εργασίας, ταξίδευαν με το Norman Atlantic και μαζί τους ήταν και η σύζυγος του Νίκου Μπαχάρη Μαρία, η οποία όμως είχε διασωθεί από χθες.

Στο μεταξύ, έφθασε χθες στην Κέρκυρα ο τοπογράφος – μηχανικός Χρυσόστομος Αποστόλου επίσης από το Βόλο, ο οποίος επέβαινε στο «Norman Atlantic» μαζί με τα δυο ανήλικα παιδιά του, που είχαν διασωθεί από χθες.

Με τα μάτια κατακόκκινα και συγκινημένος, θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο φλεγόμενο πλοίο.

Όπως λέει, η αγωνία του ήταν για τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών του: «Να μην τύχει σε κανέναν άνθρωπο. Κατά τις 5 το ξημέρωμα, το καράβι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Άρχισαν να γίνονται ανατινάξεις, έλιωναν λαμαρίνες. Έβγαινε από μέσα φωτιά. Ψάχναμε να βρούμε μέρος χωρίς φωτιά. Μέσα στη θύελλα, πανικός… Έβγαλαν πρώτα τα παιδιά, μετά τις μητέρες. Χαίρομαι που σώθηκε η οικογένειά μου. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε- πηγαίναμε διακοπές. Όλα τα παιδάκια ήταν συνεργάσιμα, συμπεριφέρθηκαν σαν μεγάλοι. Δεν γνωρίζαμε εάν θα αντέξει το σκάφος. Ήταν συνεχόμενη αγωνία. Ελευθερώθηκα όταν σώθηκαν τα παιδιά μου, 9 και 14 ετών- είναι καλά. Τους έσωσε ιταλικό ελικόπτερο. Θα τους συναντήσω στην Πάτρα. Ήταν ο χειρότερος καιρός που μπορούσες να φανταστείς. Έλιωναν τα πάντα. Όλη την νύχτα τα ελικόπτερα επιχειρούσαν.

Στο μεταξύ οι Τρικαλινοί που βρίσκονταν στον φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic είναι ο Γιώργος Σαράντης οδηγός φορτηγού από την Καλαμπάκα, ο Δημήτρης Κουτσιάνας από το Ζάρκο Τρικάλων, ο Βασίλης Πασχάλης οδηγός φορτηγού, ο Τζιουρτζιώτης Αλέξανδρος 3ος μάγειρας μέλος του πληρώματος από την Καλομοίρα Καλαμπάκας και ο Χρήστος Λάιος μέλος του πληρώματος που διαμένει στην Πάτρα, ενώ την αγωνία του έχει ο Ευρυπίδης Τσιούφης από τη Φαρκαδόνα καθώς στο πλοίο βρισκόταν και το φορτηγό ιδιοκτησίας του με οδηγό από τη Θεσσαλονίκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ//ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΛΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.