Αργ. Κοπάνας: «Η ενδοσχολική βία καθρέπτης μιας κοινωνίας, που γεννά βίαιες συμπεριφορές»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Μηνύματα κατά της ενδοσχολικής βίας σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση

Μηνύματα κατά της ενδοσχολικής βίας εξέπεμψε προς κάθε κατεύθυνση μια ενδιαφέρουσα και όμορφη εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, το συμβουλευτικό σταθμό νέων, το 4ο και 6ο ΓΕΛ Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του κέντρου ευρωπαϊκής πληροφόρησης «europe direct».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και ανέπτυξαν τις απόψεις τους οι συγγραφείς βιβλίων με θέμα το σχολικό εκφοβισμό Λότη Πέτροβιτς και Γιώτα Φώτου, ο ψυχολόγος Δημήτρης Χρηστίδης, ο υποδιευθυντής ασφαλείας Βόλου Γιώργος Ντιζές, ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Θεσσαλίας Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης, αλλά και δεκάδες νέες και νέοι.

Ο αντιπεριφερειάρχης ευρωπαϊκών προγραμμάτων Αργύρης Κοπάνας στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανάφερε τα εξής:
«Η ενδοσχολική βία αποτελεί μια πραγματικότητα με θλιβερά παραδείγματα και τραγικά θύματα. Δυστυχώς, είναι ο καθρέπτης μιας κοινωνίας, που γεννά και τρέφει ακραίες, υπερβολικές, σκληρές, βίαιες, βάναυσες συμπεριφορές, μιας κοινωνίας, που εγκληματεί, μιας κοινωνίας, που ενοχοποιεί και τιμωρεί τον αδύνατο και διαφορετικό, μιας κοινωνίας, που διαμορφώνει όχι πρότυπα αλληλεγγύης και συνεργασίας, αλλά πρότυπα σύγκρουσης και επιβολής. Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός δεν αφορά κάποιους άλλους, κάποιους τρίτους. Αφορά όλους εμάς, αφορά τον καθένα από εσάς. Όλοι εσείς και όλοι εμείς, οφείλουμε να αντισταθούμε, πρέπει να προστατεύσουμε τους γύρω μας και τους εαυτούς μας από οποιαδήποτε μορφή βίας.
Αν αντιληφθείτε ότι ένας συμμαθητής σας δυσκολεύεται να κάνει φίλους και μένει μόνος,
Αν αντιληφθείτε ότι κάποιος συμμαθητής σας γίνεται στόχος από άλλους: Μην σιωπήσετε! Μην αδιαφορήσετε! Μην γυρίσετε την πλάτη!
Χαιρετήστε τον! Χαρίστε του ένα χαμόγελο! Κάντε εσείς το πρώτο βήμα και οπωσδήποτε ενημερώστε τους καθηγητές σας!
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως είναι η ζωή του κάθε ανθρώπου έξω από το σχολείο, τι προβλήματα και δυσκολίες αντιμετωπίζει, σε τι συνθήκες και σε ποιο περιβάλλον ζει και μεγαλώνει.
Η λογοτεχνία μπορεί να καθοδηγήσει, μπορεί να συμβουλέψει, μπορεί να εκπέμψει θετικά μηνύματα και να απαντήσει σε ερωτήματα όπως πού να απευθυνθείς όταν σε ενοχλούν, πώς να αντιμετωπίσεις το θυμό σου, πώς να διαχειριστείς τις προσβολές και τα πειράγματα εναντίον σου!
Μιλήστε! Μιλήστε για οτιδήποτε σας ενοχλεί, για ό,τι σας προβληματίζει!
Να θυμάστε πάντα ότι η ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών μέσα και έξω από το σχολείο και η συζήτηση τόσο στην αίθουσα διδασκαλίας όσο και στο σπίτι μπορούν να αποτρέψουν δυσάρεστες καταστάσεις, ακόμη και εγκλήματα.
Και εδώ ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι σπουδαίος, είναι καθοριστικός: Καλείστε να διαπαιδαγωγήσετε τους νέους, ώστε να αποφεύγουν τη βία, να ενθαρρύνετε τους νέους για συμμετοχή στον αθλητισμό, στα πολιτιστικά δρώμενα, στα κοινά, να προβάλλετε σωστά πρότυπα συμπεριφοράς, αλλά και να συνεργασθείτε με φορείς, που αγωνίζονται για την εξάλειψη της νεανικής παραβατικότητας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι πάντα ευαισθητοποιημένη σε τέτοια σημαντικά ζητήματα και θα αναζητά τρόπους και ειδικά προγράμματα με στόχο τη λήψη μέτρων για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων από τον εκφοβισμό και τη σχολική βία.
Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ στους μαθητές μας και να σας πω ότι σας εμπιστευόμαστε και σας αγαπάμε».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.