Αυτοψία της «Θεσσαλών Συμπολιτεία» στη γέφυρα Διάβας

Τη Δευτέρα 18/01/2016 κλιμάκιο της Περιφερειακής παράταξης “Θεσσαλών Συμπολιτεία” αποτελούμενη από τον περιφερειακό σύμβουλο Μάκη Ιακωβάκη, τον Απόστολο Ντέρη Τοπογράφο Μηχανικό, τον Βαγγέλη Μπουλογιώργο Γεωπόνο μαζί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δημήτρη Κόττη, επισκέφθηκαν την κομμένη στα δύο γέφυρα Καλαμπάκας – Διάβας.

Οι διαπιστώσεις ως προς τα αίτια της κατάρρευσης είναι τραγικές και οι ευθύνες τεράστιες, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου και γι’ αυτό το λόγο η περιφερειακή παράταξη“Θεσσαλών Συμπολιτεία”κατέθεσε επερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Το βράδυ του Σαββάτου 16/01/2016 η γέφυρα Διάβαςστον Πηνειό ποταμό στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, κατέρρευσε. Συγκεκριμένα ξεθεμελιώθηκε ένα από τα μεσόβαθρα με αποτέλεσμα οι δύο φορείς εκατέρωθεν του μεσόβαθρου να καταρρεύσουν.
Ευτυχώς, δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, ωστόσο οι αρνητικές επιπτώσεις και η οικονομική ζημιά θα είναι δυσβάσταχτες για τους πολίτες, καθώς θα έχει τεράστιο κόστος ανακατασκευής σε μια περίοδο δεινή για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και μεγάλο κόστος για τους κατοίκους των ήδη δυσπρόσιτων οικισμών που εξυπηρετούσε.

Το γεγονός αυτό κάθε αυτό είναι τραγικό καθώς έχουμε κατάρρευση τμήματος γέφυρας που είναι πρόσφατης κατασκευής. Οι γέφυρες κατασκευάζονται με προδιαγραφές προσαρμοσμένες στα στοιχεία του χώρου λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα 100 ετών και δεν καταρρέουν.
Τα τελευταία χρόνια η αμμοληψία και η χαλικοληψία σε όλο το μήκος του Πηνειού ποταμού είναι εντελώς ανεξέλεγκτη και τα αποτελέσματα τραγικά ως προς την ισορροπία του περιβάλλοντος και των ενδοποτάμιων κατασκευών.

Η κατάρρευση της γέφυρας Διάβας δεν ήταν αποτέλεσμα ακραίου καιρικού φαινομένου. Τα νερά της βροχής τις προηγούμενες ημέρες και την ημέρα της κατάρρευσης της γέφυρας ήταν φυσιολογικά για τα δεδομένα του Πηνειού.
Είναι πολύ σημαντικό να αναζητηθούν και να εκτεθούν οι λόγοι για τους οποίους κατέρρευσε το φέρον στοιχείο της γέφυρας, ενώ δεν υπήρξαν ακραία φαινόμενα.
Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
1. Πότε διαπιστώθηκαν προβλήματα στήριξης στην γέφυρα Διάβας.
2. Πότε κατασκευάσθηκε κατάντη της γέφυρας το τοιχίο για την ομοιόμορφη ροή των υδάτων ποιες ήταν οι προδιαγραφές, ποιος το κατασκεύασε, πόσο κόστισε και ποιος το παρέλαβε.
3. Γιατί επιλέχθηκε αυτή η κατασκευή να γίνει μόνο κατάντη χωρίς αντίστοιχη κατασκευή ανάντη.

4. Είχαμε ενδείξεις διάβρωσης ή κόπωσης στην κατάντη κατασκευή και αν είχαμε γιατί μας πήραν σβάρνα τα γεγονότα.
5. Ελέγχονται κατά τακτά διαστήματα οι γέφυρες δεδομένης της ανεξέλεγκτης αμμοληψίας και χαλικοληψίαςκατά μήκος του Πηνειού.
6. Γνωστού όντως ότι η κοίτη του Πηνειού τα τελευταία χρόνια έχει ξεγυμνωθεί από την ανεξέλεγκτη αμμοληψία και χαλικοληψία τι μέτρα πήραν οι υπηρεσίες για να σταματήσει ή να έστω να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο.

7. Πόσες και ποιες επιχειρήσεις αμμοληψίας και χαλικοληψίας δραστηριοποιούνται ανάντη και κατάντη της γέφυρας Διάβας, ποιος και πότε τις ελέγχει.
8. Ποια άλλη γέφυρα κατά μήκος του Πηνειού έχει σειρά.
9. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το τραγικό γεγονός ως προς την διερεύνηση των ευθυνών και την αποκατάσταση της βλάβης.
10. Πώς σκοπεύετε να ελέγξετε όλες τις ενδοποτάμιεςκατασκευές κατά μήκος του Πηνειού για προλάβουμε και άλλα τραγικά γεγονότα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.