Θεσσαλία: Από τις 31 Οκτωβρίου μόνο ψηφιακό σήμα στις τηλεοράσεις

Από τις 19 Δεκεμβρίου οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα θα λαμβάνουν πλέον μόνο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στις τηλεοράσεις τους, καθώς ολοκληρώνεται η μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση.

Τρεις ακόμα φάσεις απομένουν για την ολοκλήρωση της πλήρους μετάβασης:

31 Οκτωβρίου 2014: Κεντρική Μακεδονία / Θεσσαλία / τμήμα Στερεάς Ελλάδας
28 Νοεμβρίου 2014: Ήπειρος / Δυτική Μακεδονία / Ιόνιο / Αιτωλοακαρνανία
19 Δεκεμβρίου 2014: Κρήτη / Κυκλάδες / Δωδεκάνησα / Σάμος & Ικαρία
Τέλος το αναλογικό σήμα

Σε μόλις 176 ημέρες, δηλαδή σε λιγότερο από 6 μήνες, το ψηφιακό σήμα θα έχει καλύψει τουλάχιστον το 96% του ελληνικού πληθυσμού!

Σημειώνεται πως βάσει της αρχικής προκήρυξης για την αδειοδότηση του Παρόχου Δικτύου το όλο εγχείρημα θα διαρκούσε 210 ημέρες, συμπιέστηκε όμως κατά περίπου ένα μήνα το συνολικό χρονοδιάγραμμα.

Πρόκειται για «χρόνο-ρεκόρ» σε σχέση με τα πανευρωπαϊκά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, στην Ιρλανδία η μετάβαση ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε σε ένα χρόνο, στη Νορβηγία η μετάβαση ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε σε δυο χρόνια, στο Ηνωμένο Βασίλειο η μετάβαση ξεκίνησε το 1998 και ολοκληρώθηκε το . Η χώρα μας θα έχει πραγματοποιήσει την πιο σύντομη τελική ψηφιακή μετάβαση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Πρόκειται επίσης για μια από τις μεγαλύτερες εθνικές πληθυσμιακές καλύψεις της Ευρώπης για την ψηφιακή τηλεόραση, καθώς ο μέσος όρος υποχρέωσης πληθυσμιακής κάλυψης στην Ευρώπη είναι ~92% (για τους ιδιωτικούς σταθμούς).
Η πολιτεία έθεσε ψηλά τον πήχη, προκειμένου να διασφαλίσει το βέλτιστο για τον έλληνα πολίτη.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη Ιουνίου 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τρία αναλογικά «switch-off» σε διάστημα μόλις 71 ημερών με απόλυτη επιτυχία:

27 Ιουνίου 2014: Πελοπόννησος ,παράλια Στερεάς Ελλάδας και τμήμα της Ζακύνθου
1 Αυγούστου 2014: Αττική, νησιά του Αργοσαρωνικού, κεντρική και νότια Εύβοια, βορειοδυτικές ακτές των Κυκλάδων
5 Σεπτεμβρίου 2014: Βορειανατολική Ελλάδα και νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Λήμνος)
Τι σημαίνει το «πέρασμα στην Ψηφιακή Τηλεόραση»

Πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει νόμιμο και αδειοδοτημένο δίκτυο Παρόχου για την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων.

Το δημόσιο για πρώτη φορά λαμβάνει έσοδα από την χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Η ορθή λειτουργία του δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης ελέγχεται από το Κράτος.

Η χώρα μας ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις που συντελούνται στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα, προσφέροντας βελτιωμένη εμπειρία στον τηλεθεατή και στα κανάλια ελευθέρας (δωρεάν) λήψης.

Για να μεγιστοποιηθεί η πληθυσμιακή κάλυψη απαιτούνται πλέον συγκριτικά πολύ λιγότεροι τοπικοί αναμεταδότες (gapfillers), χαμηλότερης ισχύος και κόστους, από ότι στην αναλογική τεχνολογία.

Στην αναλογική εποχή, για να καλυφθούν όλες οι περιοχές της χώρας (οικισμοί που βρίσκονται εκτός κάλυψης από τα βασικά κέντρα εκπομπής) έπρεπε να τοποθετηθούν σχεδόν 1.000 αναμεταδότες, με υψηλό κόστος για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Με την πλήρη εθνική ψηφιακή μετάβαση, εκτιμάται ότι με 400 τοπικούς αναμεταδότες θα φτάνει το ψηφιακό σήμα σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Η ψηφιακή τηλεόραση εξασφαλίζει: Πρόσβαση σε περισσότερα κανάλια, με ποιοτική ψηφιακή εικόνα και ήχο, χωρίς είδωλα και χιόνια.

Παροχή νέων υπηρεσιών, όπως πρόσβαση στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα του κάθε καναλιού (EPG), πρόσβαση σε πολύγλωσσους υπότιτλους και λοιπές διαδραστικές υπηρεσίες, που δύνανται να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας

Εξοικονόμηση ενέργειας (μικρότερη κατανάλωση ρεύματος) λόγω της χαμηλότερης απαιτούμενης ισχύς στα κέντρα εκπομπής σε σχέση με τα αναλογικά.

Πρόσβαση σε κανάλια υψηλής ευκρίνειας αλλά και τρισδιάστατης εικόνας μελλοντικά.

Ήδη οι Έλληνες πολίτες παρακολούθησαν μέσω της ΝΕΡΙΤ HD αθλητικά γεγονότα, με πρωτόγνωρη ποιότητα υψηλής ευκρίνειας.

Δυνατότητα υπηρεσιών ειδικά για τις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες, για παράδειγμα δυνατότητα για χρήση μεγαλύτερης γραμματοσειράς υποτίτλων για τα άτομα με δυσκολίες όρασης.

Στην αναλογική εποχή, η πληθυσμιακή κάλυψη για τους ιδιωτικούς εθνικούς σταθμούς κυμαινόταν στο 93%, και η ποιότητα λήψης δεν ήταν ομοιόμορφη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.