«Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια στην Καλλιπεύκη»

Επίσκεψη σε κτηνοτροφικές μονάδες, πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας αποτελούμενο από τον βουλευτή Δημήτρη Γελαλή και την κτηνίατρο και στέλεχος του κόμματος Κλεοπάτρα Τσαβδαρίδου.

Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Επισκέφτηκε την περιοχή της Καλλιπεύκης, η οποία αριθμεί γύρω στις 8.000 αιγοπρόβατα και ανήκει στο κτηνιατρείο Πυργετού, με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκαν σε κοπάδια της περιοχής.

Το κλιμάκιο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι ανάστατοι από τα κρούσματα που εκδηλώθηκαν σε ζώα της περιοχής, εξέφρασαν τους φόβους τους για εξάπλωση της νόσου σε ολόκληρα κοπάδια και ζητούν από την Περιφέρεια, τους Δήμους και την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ο βουλευτής, μετά την επιτόπια επίσκεψη, επισήμανε την έλλειψη προληπτικών μέτρων που θα απέτρεπαν την εμφάνιση κρουσμάτων και την εξάπλωση της νόσου. Τόνισε ακόμη: “Η Περιφέρεια αδυνατεί να κάνει τα αυτονόητα, επικαλούμενη έλλειψη χρηματοδότησης. Παραδέχεται δε, ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι ψεκασμοί. Αυτό δεν την καθιστά άμοιρη των ευθυνών της, θα πρέπει να απαιτήσει και να πιέσει με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση να εγκρίνει κονδύλια για να υλοποιηθούν τα αναγκαία μέτρα και να συγκροτηθούν συνεργεία ψεκασμού για την καταπολέμηση του εντόμου.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επέμβασης αντίστοιχων καταστάσεων ούτε έχει μεριμνήσει για την κατάλληλη υποδομή (υπάρχει παντελής έλλειψη φαρμάκων και κτηνιάτρων). Την καλούμε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έστω και καθυστερημένα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας με καταστροφικά αποτελέσματα για τον κτηνοτροφικό κόσμο.

Μέτρα όπως:

-Ικανό αριθμό συνεργείων ψεκασμού για την εφαρμογή του προγράμματος στις καθορισμένες ζώνες προστασίας και ζώνες εποπτείας.

-Συγκρότηση μονάδας έκτακτης ανάγκης σε συνεργασία ΥΠΑΑΤ, Περιφερειών και Δήμων.

-Άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων οι οποίοι θα εφαρμόζουν το πρόγραμμα επιδημιολογικής παρατήρησης του καταρροϊκού πυρετού. Ολόκληρη η περιοχή του κτηνιατρείου Πυργετού αριθμεί 1 κτηνίατρο για 60.000 και πλέον αιγοπρόβατα.

-Άμεση καταβολή αποζημιώσεων όχι μόνο του ζωικού κεφαλαίου αλλά και των παραγώγων του, καθώς και του αυξημένου κόστους ζωοτροφών. Ζητάμε ακόμα, να συμπεριληφθεί η νόσος στον κατάλογο των αποζημιώσεων του ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.

-Να διερευνηθεί, ταυτόχρονα, η ύπαρξη και η καταλληλότητα εμβολίου καθώς και το εύρος εφαρμογής του.

Το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει, εκτός των άλλων, να μεριμνήσει από τώρα και να καθορίσει ένα άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης της νόσου για την επόμενη χρονιά. Προϋπόθεση για να υλοποιηθούν τα παραπάνω είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για την κτηνοτροφία και την αγροτική οικονομία γενικότερα αλλά και η αποτίμηση της σοβαρότητας του προβλήματος από το αρμόδιο υπουργείο”».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.