Ανδρουλάκης: Η αναζωογόνηση της Θεσσαλίας είναι κορυφαίος εθνικός στόχος (βίντεο)

Σε μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, την κεντρική του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο στη Λάρισα, καταχειροκροτήθηκαν απόψε το βράδυ της Δευτέρας οι κεντρικοί ομιλητές, ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Νίκολας Σμιτ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Στην εν λόγω συγκέντρωση παρευρέθηκε ολόκληρη η ομάδα των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

«Η αναζωογόνηση της Θεσσαλίας είναι κορυφαίος εθνικός στόχος», τόνισε από το βήμα ο κ. Ανδρουλάκης και κάλεσε: «τον αγροτικό κόσμο από τη Λάρισα να θυμηθεί ποια είναι η παράταξη που του έδωσε αξιοπρέπεια, προοπτική και ελπίδα, καλώ να θυμηθούν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι δίπλα του, γιατί το αίμα νερό δεν γίνεται».

«Θέλουμε μια δυνατή Ελλάδα στην Ευρώπη», τόνισε με την σειρά του ο Νίκολα Σμιτ, ενώ ζήτησε: «αλληλεγγύη για τη Θεσσαλία», και τόνισε ότι χρειάζεται στήριξη από την Ευρώπη. Επίσης, αρκετά συγκινημένος σημείωσε: «Δεν μπορώ να κρύψω τα έντονα συναισθήματά μου, διότι, όταν ήμουν νεότερος, ήμουν μεγάλος θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μελίνας Μερκούρη».

Ο κ. Σμιτ στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων».

«Η συγκέντρωση αυτή είναι η ηχηρή απάντησή μας στο ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση το βράδυ των ευρωεκλογών», τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της ανοίγοντας την εκδήλωση η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, συμπληρώνοντας: «ονειρευόμαστε ακόμα στην πληγωμένη Θεσσαλία, που θρηνούμε δεκαεπτά συνανθρώπους και ταυτόχρονα “βούλιαξαν” οι παραγωγές». Η κ. Λιακούλη, αναφερόμενη στις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και στη γενικότερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την ανάταξη της περιοχής, δήλωσε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης «συνδέει τη Θεσσαλία με την Ευρώπη».

Εν συνεχεία ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, κάνοντας μια γενική περιγραφή του πολιτικού σκηνικού των ημερών μας, τόνισε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης», αναφέροντας επίσης, πως το ΠΑΣΟΚ είναι μια δύναμη που θα ξαναθέσει το επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στη χώρα, με «μπροστάρη» τον κ. Ανδρουλάκη, στην προσπάθεια για μια νέα εποχή για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σμιτ: «Θέλουμε μια δυνατή Ελλάδα στην Ευρώπη», «Αλληλεγγύη στη Θεσσαλία»

«Ευχαριστώ Λάρισα», ανέφερε παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια και στα ελληνικά ο κ. Σμιτ, ευχαριστώντας τόσο την Ευαγγελία Λιακούλη όσο και τον Δημήτρη Κουρέτα. «Δεν μπορώ να κρύψω τα έντονα συναισθήματά μου, διότι, όταν ήμουν νεότερος, ήμουν μεγάλος θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μελίνας Μερκούρη».

Ο κ. Σμιτ στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Στον δρόμο για τη Λάρισα ο Νίκος κι εγώ σταματήσαμε στον τόπο της τραγωδίας για να αφήσουμε λουλούδια. Ήταν μια ανείπωτη τραγωδία, που λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν. Θα πρέπει να υπάρξει μια πλήρης, διαφανής έρευνα».

«Θέλουμε μια δυνατή Ελλάδα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Σμιτ και στάθηκε σε τρία σημαντικά σημεία, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για τον ίδιο αναφορικά με την Ευρώπη, τα οποία σχετίζονται με τη δημοκρατία, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Βλέπουμε ωστόσο ότι υπάρχει μια οπισθοδρόμηση στη δημοκρατία σε όλες τις χώρες και για αυτό θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε», τόνισε κάνοντας λόγο για περιπτώσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Κροατίας, με τον συνασπισμό κομμάτων της άκρας δεξιάς.

«Εμείς δεν θα συνεργαστούμε ποτέ με την άκρα δεξιά, είναι πολύ μακριά από τις δικές μας αξίες», υπογράμμισε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις πολιτικές τόσο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν όσο και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο Νίκος Ανδρουλάκης τα γνωρίζει αυτά και αγωνίζεται για να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου εδώ στην Ελλάδα».

Ο Ευρωπαίος υποψήφιος μίλησε έπειτα για την κλιματική αλλαγή, τη σοβαρότητα και τις επιπτώσεις της οποίας ορισμένοι απορρίπτουν, αναφέροντας πως «χρειαζόμαστε την πράσινη μετάβαση και η μετάβαση αυτή πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο. Το κλίμα και η οικονομία πάνε χέρι-χέρι».

«Ήμουν ο πρώτος επίτροπος που επισκέφθηκα της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφές το 2023 και το τοπίο ήταν πραγματικά σοκαριστικό. Θεωρώ λοιπόν ότι εμείς στη ευρωβουλή θα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη, είναι η κατάλληλη στιγμή».

Ο κ. Σμιτ δεσμεύτηκε ότι, ως μελλοντικός πρόεδρος της Κομισιόν, θα διασφαλίσει μια πιο δίκαιη και βιώσιμη γεωργία για όλους τους αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τη διοργάνωση συνεδρίου για τη δίκαιη και βιώσιμη γεωργία.

«Θελουμε με ισχυρή και ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρω ότι η Ελλάδα έχει τη δυναμική να αποτελέσει μια δυνατή χώρα, να παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό τον τομέα. Η Ελλάδα αποτελεί από μόνη της μια πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, μπορεί να καλύψει τις δικές της ανάγκες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θέλουμε μια καλύτερη, πιο δυνατή Ευρώπη. Θα πρέπει λοιπόν μέσω της δέσμευσής μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε να την ενισχύσουμε και να αποτρέψουμε τα προβλήματα ασφαλείας εμπιστεύομαι τους Έλληνες πολίτες», τόνισε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Σμιτ.

Ανδρουλάκης: Η αναζωογόνηση της Θεσσαλίας δεν είναι τοπικό ζήτημα, είναι κορυφαίος εθνικός στόχος – Για Τέμπη: Έχουμε τεράστιο ηθικό και πολιτικό χρέος, απέναντι στις οικογένειες  

«Καλώ από τη Λάρισα κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο σε κάθε άκρη της πατρίδας μας να ενώσουμε τις δυνάμεις, τις αγωνίες μας, τις ελπίδες μας ,να ξαναφτιάξουμε το κοινό προοδευτικό δημοκρατικό σπίτι, για μια δίκαιη, ισχυρή Ελλάδα. Να ξανακάνουμε ισχυρή τη δημοκρατική παράταξη», δήλωσε με την έλευσή του στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Με αφορμή την επίσκεψη των δύο πολιτικών το πρωί στον χώρο της τραγωδίας των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για την απόδοση δικαιοσύνης απέναντι σε όσους «δεν υλοποίησαν το έργο της τηλεδιοίκησης. Έχουμε τεράστιο ηθικό και πολιτικό χρέος, απέναντι στις οικογένειες τους, απέναντι στο σύνολο του ελληνικού λαού».

«Έχουμε χρέος να αποδοκιμάσουμε αυτή την αλαζονεία την 9η Ιουνίου», είπε έπειτα ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για τα σημερινά προβλήματα της χώρας, μεταξύ αυτών η ακρίβεια, η έλλειψη έργων και υποδομών, η κοινωνική αδικία, η έλλειψη πρόληψης, αλλά και το ότι «δεν υπήρξε κανένα σχέδιο οργάνωσης για τις ακραίες επιπτώσεις στη Θεσσαλία, τον Έβρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας».

«Η αναζωογόνηση της Θεσσαλίας δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα, αλλά ένας κορυφαίος εθνικός στόχος», σημείωσε έπειτα ο ίδιος, και ανέφερε πως η προστασία του πρωτογενούς τομέα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. «Έχουμε χρέος να έχουμε προτάσεις σύμφωνα με τις νέες συνθήκες».

«Η φύση είχε κρούσει το καμπανάκι, αλλά αυτοί δεν έκαναν τίποτα», τόνισε έπειτα, ασκώντας κριτική για τη διαχείριση των προβλημάτων σε Θεσσαλία και Έβρο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Το κορυφαίο ζήτημα είναι η πρόληψη. Εμείς έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε κάθε ευρωπαϊκό ταμείο για καλύτερους μηχανισμούς αποτροπής φυσικών καταστροφών, που πολλοί χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή για να κερδοσκοπήσουν».

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μετέπειτα εκτενή περιγραφή σε βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας στον τομέα της εργασίας και το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου «η νέα γενιά να μένει εδώ και στη Θεσσαλία», όπως και για την υγεία, τον τουρισμό. «Εάν καταφέρουμε το σχέδιο αυτό, θα αναζωογονηθούν όλα τα χωριά, η περιφέρεια, θα έχουμε απάντηση στο δημογραφικό, γιατί τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα μείνουν εδώ στην καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας, θα έχουν αξιοπρέπεια για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους».

«Καλώ τον αγροτικό κόσμο από τη Λάρισα να θυμηθεί ποια είναι η παράταξη που του έδωσε αξιοπρέπεια, προοπτική και ελπίδα, καλώ να θυμηθούν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι δίπλα του, γιατί το αίμα νερό δεν γίνεται».

«Το όραμα του ΠΑΣΟΚ, είναι απολύτως συνδεδεμένο με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας», εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, στον οποίο όπως τόνισε, «είπαμε ναι, αλλά με ενιαία διαχείριση υδάτων, με την αυτοδιοίκηση και όχι με τους ιδιώτες, διότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Για εμάς ο Θεσσαλικός κάμπος είναι μια κορυφαία προτεραιότητα. Εδώ θα κριθεί η ανασυγκρότηση».

«Ο λαός μας πέρασε δέκα πολύ δύσκολα χρόνια, είδε περιουσίες να χάνονται. Είδε παιδιά και εγγόνια να παίρνουν τα αεροπλάνα, να φεύγουν σε χώρες της Ευρώπης και του κόσμου για μια δουλειά με αξιοπρέπεια. Εκεί άλλαξαν πολλά. Αυτό θέλω να αναρωτηθεί η καθεμία και ο καθένας σας ξεχωριστά, τι άλλαξε;» Ο κύριος Ανδρουλάκης ζήτησε έπειτα από τον λαό την υποστήριξή του απέναντι στην «αλαζονεία» της κυβέρνησης. «Εμείς πάθαμε, αλλά μάθαμε», υποστήριξε. «Δεσμεύομαι ότι η δημοκρατική παράταξη σε αυτό το νέο της ξεκίνημα δεν θα ξαναπροδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Θα ξαναγίνουμε η παράταξη του απλού λαού, του αδύναμου, του μη προνομιούχου σε όλη την Ελλάδα».

«Στις 9 Ιουνίου λέμε, εδώ από τη Λάρισα, ότι, ναι, υπάρχει άλλος δρόμος και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ευχόμενος καλή επιτυχία στον κ. Σμιτ και σημειώνοντας ότι «εναποθέτουμε πάνω σου τις ελπίδες που οραματίστηκε κάποτε το ισχυρότερο κόμμα, που θα ξαναγίνει το ισχυρότερο κόμμα».

«Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε. Το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα είμαστε ξανά στην “όχθη” των νικητών. Έχουμε χρέος και θα τα καταφέρουμε».

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

                                         

 

                                                                                  

Πηγή: Ζωή Μπουρουτζή – ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.