Αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας που εξυπηρετεί κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα με την διοίκηση Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

«Εκ των βασικών προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Αρχής είναι η αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας και κυρίως αυτής που εξυπηρετεί κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Σε συνεργασία με την κάθε Δημοτική Αρχή καταγράφουμε τις ανάγκες του αγροτικού δικτύου και προγραμματίζουμε την έναρξη εργασιών στο προσεχές διάστημα».
Αυτά ανέφερε στην συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, ενώ υπήρξε αναλυτική ενημέρωση και για την πορεία αποζημιώσεων Κρατικής Αρωγής ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Επιπλέον ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας παρουσίασε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία της Περιφερειακής Αρχής που στοχεύουν στην ενδυνάμωση του κλάδου και των μελών του, καθώς και το αναλυτικό σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της Κτηνοτροφίας και την αύξηση της ζωικής παραγωγής. Στόχος είναι να φτάσει η αξία της τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030. Οι βασικότερες παρεμβάσεις που προτείνονται είναι για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό η εκτροφή ζώων υψηλών αποδόσεων, με έμφαση στις ελληνικές φυλές προκειμένου να διασφαλιστούν τα προϊόντα ΠΟΠ, η κατάρτιση και χρήση ορθολογικών σιτηρεσίων, η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και επιτήρησης νοσημάτων και ελέγχου των ζωοτροφών, η μείωση κόστους παραγωγής (ενεργειακές δαπάνες, κόστος ζωοτροφών) με καθετοποίηση παραγωγής και με καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών. Ακόμη προβλέπονται στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη της ποιμενικής αιγοπροβατοτροφίας, την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας (πεδία και εργαλεία) και της αξιακής αλυσίδας (βιομηχανία, βιοτεχνία, οικοτεχνία), καθώς και η συνεργασία γεωργών/κτηνοτρόφων με εμπλοκή των Συνεταιρισμών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την εντατικοποίηση των ελέγχων στο γάλα και το κρέας, να διατηρήσουν το καλό κλίμα συνεργασίας που έχουν δημιουργήσει και να συναντηθούν εκ νέου το προσεχές διάστημα.
Στη συνάντηση παρέστησαν εκτός του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας Μαρία Γαλλιού και ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Δημ. Σταυρίδης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.