Αρχαιολόγοι της Θεσσαλίας: «Το λάθος για το Βλοχό και η αποκατάσταση της αλήθειας

Το τείχος της ακρόπολης του Βλοχού είναι ορατό, όμως οι επιστήμονες θέλουν να ανακαλύψουν τι κρύβεται κρυμμένο κάτω από την γη

«Όσοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν την αρχαία πόλη στο Βλοχό του Νομού Καρδίτσας ως άγνωστη στην ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία αναπαράγοντας ένα ατεκμηρίωτο δημοσίευμα, διαψεύδονται από την πραγματικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Τοπικό Παράρτημα Θεσσαλίας του «Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων».

Όπως αναφέρεται και στο χθεσινό δελτίο Τύπου του ΥΠ.ΠΟ.Α. (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=67172 ), η συγκεκριμένη πόλη είναι γνωστή στους αρχαιολόγους από το 19ο αιώνα και αρχικά είχε ταυτιστεί με την αρχαία Πειρασία ή Πειρασίαι (Stählin F. Das hellenische Thessalien, Stuttgart 1924, 134-135). Ο χώρος είναι κηρυγμένος ως αρχαιολογικός από το 1964 με την Υπουργική Απόφαση ΥΑ 1154/4-3-1964, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 91/Β/19-3-1964 ως εξής: «Αρχαιολογικός χώρος Πειρασίας: το παρά το χωρίον Bλοχός ύψωμα ”Κάστρον” (υψομ. 325 μ.), εφ’ ου τα τείχη και άλλα αρχαία λείψανα και οι κατά τας παρυφάς αρχαίοι τάφοι.»

Οι νεότερες έρευνες των αρχαιολόγων έχουν αποδείξει ότι η αρχαία αυτή πόλη δεν ονομαζόταν Πειρασία. Το όνομα της δεν μας είναι γνωστό, αφού δεν έχει βρεθεί κάποια επιγραφή, που να το τεκμηριώνει.

Τυχαία ευρήματα είναι δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό του Υπουργείου Πολιτισμού το 1965 (Αρχαιολογικό Δελτίο 20 (1965): ΧΡΟΝΙΚΑ, 320). Επίσης, σε τοπικά συνέδρια και μονογραφίες έχουν παρουσιαστεί ευρήματα από την πόλη, τα οποία αποκαλύπτουν τη φυσιογνωμία μιας θεσσαλικής επαρχιακής πόλης των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, μιας από τις πολλές που υπάρχουν στη θεσσαλική πεδιάδα.

Σωστικές ανασκαφές μικρής έκτασης έχουν πραγματοποιηθεί από τη ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου, που είχε την ευθύνη του Νομού έως το 2004, οπότε και ο Νομός Καρδίτσας απέκτησε τη δική του Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ευχόμαστε, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη της προστασίας του συγκεκριμένου κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, στο άμεσο μέλλον να εντοπίσει εκείνα τα αρχαιολογικά τεκμήρια, που θα κάνουν γνωστό και το όνομα της πόλης».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.