Σε νέα ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη και Ανάπτυξης, κ. Τ. Θεοδωρικάκο προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ασυνέπεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση, έναντι των βαριά πληγεισών μεγάλων Θεσσαλικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, από τις θεομηνίες του περασμένου Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας τα εξής:
«Επανέρχομαι με την παρούσα μου, σε συνέχεια πρότερων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών μου για την ανάγκη ενίσχυσης των Θεσσαλικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, μετά τις θεομηνίες του φθινοπώρου του 2023, όπως ενδεικτικά η υπ’ αριθμ. πρωτ. 4986-31/05/2024 ερώτησή μου για την ‘’Αδικαιολόγητη εξαίρεση πληγεισών περιοχών του ν. Λάρισας από το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης’’.
Ειδικότερα αυτή τη φορά, με νέα επιστολή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), κ. Γιώργος Ρουπακιάς, ενημερώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πως πολλές από τις επιχειρήσεις/βιομηχανίες μελών του Συνδέσμου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες των Daniel & Elias-όσες δηλαδή επιβίωσαν εξ αυτών και δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Στην επιστολή του προέδρου του ΣΘΕΒ, μάλιστα, τονίζεται πως ‘’υπάρχουν επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων κάποιες από τις πιο δυναμικές, κερδοφόρες και εξαγωγικά ώριμες επιχειρήσεις της Ελλάδας, οι οποίες υπέστησαν οικονομική ζημία εκατομμυρίων που ξεπερνά κατά πολύ το πλαφόν των κρατικών αποζημιώσεων (500.000€) και των τυχόν αποζημιώσεων που έλαβαν από συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης, έναντι κινδύνων φυσικών καταστροφών’’.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως ο Σύνδεσμος, από την πρώτη στιγμήμετά τις θεομηνίες, πρότεινε τη δημιουργία ενός Νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου Ενισχύσεων, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης, όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο για τις υφιστάμενες, όσοκαι για νέες Θεσσαλικές επιχειρήσεις -μέτρο για το οποίο δεσμεύθηκε και η κυβέρνηση, κατά τη σχετική συνάντηση του Δ.Σ. του ΣΘΕΒ με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, κ Κ. Σκρέκα, καθώς και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλο, στις 29/2/2024 στην Αθήνα.
Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι οι ανωτέρω κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν τον χειμώνα πως θα θεσπιστεί ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των πλημμυρόπληκτων Θεσσαλικών επιχειρήσεων, στα πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού νόμου 4887/2022, υπό το καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360°», έκτοτε, …‘’αγνοούνται’’, καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.
Αντιθέτως, και όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, ‘’έχουν διαπιστωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στη μέχρι τώρα υλοποίηση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 και δεν έχουν ικανοποιηθεί και προγενέστερα, απλούστερα αιτήματα του Συνδέσμου, όπως οι ταχείες, κατά προτεραιότητα, εκταμιεύσεις πληρωμών από την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, η άμεση αξιολόγηση αιτημάτων και η έκδοση αποφάσεων κατά προτεραιότητα για επιχειρήσεις της Θεσσαλίας που έχουν υποβάλει αιτήματα υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων σε επενδυτικούς νόμους, αιτήματα ελέγχου και αιτήματα τροποποίησης’’.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε κατάσταση λειτουργίας ‘’αυτόματου πιλότου’’, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των Θεσσαλικών επιχειρήσεων & βιομηχανιών, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται συνολικά το εισόδημα της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Αλλά και επειδή το Θεσσαλικό επιχειρείν δεν αντέχει να παραμένει στο περιθώριο των κυβερνητικών πολιτικών, αφού κάθε στιγμή που περνάει ανεκμετάλλευτη, χάνεται εισόδημα από τις ήδη προβληματικές, εθνικές εξαγωγές, αλλά και απομειώνεται η ανταγωνιστικότητά του», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:
«Ποιοι οι λόγοι που οι επιχειρήσεις/βιομηχανίες μέλη του ΣΘΕΒ, καθώς και τα δίκαια αιτήματά τους, αντιμετωπίζονται με τέτοια ασυνέπεια από την πλευρά της κυβέρνησης;
Καθώς και ποιες οι άμεσες ενέργειές τους, σε σχέση με την υιοθέτηση και κυρίως υλοποίηση (με χρονοδιάγραμμα) των όσων υποσχέθηκε η κυβέρνηση στο Δ.Σ. του ΣΘΕΒ -κατά την προαναφερθείσα σύσκεψή τους στις 29/2/2024- και συγκεκριμένα τη δημιουργία ειδικού πλαισίου ενισχύσεων για τις βαριά πληγείσες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας;».