Χατζηχριστοδούλου: Στη θάλασσα δεν κολλάει ο κορωνοϊος

Οδηγίες και συμβουλές για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε το καλοκαίρι του… κορωνοϊού, αλλά και στοιχεία για την πορεία του ιού στη χώρα μας, δίνει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο usay.gr, ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της ομάδας Τσιόδρα Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Το ερευνητικό έργο του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας -αλλά και αναπληρωτή προέδρου του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- περιλαμβάνει δεκάδες επιδημίες που έχουν απασχολήσει τη χώρα μας αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.

Μεταξύ άλλων, έχει ασχοληθεί με τη νόσο των λεγεωνάριων, τον δάγκειο πυρετό, την ιλαρά, την ιογενή μηνιγγίτιδα, τo μελιταίο πυρετό . Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος στο Ειδικό Πρόγραμμα Ελέγχου για τον Ιό του Δυτικού Νείλου και την Ελονοσία σε όλη τη χώρα.

Eίναι συντονιστής ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη πρόληψη νοσημάτων που σχετίζονται με τις μεταφορές σε πλοία , αεροπλάνα , τρένα και λεωφορεία.

Η εμπειρία και οι γνώσεις του είναι ο βασικός λόγος συμμετοχής του στην ομάδα Τσιόδρα που απαρτίζεται από σημαντικούς επιστήμονες.

Είναι η πολύπειρη ομάδα των 26 Ελλήνων λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων, νοσηλευτών μικροβιολόγων και άλλων ειδικών που καθημερινά εισηγούνται προς το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) όλα όσα πρέπει να γίνουν για την ορθότερη διαχείριση της νόσου COVID-19.

Περάσαμε μία δύσκολη περίοδο και πλέον μετά και την απελευθέρωση στις μετακινήσεις όλος ο κόσμος έσπευσε στις παραλίες αφού ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο. Κολλάει στη θάλασσα ο κορωνοϊός;

«Στη θάλασσα δεν κολλάει ο κορωνοϊος. Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος μέσα στη θάλασσα είναι μηδενικές .Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2012 έχει καταδείξει ότι λοιμώξεις του αναπνευστικού που σχετίζονται με αυτή του covid -19 ή η γαστρεντερίτιδα , δεν σχετίζονται με την ποιότητα του νερού της θάλασσας. Ταυτόχρονα βρέθηκε συσχέτιση της πυκνότητα των λουομένων στις ακτές κολύμβησης, με την νοσηρότητα.

Παράλληλα άλλες έρευνες συσχετίζουν την αυξημένη θερμοκρασία και την απόλυτη υγρασία με μειωμένη μετάδοση του SARS-CoV-2.Ωστόσο για να είμαστε σαφείς, θα πρέπει έξω στην αμμουδιά ,να τηρείται η απόσταση του 1μιση μέτρου.

Καθημερινά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ανοίγουν και ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βλέπουμε πάλι τις γνωστές εικόνες με συγχρωτισμό σε λεωφορεία και μετρό.Τι μπορούμε να κάνουμε εκεί;

Αν δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, να χρησιμοποιούμε πάντα τη μάσκα .Αποφεύγουμε όσο μπορούμε την απευθείας επαφή με τον συνεπιβάτη και φοράμε πάντα μάσκα σε κλειστούς χώρους

Ελλάδα σημαίνει …καλοκαίρι. Πώς περιμένετε να εξελιχθεί η νόσος και πότε περιμένετε ενδεχόμενη επανεμφάνιση;

Πιστεύω ότι το καλοκαίρι είναι μια ομαλή περίοδος ήπιας μετάδοσης, δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση του κύματος κρουσμάτων. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε πολύ είναι τον τουρισμό και πως θα διαχειριστούμε πιθανά κρούσματα ανάμεσα σε τουρίστες.

Το επόμενο κύμα το περιμένουμε τον Οκτώβριο με Νοέμβριο.Χωρίς φυσικά να αποκλείει κανένας ,ότι μπορεί να υπάρξει νωρίτερα.

Πόσο σύντομα εκτιμάτε ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Θα αργήσει πολύ περισσότερο από ότι μερικοί αισιόδοξοι υποστηρίζουν (Οκτώβριο – Νοέμβριο). Το εμβόλιο για να παραχθεί και να βγει στην αγορά θα πρέπει να δοκιμαστεί σε υγιείς ανθρώπους .Θα χρειαστεί να δοκιμαστεί σε χιλιάδες εθελοντές και αυτό θα πάρει χρόνο.

Το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό για τα εμβόλια και είναι σημαντικότερο από την ασφάλεια ενός θεραπευτικού σχήματος, γιατί πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι γίνεται σε υγιείς ανθρώπους, ενώ στη θεραπεία θεραπεύουμε πάσχοντες και εκεί μπορούμε να ζυγίσουμε τις παρενέργειες με το όφελος που έχει η θεραπεία

Είναι βασικό θέμα αυτό της ασφάλειας. Θα πρέπει να εξεταστούν και να διερευνηθούν όλες οι πιθανές παρενέργειες και αυτό δεν είναι κάτι απλό. Κύριο μέλημα μας αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας με τα όπλα που διαθέτουμε, κυρίως μη φαρμακευτικά (απόσταση, υγιεινή χεριών κτλ).

Πηγή: usay.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.