Με την απολογία του δημάρχου Μουζακίου, του προέδρου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και δύο πρώην Προϊσταμένων Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ολοκληρώθηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας η σημερινή ακροαματική διαδικασία για τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τον Σεπτέμβριο του 2020.
Σαν σήμερα μάλιστα συμπληρώνονται ακριβώς τέσσερα χρόνια από τη μέρα που η κακοκαιρία «χτύπησε» την Καρδίτσα αφήνοντας πίσω μεγάλες καταστροφές αλλά και τρεις νεκρούς.
Μέσα σ αυτούς τους τρεις ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους την 18η Σεπτεμβρίου ήταν και η 43χρονη φαρμακοποιός στο Μουζάκι η οποία επιστρέφοντας από το φαρμακείο στο σπίτι της έπεσε με το όχημα της σε σημείο του οδοστρώματος που είχε αποχωρήσει κοντά στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου.
Για τον θάνατο της 43χρονης κατέθεσε ο δήμαρχος Μουζακίου αναφέροντας πως λίγο πριν το περιστατικό είχε μεταβεί στο ΚΥ προκειμένου να πει στους εργαζόμενους να αποχωρήσουν. Σε κάποια στιγμή ακούει δύο υπαλλήλους του ΚΥ να φωνάζουν πως ένα όχημα έπεσε στο ποτάμι. Στη συνέχεια ανέφερε πως προσπάθησαν να εντοπίσουν το όχημα και περίπου στις 10 το βράδυ συναντήθηκε και με την μητέρα της 43χρονης η οποία την αναζητούσε.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του ανέφερε πως είχαν τοποθετηθεί ταινίες σήμανσης για την αποτροπή διέλευσης των οχημάτων και σε σχετική ερώτηση της έδρας απάντησε πως αρμοδιότητα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας είχε η αστυνομία και η πυροσβεστική. Ερωτηθείς σχετικά με την τότε διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Μουζακίου, κατέθεσε πως εκείνη την ημέρα δεν ήταν στο Μουζάκι καθώς δεν είχε υπηρεσία και επικοινωνούσε μαζί της τηλεφωνικά.
Ο δήμαρχος Μουζακίου ανέφερε επίσης πως το Μουζάκι δεν αντιμετώπισε πλημμυρικά φαινόμενα σε αντίθεση με τα πιο πεδινά χωριά του δήμου όπως την Μαγούλα, την Μαγουλίτσα και την Λαζαρίνα που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Ολοκληρώνοντας την απολογία του, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως έκανε ότι καλύτερο μπορούσε εκείνη την ημέρα.
«Δεν μπορούσαμε ούτε να το προβλέψουμε, ούτε να το αποτρέψουμε»
Νωρίτερα απολογήθηκαν οι, τότε, προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σε Θεσσαλία και Καρδίτσα. Ο πρώτος ανέφερε μεταξύ άλλων πως απαιτούνταν άδεια από το Δασαρχείο για την κοπή δέντρων στα ποτάμια και πως οι αιτήσεις προς την συγκεκριμένη υπηρεσία για άδεια κοπής «δεν απαντήθηκαν ποτέ». Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Πάμισο, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως προαπαιτούμενο είναι τα έργα οριοθέτησης και ολοκλήρωσε την απολογία του επισημαίνοντας την ένταση του φαινομένου.
Στη συνέχεια απολογήθηκε ο προϊστάμενος στη Διεύθυνση της Καρδίτσας εκφράζοντας αρχικά το παράπονο του για τον «ασαφή» τρόπο που είναι διατυπωμένο το κατηγορητήριο και κατ’ επέκταση για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Τόνισε πως ο Ιανός ήταν ένα γεγονός που «τραυμάτισε» σοβαρά την Καρδίτσα και προκάλεσε θλίψη με τον θάνατο των τριών ανθρώπων.
«Δεν μπορούσαμε ούτε να το προβλέψουμε, ούτε να το αποτρέψουμε» ανέφερε στη συνέχεια ο κατηγορούμενος για την κακοκαιρία την οποία χαρακτήρισε ως ένα «πρωτοφανές» φαινόμενο. Τόνισε πως η υπηρεσία του δεν «αδράνησε» και δεν «ολιγώρησε» και όλα τα έργα που τους ανατέθηκαν, εκτελέστηκαν. «Κάναμε όλα όσα μπορούσαμε να κάνουμε» κατέθεσε ο πρώην προϊστάμενος ενώ απατώντας σε ερώτηση της έδρας για την αστυνόμευση των ρεμάτων, τόνισε πως αυτή δεν μπορούσε να γίνει άμεσα μετά το τέλος της αρδευτικής περιόδου για λόγους που είχαν να κάνουν με τις αυξημένες υποχρεώσεις της υπηρεσίας.
«Το δίκτυο ήταν καθαρό»
Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απολογία του προέδρου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού ο οποίος ξεκίνησε επισημαίνοντας την αναβάθμιση που έγινε στην υπηρεσία μόλις ανέλαβε πρόεδρος το 2016. Στη συνέχεια ανέλυσε στο δικαστήριο την λειτουργία του δικτύου με τα αποστραγγιστικά και τα αρδευτικά δίκτυα και τον μηχανισμό λειτουργίας του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει ανάγκη να «φράξει» κάποιος ένα σημείο του δικτύου για να γίνει άρδευση. Τόνισε μάλιστα πως το δίκτυο μπορεί να λειτουργήσει και «ευεργετικά» όταν είναι άδειο, σε περιπτώσεις όπως αυτή του Ιανού βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση πλημμυρικών φαινομένων.
Τόνισε πως πριν τον Ιανό είχε γίνει έλεγχος στο δίκτυο και ήταν καθαρό ενώ την επίδικη μέρα της 18ης Σεπτεμβρίου είχε δώσει εντολή για επιτήρηση του δικτύου μέχρι το σημείο που η πρόσβαση πλέον ήταν αδύνατη. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού αναφέρθηκε και στον θάνατο του 63χρονου κτηνοτρόφου στην Καρδίτσα επισημαίνοντας στο δικαστήριο πως η περιοχή που είχε το ποιμνιοστάσιο του όπου βρέθηκε νεκρός, ήταν σε πλημμυρική ζώνη και η εκδήλωση του φαινομένου στο σημείο ήταν τόσο σφοδρή που η περιοχή σχεδόν ισοπεδώθηκε από τα φερτά υλικά.
Τόνισε επίσης πως ένα πρόχειρο φράγμα που υπάρχει στο κατηγορητήριο δεν είναι αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και επεσήμανε πως μετά τον Ιανό υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για να αποκατασταθεί το αρδευτικό δίκτυο το οποίο υπέστη ζημιές περίπου 14 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κατηγορούμενος ολοκλήρωσε την απολογία του τονίζοντας πως αν πίστευε ότι είχε κάνει κάποια παράληψη θα είχε παραιτηθεί την επόμενη μέρα.
Οι απολογίες των κατηγορουμένων θα συνεχιστούν αύριο με τον δήμαρχο Καρδίτσας και στελέχη της ΔΕΥΑΚ. Να σημειωθεί πως για τον κατηγορούμενο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε υπόμνημα στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης του. Θυμίζουμε πως οι συνολικά δέκα κατηγορούμενοι διώκονται για τα δύο πλημμελήματα της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.
Πηγή: Larissanet.gr