Δημήτρης Κουρέτας: Ο αγώνας για την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος

Στον αγώνα για την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος αναφέρεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Ειδικότερα, ο κ. Κουρέτας γράφει:
‘Κοιτάζω σε σημειώσεις μου πριν 21 χρόνια.
Το πρόγραμμα για το ανθρώπινο γονιδίωμα ξεκίνησε το 1990 με την συμμετοχή κορυφαίων γενετιστών και τον συντονισμό του Janes Watson του νομπελίστα.

Χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με 3 δις δολάρια, μυθικό πόσο εκείνη την εποχή. Κάπου στο 1994 η celera genomics, ιδιωτική εταιρεία με αρκετά κεφάλαια εκείνη την εποχή, μπήκε στο παιχνίδι πολύ επιθετικά και με τεράστια υπολογιστική ισχύ για τότε.

Για να αμυνθεί το δημόσιο σύστημα ο γενετιστής francis collins που μπήκε στην ομάδα του δημοσίου συμφέροντος ας πούμε, άρχισε να βγάζει στην δημοσιότητα κάθε μέρα τα αποτελέσματα της αλληλουχισης του γενώματος έτσι ώστε, να μην μπορεί η celera να τα οικιοποιηθεί μετά για εμπορική εκμετάλλευση. Γύρω στο Δεκέμβρη του 1999 το δημόσιο κονσόρτσιουμ είχα στα χέρια του 400.000 κομμάτια αλληλουχίας, αλλά δεν είχε τα υπολογιστικά εργαλεία να τα συσχετίσει.

Τότε μπαίνει στο κονσόρτσιουμ ο david haussler καθηγητής υπολογιστών στη santa cruz και τους λέει ότι αν δεν γίνει κάτι οι ιδιωτικές εταιρείες θα βγάλουν το πλήρες γονιδίωμα νωρίτερα με αποτέλεσμα να ελέγχουν πλέον πολλά στην εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Ο haussler τον Μάιο του 2000, πείθει ένα πανέξυπνο φοιτητή του να κάτσει να φτιάξει τον κώδικα ερμηνείας των αλληλουχιών. Ο φοιτητής του λοιπόν james kent κάθεται για ένα μήνα χωρίς σταματημό, και βάζοντας πάγο στους καρπούς του το βράδυ για να ξεκουράσει τα χέρι του, δουλεύοντας ασταμάτητα 20 ώρες τη μέρα και γράφει τον περίφημο κώδικα.
‘ είσαι απίστευτος ‘ του λέει ο haussler. Αυτό ήθελε 5 άτομα και δουλειά 6 μηνών και συ το έκανες μόνος σου σε ένα μήνα. Ο κώδικας πήρε το όνομα golden path και έδωσε τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να το διαβάσει.

Ο αγώνας για την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος τελείωσε επίσημα 7 μήνες μετά, όταν μετά από συνεννοήσεις μηνών που κάνεις ποτέ δεν θα μάθει, δημοσίευσαν την αλληλουχία την ίδια μέρα το δημόσιο κονσόρτσιουμ στο nature και η celera του venter στο science.

Αυτά είναι πλέον ιστορία και όσοι τα ζήσαμε θυμόμαστε με δέος το 2001 και τον φαλακρό venter εξώφυλλο στο science».

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.