Δίπλα στους πλημμυροπαθείς αγρότες ο Δήμος Τρικκαίων – Διαγραφές μισθωμάτων, παρατάσεις μισθώσεων

Σε ακόμη μία κίνηση έμπρακτης στήριξης (με τρία παρακλάδια) σε πλημμυροπαθείς αγρότες προέβη ο Δήμος Τρικκαίων. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Φεβρουαρίου 2024, απαλλάσσονται οι αγρότες που επλήγησαν από τον Daniel, από μισθώματα που θα κατέβαλαν για συγκεκριμένη περίοδο του 2023, ενώ παρατείνεται και η μίσθωση αγροτεμαχίων που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου.

Απαλλαγή μισθωμάτων
Η απόφαση χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο σκέλος, αφορά στην απαλλαγή από την καταβολή των μισθωμάτων όλων των αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας Δήμου Τρικκαίων που βρίσκονται εντός των οριοθετημένων πλημμυρόπληκτων περιοχών. Η οριοθέτηση έγινε από το ΦΕΚ 5813/Β/4- 10-2023 και πρόκειται για τις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Εστιαιώτιδας, Καλλιδένδρου, Μ. Καλυβίων, Τρικκαίων, τις δημοτικές κοινότητες Ζηλευτής, Κρηνίτσας και Παλαιοπύργου της ΔΕ Παληοκάστρου, και τις δημοτικές κοινότητες Διποτάμου και Κεφαλοβρύσου της ΔΕ Φαλώρειας.
Σύμφωνα με την απόφαση, η απαλλαγή γίνεται «από την ημερομηνία κήρυξης του Δήμου Τρικκαίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 6.09.2023 για ένα (1) έτος, ήτοι για την καλλιεργητική περίοδο έτους 2023, μέσω διαγραφής αυτών ως αχρεωστήτως βεβαιωθέντων κατόπιν απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής». Τυχόν καταβληθέντα μισθώματα για την καλλιεργητική περίοδο από 1/01/2023 έως 31/12/2023 θα επιστραφούν.
Το δεύτερο σκέλος αφορά σε απαλλαγή από την καταβολή των μισθωμάτων για ένα (1) έτος, για την καλλιεργητική περίοδο έτους 2023, των αγροτεμαχίων των υπόλοιπων Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων ιδιοκτησίας Δήμου Τρικκαίων, που δεν εντάσσονται στις οριοθετημένες πλημμυρόπληκτες περιοχές που ορίζονται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ.
Η απαλλαγή θα γίνει μετά από απλή αίτηση των μισθωτών, εφ’ όσον αποδεδειγμένα έχει καταστεί αδύνατη η καλλιέργεια των αγροτεμαχίων μετά τις 6 Σεπτεμβρίου 2023, λόγω της πλημμύρας. Η απόδειξη αυτή γίνεται με την προσκόμιση της δήλωσης ζημιάς που υπέβαλλαν στον ΕΛΓΑ μετά.

Παράσταση μισθώσεων
Ένα τρίτο σκέλος της συγκεκριμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αφορά στην παράσταση των μισθώσεων, ενοικιαζόμενων αγρών του Δήμου Τρικκαίων, που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η παράταση γίνεται για δύο χρόνια από τη λήξη τους μετά από αίτηση των μισθωτών. Όπως διευκρίνισε στη συνεδρίαση του Σώματος η αρμόδια αντιδήμαρχος Σοφία Αλεστά, για τα μισθώματα που λήγουν τις επόμενες χρονιές, θα εξεταστεί εκ νέου η όλη κατάσταση.
Η ίδια, επίσης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταδεικνύει «το ότι συνεχίζουμε να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και τις ανησυχίες των αγροτών μας και δίνουμε λύσεις για την τοπική γεωργική οικογένεια και την οικονομία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.