Δραστικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης στη Θεσσαλία

Δραστικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης για τουριστικές δραστηριότητες, αλλά και σε περιοχές γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας επιβάλλει το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση.

Σε περιοχές που τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) προβλέπουν οικιστικές επεκτάσεις (περιοχές προς πολεοδόμηση) προτείνεται αυστηριοποίηση των όρων της ισχύουσας νομοθεσίας περί εκτός σχεδίου δόμησης, και καθορισμό ορίου κατάτμησης, μέχρι την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, έτσι ώστε να διευκολύνεται η πολεοδόμηση και να αποθαρρύνεται η εκτός σχεδίου δόμηση.

Σε ό,τι αφορά στους όρους και περιορισμούς της χωροθέτησης τουριστικών καταλυμάτων στις περιοχές της κατηγορίας Α, όπου η πίεση για ανάπτυξη είναι έντονη, το χωροταξικό της Θεσσαλίας προβλέπει σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, αύξηση της ελάχιστης απαιτούμενης επιφάνειας οικοπέδου για δόμηση στα 10 στρέμματα και θέσπιση μέγιστης πυκνότητας 8, 9 και 10 κλινών ανά στρέμμα για ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων, αντιστοίχως. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επεκτάσεις υφιστάμενων καταλυμάτων.
Σε ό,τι αφορά στους όρους και περιορισμούς της χωροθέτησης τουριστικών καταλυμάτων, για τις περιοχές της κατηγορίας Β, σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, η απαιτούμενη επιφάνεια για δόμηση αυξάνεται στα 15 στρέμματα, με μέγιστη πυκνότητα 8, 9 και 10 κλινών ανά στρέμμα για ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων.

Στην κατηγορία Γ περιλαμβάνονται το Πήλιο, η περιοχή της Αργιθέας, τα Μετέωρα, η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και όσες νησιωτικές περιοχές δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες Α και Β.

Για τις περιοχές αυτές επιδιώκεται η οργάνωσή τους σε δίκτυα φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, που θα αναδεικνύουν και θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως τον φυσικό πλούτο των περιοχών, το σύνολο των πολλαπλών πολιτιστικών στοιχείων τους (αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί, ήθη και έθιμα) σε σύνδεση με τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα και την τοπική οικονομική δραστηριότητα με έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών τοπικών αγαθών.

Επίσης, προωθείται η προσαρμογή της τυπολογίας των καταλυμάτων (μορφολογικοί περιορισμοί, δυναμικότητα, τάξεις) και άλλων τουριστικών υποδομών, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και των ειδικών μορφών που υποστηρίζουν.

Στις περιοχές γεωργικής γης Α’ προτεραιότητας, επιβάλλεται η αύξηση του ορίου αρτιότητας για τυχόν άλλες εκτός γεωργικής δραστηριότητας χρήσεις σε 10 έως 20 στρ., και η κατάργηση των παρεκκλίσεων δόμησης. Η κλιμάκωση της αρτιότητας θα γίνεται σύμφωνα με την αξία και τον απαιτούμενο βαθμό προστασίας της γεωργικής γης. Ωστόσο, είναι δυνατόν να ορίζεται μικρότερη ελάχιστη αρτιότητα ή διατήρηση των παρεκκλίσεων δόμησης για ορισμένες χρήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.