Δυστύχημα Τεμπών: Τα ηχητικά στο Εγκληματολογικό και ο Άγγλος πραγματογνώμονας έτοιμος για τον έλεγχο των σκληρών δίσκων

Σε δύο μέτωπα προχωρά η διαδικασία της ανάκρισης στη Λάρισα για το δυστύχημα των Τεμπών.

Το ένα μέτωπο αφορά τις καταθέσεις κατηγορουμένων για το ρόλο τους στο πολύνεκρο δυστύχημα και το δεύτερο αφορά τα όσα έγιναν μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Δηλαδή το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, τα ηχητικά του ΟΣΕ και τις δειγματοληψίες στα χώματα.

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις, σήμερα αναμένεται να προσέλθουν στον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που διώκονται για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών που τελέστηκε με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Η δίωξη τους θυμίζουμε αφορά την μη υλοποίηση της σύμβασης 717.

Σχετικά με τις υπόλοιπες πράξεις, το υλικό που κατασχέθηκε με εντολή του ανακριτή από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα και αφορά τις συνομιλίες των εμπλεκομένων από την μοιραία βραδιά, έχει σταλεί σύμφωνα με πληροφορίες στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να ελεγχθεί πρώτα για το αν έχει υποστεί κάποια αλλοίωση.

Στη συνέχεια ο ανακριτής θα πραγματοποιήσει αντιπαραβολή με τα ηχητικά που έχει ήδη στα χέρια του από τις πρώτες μέρες της ανάκρισης ώστε να διαπιστώσει αν αυτά που άκουσε είναι τα πραγματικά ηχητικά ή τα μονταρισμένα που βγήκαν στη δημοσιότητα μετά το συμβάν και αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Βήμα» ένα χρόνο μετά.

Παράλληλα οι σκληροί δίσκοι με το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες των σταθμών που διήλθε η εμπορική αμαξοστοιχία, έχουν σταλεί ήδη στο Λονδίνο και αναμένεται να ελεγχθούν από πραγματογνώμονα ο οποίος χθες ορκίστηκε ενώπιον του Πρέσβη προκειμένου να διεξάγει στη συνέχεια τον έλεγχο. Η ενέργεια αυτή γίνεται για να εξεταστεί το φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία καθώς οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν πως αυτή ενδεχομένως μετέφερε χημικά τα οποία ήταν και η αιτία για την ανάφλεξη και τη φωτιά.

Σ αυτό το πλαίσιο εξάλλου πραγματοποιούνται ήδη εδώ και μια εβδομάδα έλεγχοι σε χώματα που βρίσκονται σε οικόπεδο ιδιώτη και μεταφέρθηκαν εκεί από το σημείο της σύγκρουσης στα Τέμπη, λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Έχει πραγματοποιηθεί ήδη δειγματοληψία από κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας για να εξεταστεί το ενδεχόμενο εντοπισμού χημικής ουσίας ενώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ιδιωτικής εταιρείας ερευνούν για τυχόν εντοπισμό γενετικού υλικού.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.