Δυστύχημα Τεμπών: Ξεκινούν από σήμερα οι απολογίες των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ

Μετά την προθεσμία που είχαν ζητήσει τον προηγούμενο μήνα, σήμερα ξεκινά ο κύκλος των καταθέσεων των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ στον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση διερεύνησης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Συνολικά διώκονται 16 στελέχη του οργανισμού για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών που τελέστηκε με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Πρόκειται για διευθύνοντες συμβούλους, προέδρους διοικητικού συμβουλίου και μέλη διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού την περίοδο από το 2016 μέχρι τον χρόνο του δυστυχήματος, τον Φεβρουάριου του 2023.

Από τα 16 στελέχη, στον ανακριτή έχει απολογηθεί μέχρι στιγμής μόνο ένας ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Οι υπόλοιποι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν.

Η δίωξη τους σχετίζεται με τη σύμβαση για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, δηλαδή την περιβόητη σύμβαση 717, και την μη υλοποίηση της κατά τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος.

Θυμίζουμε ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί αρχικά το 2014 με ορίζοντα υλοποίησης το 2016 όμως λόγω των πολλών παρατάσεων που δόθηκαν, στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 όταν συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες δεν είχαν υλοποιηθεί ακόμα βασικά στοιχεία που προβλεπόταν σ’ αυτή όπως η λειτουργία της τηλεδιοίκησης και η φωτοσήμανση.

Μέσα στον Απρίλιο είναι προγραμματισμένες και οι απολογίες των δύο στελεχών της Hellenic Train οι οποίοι διώκονται για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.