Εκδήλωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τα 20 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά

Η εκδήλωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο Divani Palace Larissa στη Λάρισα
Το 2023 θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο το 65% του πληθυσμού της Θεσσαλίας

Τα 20 χρόνια δραστηριοποίησής της στην αγορά φυσικού αερίου, στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, επισφράγισε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε ειδική επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11.04.2019 σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα με παράλληλη δορυφορική σύνδεση. Παρουσία του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ, κ. Δημήτριου Τζώρτζη, του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Βενέτιου Μπούρα και μελών του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Από την πλευρά του μετόχου EΝΙ Gas e Luce εκφωνήθηκε χαιρετισμός του Διευθύνοντος Συμβούλου κ.Alberto Chiarini. Δυναμική επίσης, ήταν η παρουσία του συνόλου των εργαζομένων της Εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος, η Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, κα Ελευθερία Χατζηγεωργίου, o Περιφερειάρχης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, κ. Ιωάννης Μανιάτης και ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεώργιος Σαλαγκούδης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκ μέρους της ΔΕΠΑ η Διευθύντρια Δραστηριοτήτων και Επικεφαλής Διεύθυνσης Παρακολούθησης Θυγατρικών κα Κυριακή Καρακίτσου και η Συντονίστρια Διευθύντρια Οικονομικών Δραστηριοτήτων κα Φαντριδάκη Μαρία η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό, η Αντιπεριφερειάρχης κα. Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, κ. Ιωάννης Τσουκνιδάς, ο βουλευτής Ν.Δ. Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης.
Στη Λάρισα, χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Γρηγόριος Παπαχαραλάμπους, ο Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Κωτσός, ο Δήμαρχος Τυρνάβου, κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Νικόλαος Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Μετεώρων, κ. Χρήστος Σινάνης και ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λάρισας, κ. Δημήτριος Τάχος. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κιλελέρ κ. Αχιλλέας Βαρδακούλης.
Μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή, αναδείχθηκαν τα σημεία σταθμοί που συνετέλεσαν στην καθιέρωση της Εταιρείας και στην ανάδειξή της σε σημείο αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου δραστηριοποιείται και του ενεργειακού κλάδου του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας, το 2000 με τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της εποχής στην Ελλάδα αρχικού κεφαλαίου ύψους 386, 3 εκατ. € ιδρύθηκαν οι εταιρείες Παροχής και χορηγήθηκαν οι Άδειες Διανομής σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Οι Εταιρείες κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας τους ήρθαν αντιμέτωπες με πλήθος προκλήσεων καθώς υπήρχε άγνοια του καταναλωτικού κοινού για τη νέα μορφή ενέργειας, έλλειψη τεχνικού πλαισίου Κανονισμών και περιορισμένο δίκτυο διανομής.
Οι προοδευτικές επενδύσεις την περίοδο 2000 – 2006 ανήλθαν σε 308,2 εκατ. €. Η πλειονότητα των επενδυτικών κεφαλαίων δεσμεύεται για την κατασκευή επέκτασης των δικτύων, επενδύσεις με μακροχρόνιο σχεδιασμό που επιφέρουν απόδοση σε βάθος χρόνου.
Τα επόμενα έτη, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, η Εταιρεία έχοντας την πλήρη στήριξη των επενδυτών, ΔΕΠΑ και του παγκόσμιου κολοσσού Eni, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την υλοποίηση των επενδύσεων σε δίκτυα και νέες συνδέσεις με οικονομική αποδοτικότητα, ενώ παράλληλα χτίζει σχέσης εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές και βελτιώνει το επίπεδο των υπηρεσιών της.
Το 2016, μετά από την εφαρμογή του νόμου που επιβάλει την αναμόρφωση της αγοράς φυσικού αερίου, μέσα σε μόλις 4 μήνες, χρόνο ρεκόρ όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ολοκληρώνεται ο εταιρικός μετασχηματισμός και στις 30.12.2016 ιδρύεται η ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Τη διετία 2017 – 2018 η Εταιρεία μένοντας πιστή στις αξίες της και ενεργώντας πάντα με συνέπεια και προγραμματισμό σύναψε 43.403 νέες συμβάσεις σύνδεσης με τον προοδευτικό αριθμό στις 31.12.2018 να ανέρχεται σε 338.153, πραγματοποίησε επέκταση του δικτύου της κατά 190 χλμ, με το συνολικό δίκτυο να ανέρχεται σε 2.323 χλμ., αποτέλεσμα των νέων επενδύσεων ύψους 43,9 εκατ. € και των προοδευτικών επενδύσεων ύψους 546 εκατ. €. Ταυτόχρονα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία και εκμεταλλευομένη την υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία, συμβάλλει καθοριστικά στην άρση του ενεργειακού αποκλεισμού των απομακρυσμένων από το δίκτυο περιοχών με την έκδοση του πλαισίου και την τροφοδότηση τους με χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).
Ο κ. Μπακούρας, υπογράμμισε ότι, με την εφαρμογή σύγχρονου και αποτελεσματικού management δημιουργείται μια αλυσίδα που διασφαλίζει την επιτυχή πορεία της Εταιρείας, όπου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: Μέτοχοι, εργαζόμενοι και καταναλωτές ωφελούνται από την ανάπτυξη της δραστηριότητας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής επεσήμανε ότι, με σύμμαχο την πολυετή εμπειρία και σύμφωνα με τον πενταετή προγραμματισμό της Εταιρείας, το 2023 θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο το 65% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Παράλληλα προβλέπονται νέες επενδύσεις ύψους 93,3 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου κατά 301 επιπλέον χιλιόμετρα.
Στο χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της EΝΙ Gas e Luce, κ. Chiarini ανέφερε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αποτελεί παράδειγμα μιας γόνιμης και άψογης συνεργασίας που κατάφερε να συνδυάσει το σεβασμό προς την κοινωνία και την ανάπτυξη της δραστηριότητας προς όφελος των πολιτών με δίκαιη οικονομική αποδοτικότητα. Τόνισε ότι η Εταιρεία θα συμβάλλει καταλυτικά στη μετάβαση στην ενέργεια και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι με τη διατήρηση των αξιών και αρχών «Τα επόμενα είκοσι χρόνια θα είναι 20 χρόνια (και ακόμα περισσότερα) επιτυχίας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Τζώρτζης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα και την ανοδική πορεία της Εταιρείας υπογραμμίζοντας την πλήρη στήριξη της ΔΕΠΑ στο πρόγραμμα επενδύσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε υφιστάμενες και νέες περιοχές της Αδείας για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και τις καινοτόμες ενέργειες που υλοποιεί. Ο κ. Τζώρτζης τόνισε ότι «Η ΔΕΠΑ ως μέτοχος θα είναι πάντα στο πλευρό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για να βοηθήσει να υλοποιήσει την πολιτική της που συνοψίζεται σε όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη, σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά, σε νέες και υφιστάμενες περιοχές. Η συνεργασία της ΔΕΠΑ, του μετόχου ENI και του management της Εταιρείας αποτελεί πρότυπο, ένα πολύ καλό παράδειγμα προς μίμηση».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπούρας, κατά την τοποθέτησή του, έδωσε βαρύτητα στη «συνέπεια» με την οποία ανταποκρίνεται η Εταιρεία στις απαιτήσεις των καταναλωτών και στη σοβαρότητα που επιδεικνύει στα ζητήματα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της διανομής αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Η λέξη πρότυπο με την οποία χαρακτηρίστηκε η Εταιρεία, δεν είναι υπερβολή, την έχουν αποδώσει τρίτοι» και συνέχισε «Η Εταιρεία επενδύει συνεχώς σε υποδομές και στον πιο προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό για αυτούς τους σκοπούς». Ενώ τόνισε ότι «το πολύ σημαντικό έργο που έχει να επιδείξει η Εταιρεία είναι αποτέλεσμα της δουλειάς της Διοίκησης και των εργαζομένων της αλλά και της καλής συνεργασίας με την ΡΑΕ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ». Ακόμα, ο κ. Μπούρας τόνισε ότι η «Εταιρεία είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με απτά αποτελέσματα».
Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η βράβευση του 1ου Γενικού Διευθυντή της Εταιρείας (2000 έως 2006) κ. Umberto Reni καθώς επίσης κατηγοριών καταναλωτών, κοινωνικών ομάδων που επιτελούν φιλανθρωπικό έργο, φοιτητών, των παλαιότερων εργαζόμενων της Εταιρείας και των παιδιών των εργαζομένων της που αρίστευσαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017 – 2018 σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία μέχρι το… 2043 που είναι ο χρονικός ορίζοντας των Αδειών της.

Η εκδήλωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο Divani Palace Larissa στη Λάρισα


Καλωσόρισμα προσκεκλημένων από τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα


ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Γρηγόριος Παπαχαραλάμπους βραβεύει τους πρώτους Καταναλωτές, κ. Σωτήριο Τράντο και κα Σοφία Τζανακούλη, που πέρασαν στη χρήση φυσικού αερίου το 2001


ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λάρισας, κ. Δημήτριος Τάχος βραβεύει την Καταναλώτρια με αρ. σύμβασης 95.000, κα Ελένη Κατούνη


ο Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Κωτσός βραβεύει τον 1ο Καταναλωτή με συμπιεσμένο φυσικό αέριο από την περιοχή του Τυρνάβου, κ. Δημήτριο Βάνη


Η Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου & Νέων Συνδέσεων, κα Ευθυμία Καλογήρου βραβεύει τους Παλαιμάχους της ΑΕΛ για την από κοινού με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ δράση και την κοινωνική τους προσφορά


ο Δήμαρχος Μετεώρων, κ. Χρήστος Σινάνης, βραβεύει τους παλαιότερους εργαζομένους της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλία


Το προσωπικό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλία

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.