Έρχεται η γιορτή της μέλισσας

Έχοντας μπροστά τον Μελίανδρο και την Ντέμπι, η Λάρισα και το πάρκο Αλκαζάρ ετοιμάζονται για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας στις 20 Μαΐου. Η BeeDay24 που διοργανώνεται από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Θεσσαλία (Apis Era), θα πραγματοποιήσει εορταστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τη μέλισσα που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σπουδαιότητα των εντόμων και τη συμβολή τους στο περιβάλλον και την ανθρώπινη διατροφή.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας, Ιωάννης Σενκό (φωτ.), μίλησε στη larissanet και αναφέρθηκε στις ποικίλες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν απέναντι από το Κηποθέατρο του Αλκαζάρ. Παρουσιάσεις για παιδιά, εργαστήρια και πωλήσεις προϊόντων μελισσοκομίας και άλλων αγροτικών προϊόντων που η μέλισσα συνεισφέρει με την επικονίασή της, διαδικασία επιθεώρησης σε κυψέλη παρατήρησης και δοκιμή ποικιλιών μελιού από την περιοχή είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες προς το κοινό.

«Είμαστε ένας νεοσύστατος συνεταιρισμός και είχαμε την ιδέα της δημιουργίας του με τον αδερφό μου. Η βασική σκέψη μας ήταν πως ένα κλαδί μπορεί να το σπάσει ο καθένας, ενώ τα πολλά δύσκολα κι έτσι ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Η ιδέα αυτής της εκδήλωσης έπεσε στο τραπέζι πέρυσι, καθώς ένα μεγάλο πρόβλημα με τη μελισσοκομία είναι πως δεν ξέραμε πώς να προσεγγίσουμε τους πολίτες. Καταλήξαμε πως ο κόσμος θέλει κάτι πιο διαδραστικό κι έτσι αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε με αυτές τις εκδηλώσεις», ανέφερε ο κ. Σενκό.

Σε ένα φανταστικό περιβάλλον για τις μέλισσες, θα γίνει η απονομή των μεταλλίων για τον αγώνα δρόμου, ενώ θα στηθεί σκηνή για τη διεξαγωγή stand-up comedy με τους Ηλία Φουντούλη και Κωνσταντίνο Μπούρα Μπαιμάκο,θα ακολουθήσει χορός στους ρυθμούς των Banda Entopika.

«Συνδυάσαμε τέχνες και αθλητισμό για να το πετύχουμε αυτό. Βάλαμε γκράφιτι, κόμικ, μουσική, σταντ απ κόμεντι και έναν αγώνα δρόμου. Όλα αυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ο αγώνας δρόμου για παράδειγμα θα έχει συνέχεια με το κόμικ που θα παρουσιαστεί. Ο ήρωας του κόμικ, ο Μελίανδρος με τη φίλη του του Ντέμπι, στο πρώτο τεύχος που θα είναι αφιερωμένη στη BeeDay θα έχουν μία ιστορία που θα διαδραματίζεται στον Πηνειό ποταμό με έναν αγώνα δρόμου. Θέλουμε όλα μαζί να συνδυάζονται», σημείωσε ο νεαρός μελισσοκόμος.

Ο ίδιος εξηγεί πως η επιλογή του πάρκου Αλκαζάρ, ήταν… μονόδρομος γιατί είναι μέσα στη φύση, περιβάλλον που ζει και η μέλισσα. «Εμείς θέλουμε να περάσουμε πολλά μηνύματα. Μέσα από τον αθλητισμό να δείξουμε πως το μέλι βοηθά σ΄έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ ο ήρωας του κόμικ είναι ένας μελισσοκόμος και η φίλη του είναι μια μέλισσα. Θέλουμε να ενημερώσουμε και τα παιδιά, αν και πολλές φορές είναι εντυπωσιακό πως και οι μεγαλύτεροι εντυπωσιάζονται από πράγματα που δεν γνωρίζουν και ρωτάνε περισσότερα».

Ο ίδιος εξηγεί πως ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά για τις μέλισσες. «Πολλοί είναι αυτοί που τις φοβούνται γιατί δεν γνωρίζουν. Αλλά μέσα από το κόμικ, μικροί και μεγάλοι, θα μάθουν πως η μέλισσα μπορεί να τσιμπήσει, αλλά μπορεί και να γίνει φίλη σου».

«Υπάρχει κι αυτός ο κλάδος της μελισσοκομίας»

«Εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο, να μείνει χαραγμένο στο μυαλό των επισκεπτών πως υπάρχει κι αυτός ο κλάδος της μελισσοκομίας και ότι είμαστε σε πολλά πράγματα διαφορετικοί. Θέλουμε να φέρουμε κάτι νέο για να προσελκύσουμε τον κόσμο. Άρα το χαμόγελο στο τέλος θα είναι ότι καλύτερο, σε εκδηλώσεις που θα γίνουν δωρεάν για να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν όλοι», τονίζει με ενθουσιασμό ο Ιωάννης, μιλώντας για το τι θα θεωρήσει επιτυχία μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων την προσεχή Δευτέρα.

Τη Δευτέρα, Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, στο πάρκο του Αλκαζάρ θα βρεθούν μαθητές που θα ενημερωθούν για τις μέλισσες, ενώ θα πάρουν δώρο και τα κόμικς.

Το αύριο

Ο συνεταιρισμός αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 14 μελισσοκόμους, με τον μέσο όρο ηλικίας να μην ξεπερνά τα 35 έτη. «Όλοι ασχολούμαστε μόνο με την μελισσοκομία και θέλουμε να δημιουργήσουμε μία καλή φήμη στους συνεταιρισμούς και να φέρουμε και μία νέα αύρα στον κόσμο μέσα από αυτή την εκδήλωση. Ένας στόχος λοιπόν είναι η εξωστρέφεια που θέλουμε να φέρουμε και να επικοινωνήσουμε τα μηνύματά μας στον κόσμο».

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας προσθέτει ότι όλες οι ενέργειες γίνονται για το μέλλον. «Αν χτίσουμε σωστές βάσεις σήμερα, τόσο πιο δυνατοί θα είμαστε στο μέλλον. Αυτό είναι που θέλουμε να καταφέρουμε».

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος εξηγεί πως πολλά πράγματα έπαιξαν ρόλο, που αυτή η «αλλαγή» ήρθε τώρα. «Πολλά πράγματα έπαιξαν ρόλο. Διαφορετική σκέψη των μελισσοκόμων στο παρελθόν, άλλη οπτική θέαση των πραγμάτων, αλλά όσο προχωράει ο κόσμος εκσυγχρονιζόμαστε. Πριν δέκα χρόνια ήταν όλα αλλιώς. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι. Παλιότερα δεν ήξεραν ότι κρυσταλλώνει ή ότι υπάρχουν περισσότερες από μία ποικιλία».

«Εγώ με τον αδερφό μου επίσης μπήκαμε από νέοι στον κλάδο την περίοδο της κρίσης. Γενικά βρίσκονται νέα μυαλά στο χώρο, με διαφορετικές σπουδές κι ακόμα και η αύξηση του ανταγωνισμού μας βοηθάει να εξελιχθούμε», κατέληξε ο ίδιος.

Πρόγραμμα

Κυριακή 19 Μαΐου

18:00 Αγώνες δρόμου

-Παιδικός 1χλμ, έναρξη 18:00.

-Ενηλίκων 5χλμ, έναρξη 18:30.

Αφετηρία έναντι Κηποθεάτρου.

18:30 Δραστηριότητες

Ενημέρωση από τα μέλη της Apis Era.

Παιδικές δραστηριότητες και παιχνίδια, σχετικές με τη μέλισσα, από το ΚΔΑΠ “Η Κιβωτός της Σοφίας”.

19:30 Comics

Παρουσίαση του Comic με τίτλο «Οι ιστορίες του Μελίανδρου και της Ντέμπι» που δημιουργήθηκε για την Ημέρα της Μέλισσας από τις Εκδόσεις του Κάμπου σε συνεργασία με την Apis Era.

20:00 Stand up comedy
Μια κωμική performance από τους Ηλία Φουντούλη και Κωνσταντίνο Μπούρα – Μπαϊμάκο.

20:30 Banda Entopica

Οι Banda Entopica κλείνουν την πρώτη ημέρα της γιορτής με ζωντανή μουσική σε ρυθμούς πανηγυριού.

Δευτέρα 20 Μαΐου

10:00 Ενημέρωση μαθητών

Ενημέρωση των μαθητών του 1ου Δημοτικού σχολείου για τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας

και μοιρασιά του Comic «Οι ιστορίες του Μελίανδρου και της Ντέμπι». Η ενημέρωση θα γίνει έναντι του Κηποθεάτρου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.