Γεμάτο εκδηλώσεις για μικρούς και … μεγάλους το καρναβάλι στους Σοφάδες

Γράφει η Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας

Ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο οργανωμένα Καρναβάλια της Θεσσαλίας γίνεται κάθε χρόνο στους Σοφάδες Καρδίτσας. Με τη συμμετοχή των πέντε (5) Περιφερειακών του Ενοτήτων και των τριάντα δύο (32) Τοπικών Κοινοτήτων, ο Δήμος Σοφάδων οργανώνει κάθε χρόνο ένα όμορφο Καρναβάλι, δίνοντας την ευκαιρία στους δεκαεννέα χιλιάδες (19000) περίπου κατοίκους του, αλλά και σε πλήθος ξένων επισκεπτών, να απολαύσουν δωρεάν εξαιρετικές εκδηλώσεις με πλούσιο θέαμα, αυθεντικό κέφι και διασκέδαση, ακόμη και παραδοσιακές γεύσεις.

Μήνες πριν αρχίζουν οι προετοιμασίες: Να οργανωθούν οι ομάδες των καρναβαλιστών και οι εκδηλώσεις, να ετοιμαστούν τα κουστούμια τους και τα άρματα που εκπροσωπούν κοινότητες και συλλόγους. Ένας πυρετός δημιουργικότητας και φαντασίας απλώνεται σε όλες τις ομάδες, καθώς όλοι προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μα πάνω απ` όλα, το κάθε τι είναι ποτισμένο με το σκωπτικό και το παιγνιώδες, το παράξενο, το χιουμοριστικό, το πνευματώδες, στοιχεία που χαρακτηρίζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο την ζωή και την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων στην κοινωνία μας, όπως, άλλωστε, και την αρχαία ελληνική ζωή και κοινωνία.

Κι όταν “ανοίξει το τριώδιο”, αρκετές μέρες πριν την Κυριακή της Αποκριάς αρχίζουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Το γέλιο, το κέφι και η αφτιασίδωτη χαρά ρέει, σα γάργαρο νερό απ` την πηγή, και ξεδιψάει μικρούς και μεγάλους.

Παλιά παραδοσιακά έθιμα της περιοχής αναβιώνουν και συνδυάζονται με εκδηλώσεις νέου τύπου και έθιμα από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο καρναβάλι. Έτσι, το ελεύθερο μασκάρεμα, το “σεργιάνι” (τοπικό έθιμο γυναικών που χορεύουν με παραδοσιακές φορεσιές την Κυριακή της Αποκριάς), η “χάσκα” συνυπάρχουν με το “κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού”, το “γαϊτανάκι”, τα “αλευρώματα” και άλλες εκδηλώσεις.

Σαράντα ένα χρόνια πέρασαν από τότε που για πρώτη φορά οργανώθηκε το Καρναβάλι, με τη σύμπραξη του Μορφωτικού Συλλόγου και του Δήμου Σοφάδων. Από τότε και ως σήμερα, κάθε χρόνο οργανώνεται όλο και καλύτερα κι έχει αγκαλιαστεί από όλους τους κατοίκους του Δήμου που το περιμένουν ανυπόμονα. Παράλληλα, κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες οι οποίοι, όταν αποχωρούν, δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Στο φετινό Καρναβάλι, που έχει αρχίσει ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου με πολλές και όμορφες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, είμαστε όλοι καλεσμένοι, ειδικά στο τελευταίο γιορταστικό τριήμερο της Αποκριάς.

 

Οι εκδηλώσεις

Την Κυριακή, 17/3/2024,

1) στις 11.00 π. μ., στην Κεντρική Πλατεία των Σοφάδων Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου θα παρουσιάσουν το “σεργιάνι”.

2) Στις 12.00 το μεσημέρι τα παιδιά μπορούν να χαρούν και να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, μάγους κ.λ.π.

3) Το απόγευμα, στις 6.00 μ. μ., θα γίνει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση τριάντα (30) αρμάτων -αντίστοιχων Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου- και καρναβαλιστών.

Τη Δευτέρα, 18/3/2024, θα γιορταστούν τα κούλουμα με σαρακοστιανά και χαρταετό στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Σοφάδων: Μοσχολούρι, Κέδρο, Ανάβρα, Λιοντάρι, Ρεντίνα, Σμόκοβο, Ματαράγκα, Δασοχώρι, Βαθύλακκο, Καππαδοκικό και Πύργο Κιερίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.