Η λίμνη Κάρλα των 4 εποχών (βίντεο)

Η Λίμνη Κάρλα αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια πλέον έναν προορισμό για τους εκδρομείς που ξεκινούν από τη Λάρισα και ψάχνουν να κάνουν κάτι το διαφορετικό αλλά χωρίς να χάσουν ολόκληρη την ημέρα τους ταξιδεύοντας. Απέχει μόλις λίγο παραπάνω από μισή ώρα και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει αυτό το μοναδικό δημιούργημα της φύσης σε συνδυασμό με την ανθρώπινη παρέμβαση. Ένας ωραίος συνδυασμός χλωρίδας και πανίδας απλώνεται μπροστά σε κάθε εκδρομέα και οι λήψεις από τις φωτογραφικές μηχανές αλλά και από τα κινητά τηλέφωνα παίρνουν πραγματικά «φωτιά».

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός πως αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους δεκάδες Λαρισαίοι επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο την περιοχή θέλοντας να απολαύσουν την λίμνη που έχει αποσπάσει και πολλά βραβεία αλλά έχει και πλούσια ιστορία. Γι’ αυτόν το λόγο βρέθηκε εκεί και ο φακός της larissanet με στόχο να αποτυπώσει λίγη από την ομορφιά του τοπίου.

Οικογένειες με μικρά παιδιά και παρέες από άτομα που λατρεύουν τη φύση και τη φωτογραφία βρίσκονται εκεί και παράλληλα κάνουν και μια βόλτα στα γειτονικά χωριά της περιοχής που βρίσκονται μοιρασμένα σε δύο Περιφερειακές Ενότητες. Της Λάρισας και της Μαγνησίας.

Βραβείο τοπίου

Στις αρχές του περασμένου Απρίλη η Περιφέρεια Θεσσαλίας τιμήθηκε με το Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των τελευταίων ετών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για μια νέα κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση και μια έμπρακτη αναγνώριση, από το  Συμβούλιο της  Ευρώπης, ότι το εμβληματικό έργο της  Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελεί «υπόδειγμα καλής πρακτικής,  με προστιθέμενη αξία και οφέλη  για το περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας  ζωής των ανθρώπων».

Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλα «είναι συνυφασμένη με την δυναμική εξέλιξη του ανθρώπου στο χρόνο και την εξέλιξη της λογικής στο χρόνο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παραλαμβάνοντας το βραβείο από την εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης  Maguelonne Dejeant-Pons, κατά τη διάρκεια του National Symposium για την εφαρμογή της Σύμβασης Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, που φιλοξενήθηκε στο Καστράκι Καλαμπάκας. 

Τεκτονικό βύθισμα και Βοιβηίς

Η ιστορία της λίμνης έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όπως αυτήν αναφέρεται στην επίσημη

σελίδα του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας (www.fdkarlas.gr). Η περιοχή της Κάρλας αποτελεί τεκτονικό βύθισμα που έγινε κατά την πρώτη περίοδο της τεταρτογενούς εποχής και στο οποίο εναποτέθηκαν τα πρώτα λιμναία ιζήματα. Ακολούθησε πλήρωση αυτού με προϊόντα διάβρωσης που μετέφεραν ο Πηνειός και άλλοι χείμαρροι από τη λεκάνη απορροής τους. Η λίμνη Κάρλα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα (2.500 π.Χ.) με το όνομα Βοιβηίς. Στα μεσαιωνικά χρόνια η λίμνη άλλαξε όνομα και από Βοιβηίς έγινε Κάρλα, ενώ κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας την αναφέρουν ως Κάρλα Σου ή Κάρλα Γκιόλ. Επίσης από το ντόπιο πληθυσμό αναφέρεται και με το όνομα Βάλτος.

Ολική αποξήρανση και επιπτώσεις

Οι διακυμάνσεις της στάθμης, οι πλημμύρες της περιοχής, η δημιουργία περισσότερων γεωργικών εκτάσεων και η μείωση των αλιευμάτων και η ανάγκη για περιορισμό των επιδημιών ελονοσίας συνετέλεσαν στην ολική αποξήρανση της λίμνης το 1962 παρά τις σχετικές μελέτες που δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο.

Το 1959 ανατέθηκε μελέτη από το υπουργείο Γεωργίας για την αξιοποίηση της πεδιάδας της Κάρλας με δεδομένα την κατασκευή ταμιευτήρα 64700 στρεμμάτων, σήραγγας και τάφρων πεδινών υδάτων. Η λίμνη θα χρησιμοποιούνταν για άρδευση με αρδευτικά κανάλια και θα τροφοδοτούνταν με νερά του Πηνειού. Αντί αυτού όμως τελικά κατασκευάστηκε σήραγγα για την ολοκληρωτική εκκένωση της λίμνης που άρχισε τον Ιανουάριο του 1957 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 1962.

Με την αποξήρανση της λίμνης φάνηκαν οι τρομακτικές επιπτώσεις από τη μη ολοκλήρωση του έργου όπως προβλεπόταν με την κατασκευή του ταμιευτήρα των 64700 στρεμμάτων. 

Πουλιά και ψάρια

Σήμερα η Κάρλα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της χώρας μας, καθώς φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκατοντάδες είδη πτηνών μεταξύ αυτών πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως ο ήταυρος, ο αργυροπελεκάνος και το κιρκινέζι.Σ την αναστηθείσα λίμνη Κάρλα ζουν 181 είδη πουλιών και 14 είδη ψαριών: Κυπρίνοι, Τσιρώνια, Ποταμοκέφαλοι, Σίρκοι της Θεσσαλίας, Θεσσαλογωβιοί κ.α.

Είναι η απόδειξη ότι το οικοσύστημα της περιοχής έχει ξαναγεννηθεί. 

Κέντρο Μελέτης και Μουσείο

Στα Κανάλια βρίσκεται και το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας. Το μουσείο αποτελεί και την κύρια δράση και σημείο αναφοράς για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Tο «Κέντρο Μελέτης και Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Λίμνη Βοιβηίδα-Κάρλα» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ) συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2003 ως ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Με πυρήνα τη λίμνη Κάρλα, την ιστορία της και το περιβάλλον της, φυσικό και ανθρωπογενές το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. στοχεύει στη διάσωση και την προβολή  της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κάρλας αφενός και αφετέρου σε δράσεις για την Προστασία του περιβάλλοντος της κάρλιας περιοχής.

Μεγάλος αριθμός σχολείων από τη Λάρισα, το Βόλο από τη Θεσσαλία αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα το επισκέπτονται.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET, Φωτ. Larissanet/ Λεωνίδας Τζέκας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.