Βόλος: Τραυματίστηκε σοβαρά 58χρονη κατά την αποκομιδή απορριμμάτων

Τι καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ

Τελειωμό δεν έχουν τα εργατικά «ατυχήματα» στην πόλη μας και στην περιοχή μας. Σήμερα Τετάρτη 26/6, στις 4 η ώρα το απόγευμα, η εργαζόμενη Μ.Μ., 58 ετών, μητέρα 4 παιδιών, εργαζόμενη στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της αποκομιδής σκουπιδιών στη λαϊκή αγορά (Περραιβού & Αναλήψεως).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας, η εργαζόμενη υπέστη εξάρθρωση και κάταγμα κνημιαίου πλατώ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου θα της γίνει επέμβαση για ανάταση στο διαλυμένο πόδι της και στη συνέχεια επέμβαση στο σπάσιμο. Η ΔΑΣ-ΟΤΑ αναφέρει ότι θα είμαστε συνέχεια δίπλα της στον γολγοθά που έχει να ανέβει.

Η συναδέλφισσα μας έχει χρόνια εμπειρίας στη δουλειά. Εργάζεται στις «Σκούπες», μαζί με τους άλλους συναδέλφους και συναδέλφισσες σκουπίζουν από τα χαράματα, χειμώνα – καλοκαίρι, το κέντρο της πόλης, με καύσωνες, με παγετούς και χιόνια. Και μετά τη βάρδια τους καλούνται να καθαρίσουν και τα απορρίμματα από τις λαϊκές αγορές. Δεν φταίει λοιπόν για τον σοβαρό τραυματισμό της η «κακιά η ώρα», αναφέρει η παράταξη του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Η όλο και αυξανόμενη εντατικοποίηση της δουλειάς, κάτω από την ασφυκτική πίεση του διευθυντή της Υπηρεσίας Καθαριότητας, το ξεθέωμα των συναδέλφων με την διαδοχική μετακίνηση τους από πόστο σε πόστο, λόγω της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε «ατυχήματα», ιδιαίτερα σε συνθήκες καύσωνα και μεγάλης υγρασίας, που αντικειμενικά χειροτερεύουν την φυσική κατάσταση των συναδέλφων και την ετοιμότητα τους να αντιδρούν γρήγορα σε κάθε κίνδυνο. Όσοι δουλεύουν σε δύσκολες και απαιτητικές εξωτερικές εργασίες γνωρίζουν ότι οι συνθήκες καύσωνα συνιστούν κίνδυνο-θάνατο για τους εργαζόμενους όταν δεν λαμβάνονται ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας.
Και τέτοια μέτρα δεν λαμβάνονται από τις Δημοτικές αρχές. Φτάνει πια! Αυτοί μιλούν για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας απαιτεί να ληφθούν αύριο κιόλας, με οργανωμένο και ολοκληρωμένο τρόπο, ειδικά στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου και όλων των Δήμων της Μαγνησίας, το σύνολο των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την σωστή εκτέλεση των εργασιών. Τα μέτρα αυτά συνιστούν, σύμφωνα με τον νόμο, αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη, δηλαδή των Δημοτικών Αρχών. Δεν μπορούν να μετατεθούν σε κανένα άλλο πρόσωπο.

«Απαιτούμε να σταματούν όλες οι υπαίθριες εργασίες όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 38 βαθμούς ή όταν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και αφόρητη. Έχουμε αναδείξει πολλές φορές τα συγκεκριμένα μέτρα. Κανένας στις Δημοτικές αρχές δεν μπορεί να προφασίζεται τον ανήξερο.
Η Δημοτική Αρχή Μπέου να βάλει επιτέλους αυστηρούς κανόνες και στον τρόπο που συσσωρεύονται τα απορρίμματα στις λαϊκές αγορές, οδηγώντας τους συναδέλφους να ξεπατώνονται στη δουλειά και να μην μπορούν από ένα σημείο και μετά ούτε στοιχειωδώς να προστατέψουν τον εαυτό τους», επισημαίνει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.