Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Λήψη μέτρων στις κοινότητες των Ρομά

Προτάσεις για τη λήψη μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού στις κοινότητες των Ρομά στην Θεσσαλία, επαναφέρει η Λαϊκή Συσπειρωση Θεσσαλίας προς τον περιφερειάρχη, μετά και το κρούσμα κορωνοϊού που διαπιστώθηκε στον συνοικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας.
Τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμένη και άμεση δράση της Περιφέρειας, κυβέρνησης και δήμων και καταθέτει εκ νέου τις προτάσεις της προς την περιφέρεια.
Ειδικότερα προτείνουν:
• Να διεξάγουν άμεση εκστρατεία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και μη εξάπλωσης του κορωνοϊού στους καταυλισμούς Ρομά.
• Να συσταθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφθούν τους καταυλισμούς Ρομά για εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους και ομοσπονδίες Ελλήνων Ρομά.
• Στα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι, σε περιοχές όπου ο πληθυσμός δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί σε ασφαλείς χώρους, ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φως, νερό και αποχέτευση. Να εξασφαλισθεί η μετακίνησή τους σε ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας.
• Επίσης, οι υποτυπώδεις υποδομές πρέπει να βελτιωθούν άμεσα – χρειάζεται να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις.
• Να παρασχεθούν άμεσα βυτία νερού, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο κύριο αυτό αγαθό πρώτης ανάγκης.
• Να παρασχεθούν στην κοινότητα μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.
• Να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.