Λάρισα: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών και γονέων για «ασφαλή σχολεία» – Πολλά τα προβλήματα

Στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης διαμαρτυρία στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, όπως και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Με αυτόν τον τρόπο αναδείχθηκαν τα προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει από το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, ενώ ασκήθηκε έντονη κριτική στην διαχείριση που έγινε από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, επισημάνθηκε πως καταγράφεται αύξηση των κενών σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς και ζήτησαν άμεσα να γίνουν προσλήψεις.

Εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων συναντήθηκαν με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βάσω Ζιάκα.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις:

Ο Δημήτρης Παπαποστόλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κων/νος Κούμας», σε δήλωση του τόνισε ότι «το υπουργείο Παιδείας δεν πήρε μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τα νέα πρωτόκολλα που επιβάλλει δεν θα φέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, λόγω της μεταδοτικότητας της Όμικρον, και θα φέρει συρροή κρουσμάτων».

Ο Θανάσης Φούντας εκπρόσωπος ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ επεσήμανε ότι «είναι απαράδεκτο το πρωτόκολλα 50 + 1, δεν έχει καμία επιδημιολογική λογική. Να γίνουν δωρεάν τα rapid tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς διότι τα self test δεν είναι τόσο αξιόπιστα».

Ο Γιάννης Παναγιώτου πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη νοσηρότητα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και βοηθητικό προσωπικό. Η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση δεν έχουν πάρει μέτρα για την αραίωση των τμημάτων» ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το Δήμο Λάρισας για τις καθαρίστριες «είναι 150 καθαρίστριες για 150 σχολεία και έχουν αρχίσει ήδη να νοσούν. Να γίνουν και εκεί μόνιμες προσλήψεις».

Ο Γιώργος Καρπέτας πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 27ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας μίλησε για για προβλήματα του 27ου, συγκεκριμένα τόνισε ότι «εν μέσω πανδημίας αντιμετωπίσαμε προβλήματα όπως την συγχώνευση τμημάτων της 1ης δημοτικού. Επίσης η καθαρίστρια του σχολείου νόσησε και υπήρξε για λίγες μέρες αντικατάσταση της, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο κανένας προγραμματισμός από το υπουργείο».

Η Ερμίνα Μαγαλιού εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ υπογράμμισε ότι «τα σχολεία παρά το χάος και την υπερμετάδοση του ιού ανοίγουν χωρίς καμία πρόνοια. Οικογένειες διαμαρτύρονται γιατί πληρώνουν τα self tests από την τσέπη τους, μαθητές βρίσκονται θετικοί και η ιχνηλάτηση γίνεται μέρες μετά και τα σχολεία είναι εστίες υπερμετάδοσης».

Μεταξύ άλλων το πλαίσιο αιτημάτων περιλαμβάνει τα εξής:

«Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις πολυπληθείς τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες .

Να μειωθεί το ποσοστό 50+1 νοσήσαντες που απαιτείται για το κλείσιμο Τμήματος.

Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλα τα σχολεία σταθερά ,περιοδικά και στοχευμένα και εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων.

Να λειτουργήσουν ειδικές δομές, σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ελέγχονται.

Να καλυφθούν όλα τα κενά των εκπαιδευτικών άμεσα με προσλήψεις Αναπληρωτών . Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας

Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να μπορούν να τηρούνται τα  υγειονομικά πρωτόκολλα.  Να υπάρξει  έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.

Να γίνουν προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.

Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους που νοσούν. ( 10 ημερών)

Διεύρυνση των ευπαθών ομάδων, κυρίως όταν πρόκειται για σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Οι μεταφορές των μαθητών να γίνονται με αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα, προς αποφυγή ή περιορισμό της διασποράς.

Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης».

 

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.