Το απόγευμα της Πέμπτης, στις 7 μ.μ., παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, ανοίγει η 13η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία «AgroThessaly».
Η έκθεση θα διεξαχθεί στη σκεπαστή αγοράς της Νεάπολης το τετραήμερο 2-5 Μαρτίου με τη συμμετοχή 766 εκθετών από 34 χώρες ενώ η Λάρισα αναμένεται να υποδεχτεί τουλάχιστον 40.000 επισκέπτες.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων την Πέμπτη, διεξήχθη σήμερα στο Δημαρχείο Λάρισας, συνέντευξη Τύπου παρουσία του Δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, του Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΘ HELEXPO, Κυριάκου Ποζρικίδη, του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΘ HELEXPO, Αλέξη Τσαξιρλή, του υπεύθυνου οργάνωσης της Agrothessaly, Βασίλη Σπύρου, και του προέδρου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββα Μπαλουκτσή. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε επίσης και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Νταής.

Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Καλογιάννης ο οποίος στάθηκε στη σημαντική συμβολή της ΔΕΘ στην οργάνωση της Agrothessaly και στη συνέχεια υπογράμμισε πως η δημιουργία του ΕΚΕΤΑ μαζί με την έκθεση κάνουν τη Λάρισα, τρίτο πόλο ενδιαφέροντος πανελλαδικά στον πρωτογενή τομέα. Ο δήμαρχος Λαρισαίων ανακοίνωσε τέλος πως τα εγκαίνια την Πέμπτη θα γίνουν παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά.
Στα αριθμητικά δεδομένα της φετινής έκθεσης αναφέρθηκε με τη σειρά του ο κ. Ποζρικήδης, τονίζοντας πως αναμένονται πάνω 750 εκθέτες στα 25.000 τ.μ. του εκθεσιακού χώρου στη σκεπαστή αγοράς της Νεάπολης ενώ σε ερώτηση της larissanet απάντησε πως από τη Λάρισα θα συμμετέχουν περίπου 80 εκθέτες.
Συγκεκριμένα η έκθεση θα διεξαχθεί με 766 εκθέτες (269 άμεσους και 497 έμμεσους) από 34 χώρες, με εκθεσιακό χώρο 25.000 τ.μ., 259 ξένους εμπορικούς επισκέπτες και ομαδικές επισκέψεις από τα Βαλκάνια, καθώς και με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων . Ο κ. Ποζρικίδης σημείωσε κλείνοντας πως πρόκειται για μία έκθεση με μεγάλο ενδιαφέρον, ποσοτικό και ποιοτικό, ενώ αναφερόμενος στη σύμπραξη της εταιρείας με τον Δήμο Λαρισαίων σημείωσε χαρακτηριστικά πως “θα είμαστε πολλά χρόνια μαζί στη Λάρισα” τονίζοντας ωστόσο πως η Λάρισα πρέπει να αναπτύξει τις υποδομές της για να ανταπεξέλθει μελλοντικά στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για την έκθεση.
Στις υποδομές στάθηκε και ο κ. Μπαλουκτσής τονίζοντας πως ο εκθεσιακός χώρος στη σκεπαστή αγορά είναι μικρός για τις ανάγκες των εκθεμάτων που θα φιλοξενηθούν όπως τα τρακτέρ. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ τόνισε ότι «προδικάζεται μια επιτυχημένη εκδήλωση με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών» και σημείωσε πως ο ΣΕΑΜ συμμετέχει με 27 εταιρίες οι οποίες θα καταλαμβάνουν 7.500 τ.μ , περίπου το 40% του εκθεσιακού χώρου. «Παρουσιάζονται περίπου 300 επώνυμα brands ευρωπαϊκών εργοστασίων. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ότι πιο σύγχρονο υπάρχει από πλευράς τεχνολογικής εξέλιξης στη Γεωργία» ανέφερε ο κ. Μπαλουκτσής.
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τσαξιρλής τόνισε αρχικά ότι μετά τη Θεσσαλονίκη η Λάρισα αποτελεί το δεύτερο πόλο ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κ. Σπύρου ο οποίος όπως ανέφερε ήταν αυτός που με δική του «παρόρμηση και στη διοίκηση της HELEXPO αλλά και προς το Δήμο Λάρισας προκειμένου να συνδιοργανώσουν αυτή τη μεγάλη έκθεση».
Η AgroThessaly αποτελεί μια ισχυρή εκθεσιακή σύμπραξη ανάμεσα στη ΔΕΘ-HELEXPO και τον δήμο Λαρισαίων, που από κοινού επανασχεδίασαν την Πανελλήνια Γεωργική, Κτηνοτροφική και
Περιβαλλοντική Έκθεση της Λάρισας.

Εταιρείες-leaders στα αγροτικά μηχανήματα και τους εξοπλισμούς για την κτηνοτροφία και τη γεωργία θα παρουσιάσουν όλες τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις και θα ενημερώσουν για τα
τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές. Γεωργικά μηχανήματα και ελκυστήρες, εργαλεία κατεργασίας εδάφους, εφόδια, πολλαπλασιαστικό υλικό, φυτώρια, κηπευτικά μηχανήματα, δασικός εξοπλισμός, μηχανήματα για την κτηνοτροφία- πτηνοτροφία, ζωοτροφές, υπηρεσίες, οργανισμοί, ειδικός Τύπος
συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το περιεχόμενο της AgroThessaly, που για μία ακόμη φορά θα αποτελέσει σημείο συνάντησης του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.

Πέραν του αμιγώς εκθεσιακού σκέλους, η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί ενδιαφέρουσες ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις για την αγροτική επιχειρηματικότητα, τις οποίες διοργανώνουν φορείς του πρωτογενούς τομέα (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, προεξάρχοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η AgroThessaly έχει θέσει πλέον τα θεμέλια της εξωστρέφειας, με την απήχησή της να μην περιορίζεται μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η τελευταία διοργάνωση της το 2019 κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 44.000 επισκέπτες και να σημειώσει μεγάλη αύξηση στην προσέλευση εμπορικών επισκεπτών.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα
Πηγή: Larissanet.gr































