Μήνας απολογιών για ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train

Με την κατάθεση δύο στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ σήμερα το πρωί στον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, συνεχίζεται η διερεύνηση της πολύνεκρης σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Θα ακολουθήσουν οι απολογίες άλλων 12 στελεχών καθ όλη τη διάρκεια του Απριλίου ενώ αναμένεται να προσέλθουν για να καταθέσουν μέσα στο μήνα και άλλα δύο στελέχη της Hellenic Train.

Έτσι μέσα στον Απρίλιο και με δεδομένο ότι δεν θα αιτηθούν νέας προθεσμίας, το στάδιο της ανάκρισης που αφορά τις απολογίες συνολικά  18 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train αναμένεται να ολοκληρωθεί.

717 και GSMR

 Θυμίζουμε πως έχουν ασκηθεί διώξεις σε 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ- οι δύο έχουν ήδη απολογηθεί –  για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών που τελέστηκε με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής  βλάβης  και ελαφράς σωματικής  βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

H δίωξη τους σχετίζεται με τη σύμβαση για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, δηλαδή την περιβόητη σύμβαση 717, και την μη υλοποίηση της κατά τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος. Η σύμβαση είχε υπογραφεί αρχικά το 2014 με ορίζοντα υλοποίησης το 2016 όμως λόγω των πολλών  παρατάσεων που δόθηκαν, στις  28 Φεβρουαρίου του 2023 όταν συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες στα Τέμπη δεν είχαν υλοποιηθεί ακόμα βασικά στοιχεία που προβλεπόταν σ’ αυτή, όπως η λειτουργία της  τηλεδιοίκησης και η φωτοσήμανση.

Αναφορικά με τους δύο Ιταλούς, στελέχη της Hellenic Train, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και τεχνικό διευθυντή, η δίωξή τους είναι μόνο σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά ανθρωποκτονία, βαριά σωματική βλάβη και ελαφρά σωματική  βλάβη από αμέλεια και σχετίζεται με τη μη λειτουργία του συστήματος επικοινωνίας GSMR.

 Τα σκυλιά στα χώματα

Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας η Ομάδα Anubis Coldcase K9 Team με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βρέθηκε στο χώρο όπου φυλάσσονται τα χώματα που μεταφέρθηκαν από το σημείο της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, λίγες μόλις ώρες μετά το συμβάν.

Όπως έγινε το φθινόπωρο και με τα συντρίμμια των βαγονιών που φυλάσσονται στο Κουλούρι, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά επιστρατεύτηκαν άλλη μια φορά για τον εντοπισμό βιολογικού υλικού που ενδεχομένως να βρίσκεται στα χώματα.

Θυμίζουμε πως βιολογικό υλικό είχε εντοπιστεί στην προηγούμενη επιχείρηση της εθελοντικής ομάδας Anubis στο Κουλούρι, όμως από τα αποτελέσματα του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών στο οποίο στάλθηκαν τα δείγματα για ανάλυση, δεν προέκυψε ταυτοποίηση για την 23χρονη φοιτήτρια Εριέττα Μόλχο που θεωρείται το 57ο θύμα και το μοναδικό που δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.

Να σημειωθεί πως την προηγούμενη Παρασκευή, κλιμάκιο της  Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας πραγματοποίησε δειγματοληψία στα χώματα παρουσία εισαγγελικών αρχών και πραγματογνωμόνων, προκειμένου να εξεταστεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους το ενδεχόμενο εντοπισμού χημικών ουσιών όπως έγινε στην αντίστοιχη δειγματοληψία πέρυσι τον Μάρτιο στο σημείο της τραγωδίας.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.