Mειωμένη κατά 30% η παραγωγή φακής στον κάμπο

Σε φάση ολοκλήρωσης της συγκομιδής βρίσκεται η φακή στον κάμπο (κυρίως στην επαρχία Φαρσάλων και στα χωριά του πρώην Δήμου Κραννώνα), με τις προσδοκίες των παραγωγών για μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι να κερδίζουν έδαφος.

Ο καιρός αποτέλεσε σύμμαχο των αγροτών, εν αντιθέσει με τις άλλες καλλιέργειες, ενώ κάποια προβλήματα εμφανίστηκαν στις αρχές Μαΐου με μύκητες, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν ορθά με τις σωστές γεωπονικές πρακτικές.

Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων αναφέρουν ότι η φετινή παραγωγή θα είναι ποιοτικά καλή, αλλά ποσοτικά αναμένεται μείωση κατά 30%, αφού λόγω της προβληματικής περσινής χρονιάς τα καλλιεργούμενα στρέμματα μειώθηκαν έως και 40%.

Υπενθυμίζεται πως, λόγω των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, η αγορά δεν έδειξε ενδιαφέρον για την εγχώρια παραγωγή, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της να μείνει αδιάθετο.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι συμφωνίες παραγωγών-εμπόρων κυμαίνονταν στο 1 ευρώ, πέρυσι η τιμή έπεσε στα 70 λεπτά, ενώ οι αποθηκευμένες φακές τον χειμώνα πουλήθηκαν ακόμη και 60 λεπτά. Φέτος, λόγω μειωμένης παραγωγής, οι ελπίδες για λίγο καλύτερες τιμές αναζωπυρώθηκαν.

Στον νομό Λάρισας δραστηριοποιούνται δύο Ομάδες Παραγωγών, του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών και του ΘΕΣΤΟ, αποθηκεύοντας το προϊόν και μέσω δημοπρασιών καλούνται να πετύχουν την καλύτερη τιμή για τα μέλη τους.

Ωστόσο, διαχειρίζονται μόνο το 15%-20% της ντόπιας παραγωγής.

Πηγή: ypaithros.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.