«Πάμε για καφέ;»

«Η Λάρισα να αποτελέσει 12μηνο τουριστικό προορισμό»

«Δεν πεταγόμαστε να πιούμε ένα καφέ; Ωραία σε ένα τέταρτο ραντεβού στην Κεντρική Πλατεία να τα πούμε λίγο και συνεχίζουμε μετά τις δουλειές μας»… Κάπως έτσι «κλείνονται» πολλά ραντεβού στη Λάρισα, στην πόλη που όχι άδικα έχει πάρει τον τίτλο της «πόλης του καφέ».

Τον τίτλο αυτό πήρε η Δημοτική Αρχή και από σήμερα έως και την Κυριακή, στήνεται μία μεγάλη γιορτή στην Κεντρική Πλατεία με το Larissa Coffe Show.

Συνέντευξη στον Χρίστο Τζίκα

φωτό: Θανάσης Καλιακούδας

Με σημείο αναφοράς τον καφέ η πόλη το τριήμερο 24, 25, και 26 Μαΐου θα κινείται σε ρυθμούς Coffee Show σε μία εκδήλωση που απευθύνεται σε πολίτες, επιχειρήσεις και σε όσους απολαμβάνουν το συγκεκριμένο ρόφημα. Η larissanet λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η μεγάλη αυτή διοργάνωση, κάθισε και ήπιε ένα καφέ με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και Εξωστρέφειας, Φώτη Τζατζάκη, που αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο εγχείρημα, τους στόχους, αλλά και την προβολή της πόλης σε όλη την Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Τζατζάκης το στοίχημα της νέας Δημοτικής Αρχής για εξωστρέφεια της πόλης, για δημιουργία ενός πόλου πανελλαδικής αναφοράς, ενός 12μηνου τουριστικού προορισμού, μπαίνει στην τροχιά του πολύ νωρίς, μόλις πέντε μήνες από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος για την πόλη και οι προσδοκίες μεγάλες.

Κωστής Μαραβέγιας, Πάνος Μουζουράκης, LIVA Κ, αλλά και οι Λαρισαίοι Djs θα συνθέσουν μουσικό αυτή τη μεγάλη γιορτή. Coffee Masterclasses, και γευστικές δοκιμές θα είναι το… διδακτικό υλικό, ενώ παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους θα συμπληρώσουν τα χαμόγελα όλων όσων περάσουν για ένα καφέ από την Κεντρική Πλατεία.

Κύριε Τζατζάκη, σήμερα ανοίγουν οι πύλες του πρώτου Larissa Coffee Show στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Ένα ραντεβού για… καφέ, όπως αυτό που κανονίσαμε εμείς τώρα και μία γιορτή με πολλές διαδραστικές και παράλληλες εκδηλώσεις. Πείτε μας λίγα λόγια για το τι θα «ζήσει» η Λάρισα το επόμενο τριήμερο.

Το Larissa Coffee Show που θα λάβει χώρα στη Λάρισα από σήμερα, Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, το τριήμερο 24, 25 και 26 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία, αποτελεί μία σημαντική στιγμή για την πόλη μας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός κι ένας κρίκος στην αλυσίδα της εξωστρέφειας και της προσπάθειας ενίσχυσης του τουρισμού που γίνεται.

Μέσα από το Larissa Coffee Show παρουσιάζουμε μία συνέπεια λόγων κι έργων, καθώς αποτέλεσε μία προεκλογική εξαγγελία την οποία και υλοποιούμε μόλις στον πέμπτο μήνα από τη στιγμή που αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την εικόνα της πόλης. Άλλωστε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, ίδρυσε την αντιδημαρχία Τουρισμού και Εξωστρέφειας, με σκοπό να δώσει αυτό το στίγμα, ότι είμαστε όλοι διατεθειμένοι να κάνουμε την πόλη να λάμψει και να μεταδώσουμε το πάθος που διαθέτουμε για τη Λάρισα όχι μόνο στους πολίτες αυτής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Εμείς θέλουμε η Λάρισα να αποτελέσει ένα δωδεκάμηνο προορισμό και όχημα για να επιτευχθεί αυτό, αποτελεί το Larissa Coffee Show.

Ποια είναι αλήθεια η ιδέα πίσω από αυτή τη μεγάλη γιορτή του καφέ που σχεδιάστηκε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης;

Ξεκινήσαμε με ένα γενικότερο πλαίσιο, ότι μας ενδιαφέρει να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της Λάρισας. Άρα προσπαθήσαμε να σκεφτούμε διάφορες εκδηλώσεις, τις οποίες θα τιμήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας και να δημιουργηθεί ένα σταθερό καλεντάρι το οποίο θα το γνωρίζουν οι πολίτες όλης της χώρας και θα αποτελούν αφορμές για να επισκεφθούν την πόλη, με σκοπό να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας, αλλά και τις ιδιαιτερότητές της που την καθιστούν μία πόλη άξια επισκεψιμότητας, αλλά και άξια να ζήσεις μέρες σε αυτή.

Μία πρόταση μεταξύ άλλων, ήταν και το Larissa Coffee Show ειδικά από τη στιγμή που είμαστε μία από τις πόλεις της Ελλάδας με την μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο. Έχουμε τις περισσότερες καφετέριες και καταστήματα εστίασης ανά κάτοικο στην χώρα, ενώ υπάρχουν και πολλές αλυσίδες οι οποίες πρωτοπορούν δημιουργώντας τάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πολλά καταστήματα της Λάρισας, με την αισθητική τους, την διακόσμησή τους και την αρχιτεκτονική τους εντός της πόλης δίνουν βηματισμό σε όλη την Ελλάδα. Ενώ παροχές και ιδέες σε πολλές περιπτώσεις ξεκινούν από την Λάρισα και κατακλύζουν όλη τη χώρα. Θεωρήσαμε ότι το συγκεκριμένο ρόφημα, που είναι ο καλύτερός μας σύντροφός στην καθημερινότητα, θα μπορούσε να είναι το κέντρο γύρω από το οποίο δεν θα στηθεί μία απλή κλαδική έκθεση, αλλά μία γιορτή για μικρούς και μεγάλους στην «Πόλη του Καφέ», όπως μας ονομάζουν.

Η Λάρισα έχει πάρει τον τίτλο της «πόλης του καφέ» όπως αναφέρατε. Πόσο μεγάλη όμως πρόκληση είναι για τη Δημοτική Αρχή το Larissa Coffee Show και ποια στοιχήματα θέλετε να κερδίσετε από την διεξαγωγή του;

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη πρόκληση. Θέλουμε να γίνει ένας επιτυχημένος θεσμός, που κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται με νέες ιδέες. Επιθυμία μας είναι να αντιληφθούν όλοι, ότι το  Larissa Coffee Show είναι μία πρόταση της Δημοτικής Αρχής που αφορά όλη την πόλη και τους Λαρισαίους πολίτες.

Συνδιοργανώνουμε με όλη την πόλη μία πραγματική γιορτή και θέλουμε αυτή να αγκαλιαστεί πρώτα από τους Λαρισαίους και στη συνέχεια από τους όλους τους κατοίκους της χώρας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς μας, την κεντρική παρουσιάστρια που θα είναι η Ελένη Τσολάκη, τον LIVA K που θα παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα το απόγευμα της Παρασκευής, τους Κωστή Μαραβέγια και Πάνο Μουζουράκη που θα δώσουν μία μοναδική συναυλία για μικρούς και μεγάλους το Σάββατο στις 20.00 το απόγευμα, καθώς και πολλούς Λαρισαίους Dj’s οι οποίοι θα κάνουν το κλείσιμο την Κυριακή το απόγευμα.

Με επίκεντρο τη Λάρισα και τους πολίτες της ανοιγόμαστε σε όλη την Ελλάδα, μέσα από συμπράξεις και συνέργειες.

Για τον Φώτη Τζατζάκη τι είναι ο καφές;

Ο καφές είναι ένας απαραίτητος σύντροφος, ο οποίος βοηθάει τόσο στο να αντέχουμε τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, αλλά και μία καλή μορφή κοινωνικοποίησης. Θεωρώ πως είμαι από τη φύση μου μία κοινωνική παρουσία, άρα χαίρομαι όταν με μία αφορμή για ένα καφέ βρίσκομαι με φίλους για να συζητήσουμε είτε σε επαγγελματική, είτε σε κοινωνική βάση.

Η έκφραση «κανονίζουμε για ένα καφέ» μας ταιριάζει και το έχουμε ως Λαρισαίοι. Μπορούμε να πεταχτούμε γρήγορα για να δούμε ένα φίλο μας ή να κάνουμε μια δουλειά και να το συνδυάσουμε. Είναι στην κουλτούρα μας ως Λαρισαίοι και είναι μέσα στη φιλοσοφία μας.

Τι θα ζήσουν αυτό το τριήμερο όσοι επισκεφθούν την Κεντρική Πλατεία της πόλης;

Εμείς πάντως το τριήμερο, στο Larissa Coffee Show, θα προσπαθήσουμε να συνδέσουμε κι άλλα κομμάτια, όπως για παράδειγμα αυτό της ζαχαροπλαστική. Θα υπάρχει γευσιγνωσία, έτσι ώστε να μάθουμε και να γευτούμε ιδιαίτερες ποικιλίες καφέ.

Αλλά θα πραγματοποιηθούν και δράσεις για μικρούς και μεγάλους, όπως «τσουβαλοδρομίες» για τα παιδιά, αλλά και τουρνουά τάβλι για τους ενήλικες. Ενώ, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε masterclasses τα οποία ετοιμάζουν οι εκθέτες μας και θέλω να τους ευχαριστήσω για την εντυπωσιακή τους παρουσία.

Όσο απλώνεται στην πόλη και στη χώρα η έννοια του Larissa Coffee Show, γιγαντώνεται το ενδιαφέρον εκθετών και επισκεπτών. Έχω λοιπόν την ανάγκη να τους ευχαριστήσω που θα ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή που μας αφορά όλους.

Το Larissa Coffee Show είναι μόνο η αρχή στον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής κι αν ναι ποια είναι τα επόμενα σχέδια για το μέλλον;

Έχουμε ένα προγραμματισμό από την πρώτη στιγμή που συστάθηκε η αντιδημαρχία Τουρισμού και Εξωστρέφειας. Θα επιχειρήσουμε μέσα από συγκεκριμένες εκδηλώσεις όπως το Larissa Coffee Show, άλλων εκθεσιακών εκδηλώσεων που θα γίνονται σε ετήσια βάση, δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιούνται για παράδειγμα την περίοδο των Χριστουγέννων, πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα γίνονται σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού, να δημιουργήσουμε «σταθμούς» μέσα στη χρονιά.

Στόχος μας είναι οι εκδηλώσεις να υλοποιούνται κάθε χρόνο και να γνωστοποιούνται σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τον κόσμο γι’ αυτό που είμαστε παθιασμένοι.

Θεωρούμε άλλωστε, πως η Λάρισα έχει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες πόλεις. Διαθέτουμε το Α’ Αρχαίο Θέατρο και το Β’ Αρχαίο Θεάτρο που είναι μέσα στον κεντρικό ιστό της πόλης. Έχουμε το πρώτο Διαχρονικό Μουσείο στη χώρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη Πινακοθήκη, διαθέτει έναν απίστευτο πνεύμονα πρασίνου που συνδέει την κοίτη του Πηνείου, με το πάρκο Αλκαζάρ, λίγο δίπλα έχουμε το Αισθητικό Άλσος που σύντομα θα είναι πλήρως ολοκληρωμένο.

Είμαστε λοιπόν μία πόλη αξιοζήλευτη τουριστικά και ο καθένας μπορεί να έρθει για πολλές μέρες και να δει πολλά πράγματα, αλλά και να βιώσει την ζωντάνια της με τα εμπορικά καταστήματά της και την μοναδική της εστίαση. Η Λάρισα έχει να προσφέρει πολλά κι αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να της δώσουμε την λάμψη που της αξίζει.

Κλείνοντας, έχω κρατήσει κάποιες λέξεις όπως ο τουρισμός, η εξωστρέφεια, η κουλτούρα και ο θεσμός να βρίσκονται ψηλά σε σχέση με το Larissa Coffee Show, αλλά και γενικότερα με τις δράσεις της αντιδημαρχίας, οι Λαρισαίοι τι θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη πενταετία από εσάς; 

Στόχος μας είναι η συνέπεια στους θεσμούς. Να υπηρετούμε αυτό που πιστεύουμε πιστά και κάθε χρόνο να το ενδυναμώνουμε. Οι πολίτες στο πλαίσιο της πενταετίας θέλουμε να έχουν μία άποψη για το πώς «γεννήθηκε» μια ιδέα, αλλά και το πώς εξελίχθηκε έτσι ώστε να μας κρίνουν στο τέλος για όλη αυτή τη δημιουργική πορεία που ελπίζουμε να έχουμε.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κράμα συνθηκών που θα δώσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Να ολοκληρώσουμε τη διασύνδεση των μουσείων της πόλης, να παρουσιάσουμε τους «πνεύμονες πρασίνου» της Λάρισας, όπως και τις πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά όλα αυτά θα γίνονται με ένα πιο διαδραστικό τρόπο, μαζί με κεντρικές εκδηλώσεις που θα έρχεται ο κόσμος για να τα δει και παράλληλα τις υπόλοιπες ώρες θα τις αφιερώσει στο να ανακαλύψει τα «μυστικά» της Λάρισας.

Όλα αυτά θα δώσουν την ευκαιρία στο να αναδείξουμε τη Λάρισα, η οποία είναι ένας γίγαντας που μπορεί να μπει στη συνείδηση των πολιτών της Ελλάδας, ως ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

 

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.