Παπαζάχος για σεισμό: Προσοχή μέχρι να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία

Την εκτίμηση πως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των ορεινών της Καρδίτσας πρέπει να αποφύγουν για λόγους ασφαλείας να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι οι επιστήμονες να δουν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, έκανε μιλώντας στο onlarissa.gr ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Κώστας Παπαζάχος.

Με αφορμή τον πρωινό σεισμό της τάξης των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην πόλη της Λάρισας, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε πως “πρόκειται για μία τεράστια ζώνη από το τέρμα των Αγράφων από την Ευρυτανία, συνεχίζει κατά μήκος όλης της Πίνδου, ανατολικά από τα Γιάννενα και κοντά στην Κόνιτσα, συνεχίζει στην Αλβανία και φθάνει στην Οχρίδα”.

Χαρακτήρισε την περιοχή “όχι ιδιαίτερα σεισμογενή” για να συμπληρώσει πως “ιστορικά έχει δώσει σεισμούς κοντά στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ που σε σπάνιες περιπτώσεις έφθασαν στους 6,5. Επειδή όμως η περιοχή του ορεινού όγκου είναι αραιοκατοικημένη, οι ιστορικοί σεισμοί δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις, ενώ στα πεδινά αστικά κέντρα είναι απλά ενοχλητικοί, χωρίς λόγο ανησυχίας”.

Ο κ. Παπαζάχος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, εξηγώντας ότι “αν δεν περάσουν δύο εικοσιτετράωρα για να δούμε την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας, δε μπορούμε να πούμε τίποτε με βεβαιότητα. Η πιθανότητα να γίνει άλλος, ισχυρότερος σεισμός είναι μικρή, αλλά όχι μηδενική”.

Πηγή: onlarissa.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.