«Πύλη» για φοιτητές από το εξωτερικό το αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Ιατρικής

Ξενόγλωσσο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα πρόκειται να λειτουργήσει στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τις λεπτομέρειες της ιστορικής εξέλιξης παρουσίασαν σήμερα οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας…

Αναλυτικά, ο Αθανάσιος Γιαννούκας – Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισήμανε τα εξής:

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδέχτηκε την απόφαση του Tμήματος Iατρικής και αποφάσισε να ιδρύσει ξενόγλωσσο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα στην Ιατρική. Δηλαδή μία αγγλόφωνη ιατρική σχολή στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα σπουδών απευθύνεται σε αποφοίτους από λύκεια του εξωτερικού. Δεν απευθύνεται σε παιδιά της χώρας μας. Εισαγωγή των παιδιών θα γίνεται με ένα σύστημα αιτήσεων και αφού ακολουθήσει η επεξεργασία των αιτήσεων θα γίνονται εξετάσεις ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τους καλύτερους εξ αυτών. Δεν βλέπουμε τους φοιτητές ως πελάτες εμείς θεωρούνε ότι η δράση αυτή είναι ιστορική. Θα ανοίξει ξεχωριστούς δρόμους εξωστρέφειας. Διάχυσης της επιστήμης αλλά και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών. Έτσι διευκολύνεται ο ερχομός από φοιτητές του εξωτερικού να κάνουν τις σπουδές τους εδώ αλλά και δικούς μας φοιτητές για να κάνουν εκεί ένα πρόγραμμα Erasmus. Θα προσληφθούν νέοι επιστήμονες υψηλού επιπέδου που θα έρθουν να διδάξουν στα αγγλικά, αλλά και ελληνόφωνο πρόγραμμα ιατρικής. Και θα αναπτυχθούν εργασίες ερευνητικές. Επίσης θα κληθούν να διδάξουν και ομότιμοι καθηγητές και επίτιμοι διδάκτορες. Θα υπάρχουν πολλά οφέλη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του. Με αυτή την δράση είναι ο καλύτερος τρόπος κοιτάζοντας το μέλλον να τιμήσουμε το παρελθόν για τα 30 χρόνια που συμπληρώσαμε πέρυσι. Τέλος αυτή η δράση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Ιατρικής θα έχει πολλά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Διότι φοιτητές θα έρθουν  να ζήσουν και θα υπάρχουν οικονομικά οφέλη. Το πιο σημαντικό είναι η ιστορία μας. Η ιπποκρατική ιστορία που αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τους φοιτητές που θα έρθουν να σπουδάσουν ιατρική. Θα μεταλαμπαδεύσουμε τον ελληνικό πολιτισμό στους ανθρώπους που γυρνώντας στη χώρα του θα γίνουν πρεσβευτές του πολιτικού μας. Φιλοδοξώντας στην ακαδημαϊκή χρόνια 23 -24 να υποδεχτούμε τους πρώτους φοιτητές».

Ζήσης Μαμούρης – Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Ιστορική μέρα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ανοίγει ένας δρόμος για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις ακαδημαϊκές σπουδές του σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες μέχρι να μπορέσει να υλοποιηθεί. Είμαι σίγουρος ότι το εγχείρημα αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες σχολές. Πρέπει να είναι το τέταρτο πρόγραμμα στην Ελλάδα που είναι αγγλόφωνο. Είμαι σίγουρος ότι θα πάει εξαιρετικά καλά. Θα αναδείξει την περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Και θα βοηθήσει πολλούς διδάσκοντες ερευνητές φοιτητές να έχουν διαφορετική καριέρα έξω από την πεπατημένη που ξέρουνε μέχρι τώρα«.

Θεόφιλος Καραχάλιος – Συντονιστής ομάδας εργασίας – Καθηγητής ορθοπεδικής: «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά την συνένωση με τα ΤΕΙ είναι το τέταρτο σε μέγεθος και είναι ευθύνη όλων να κάνουμε βήματα μπροστά. Είναι ιστορική στιγμή αλλά μάλλον αργήσαμε. Υπάρχουν παραδείγματα στο εξωτερικό όπως είναι στην Αγγλία και τα προσφέρουν με απόλυτη επιτυχία. Δεν ανταγωνίζεται το πρόγραμμα αυτό τις πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών όχι ιδιωτικό. Και δεν είναι ανταγωνιστικό ως προς το ελληνόφωνο πρόγραμμα σπουδών. Η Λάρισα μπορεί να προσφέρει ένα πακέτο πολύ ελκυστικό. Δεν είναι μόνο η ιστορία και ο Ιπποκράτης αλλά και η ασφάλεια που προσφέρει αυτή η πόλη. Το ελληνόφωνο πρόγραμμα εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα και αυτό μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε. Πιστεύω ότι και άλλες σχολές θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα».

Αλέξανδρος Δαπόντε – Kαθηγητής μαιευτική γυναικολογίας, μέλος της ομάδας εργασίας από το ΑΠΘ: «Το δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα έχει περάσει πολλές υπαρξιακές αναζητήσεις και όπως η κοινωνία επιλέγει την εξωστρέφεια. Στη Θεσσαλία θα ήταν άδικο να πούμε ότι δεν βλέπουμε τα προνόμια να μοιραστούμε την γνώση και με άλλους. Δεν συναγωνιζόμαστε το ελληνικό σύστημα απλά επεκτείνουμε την δυνατότητα και δημιουργούμε. Είναι πολύ σημαντικό να το αγκαλιάσουμε σαν πανεπιστημιακή κοινωνία και σαν πόλη και να του δώσουμε την ευκαιρία που αξίζει. Η Θεσσαλονίκη ξεκίνησε πρώτη το εγχείρημα με 950 αιτήσεις και 20 χώρες που ενδιαφέρονταν, είναι πολυπολιτισμικό το ενδιαφέρον και κάτι αντίστοιχο μπορούμε να προσφέρουμε και εδώ».

Δημήτριος Μπόγδανος – Εκπρόσωπος του Τμήματος Ιατρική στην μονάδα διασφάλιση ποιότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής τομέα παθολογίας: «Το τμήμα ιατρικής είναι μέσα στα 300 καλύτερα του κόσμου και στις 150 καλύτερες ιατρικές σχολές της Ευρώπης. Ένα τμήμα που έχει υποχρεώσει να δημιουργήσει ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα στην σχολή. Στηριχτήκαμε στα λάθη που έχουν κάνει όσοι έχουν δημιουργήσει αγγλόφωνα προγράμματα ανά τον κόσμο ώστε να μην κάνουμε και εμείς αυτά τα λάθη. Σε σχέση μετά υπόλοιπα 7 τμήματα ιατρικής της χώρας έχουμε την μεγαλύτερη πρόοδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σε αυτή πρέπει να προσθέσουμε την εξωστρέφεια του Τμήματος Ιατρικής με την δημιουργία του αγγλόφωνου τμήματος».

Ιωάννης Τσούγκος – Αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής: «Πιστεύω θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα και για το πανεπιστήμιο, για τη πόλη της Λάρισας και την περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέσα σε αυτά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Το αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και θα στηρίζεται στα δίδακτρα που θα πληρώνουν φοιτητές αποκλειστικά αλλοδαποί είναι στο ύψος 12.000€ ετησίως. Η κοινωνία της Λάρισας να αγκαλιάσει τους φοιτητές, ώστε το όφελος του τμήματος να έχει όλα τα οφέλη και για την πόλη και την περιφέρεια Θεσσαλίας».

Το μέγιστο σε ότι αφορά το πρόγραμμα είναι 40 θέσεις, αυτό ανάλογα με την ζήτηση και τα θέματα χωροταξίας μπορεί να διασφαλιστεί. Δημιουργήσαμε νέες θέσεις για αίθουσα διδασκαλίας. Μέρα την έγκριση από την ΕΘΑΕ θα ολοκληρώσουν τα απαραίτητα βήματα για να βγει η προκήρυξη το 2023 αυτός είναι στόχος έναρξης. Πρώτο περιφερειακό πανεπιστήμιο της χώρας που δημιουργεί αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών».

 

 

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.