Σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών από την περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας

Οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου έχουν αφήσει ακόμη τουλάχιστον 120 στρέμματα των παρακάρλιων περιοχών καλυμμένα με νερό, με την Περιφέρεια Θεσσαίας να τονίζει ότι αναμένεται μέρος της έκτασης αυτής να είναι παραγωγική σε κουνούπια, αλλά και ότι κινείται για την καταπολέμησή τους σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Τονίζοντας ότι τα κουνούπια αναμένεται να κάνουν πιο έντονη την εμφάνισή τους εφόσον επικρατήσουν ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, σημειώνει ότι εν τούτοις η παρουσία μεγαλύτερων ποσοτήτων νερών δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά μεγαλύτερο επιδημιολογικό κίνδυνο. «Το διάστημα που διανύουμε, δεν υπάρχει εν εξελίξει απειλή σε σχέση με ασθένειες μεταδιδόμενες με κουνούπια καθώς αυτές συνήθως εντοπίζονται χρονικά απο τις αρχές Ιουλίου και μετά. Σε κάθε περίπτωση θα τεθούν σε λειτουργία αξιόπιστα συστήματα παρακολούθησης του επιδημιολογικού κινδύνου προκειμένου να γίνουν οι ενδεδειγμένες δράσεις απόκρισης» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου της στρατηγικής αντιμετώπισης των κουνουπιών η Περιφέρεια Θεσσαλίας μεριμνά όπως αναφέρει για την υλοποίηση και τον προγραμματισμό δράσεων στους ακόλουθους άξονες:

-Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων θα συνεχίσουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, να διενεργούν τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, τα οποία δρομολογούνται να ξεκινήσουν στις αρχές της άνοιξης ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι πληθυσμοί των κουνουπιών.

-Ως επιπλέον δράσεις προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και για την αντιμετώπιση πιθανών έκτακτων προβλημάτων που άπτονται των κουνουπιών, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, προτίθεται να υλοποιήσει για το 2024 συμπληρωματικές τοπικές δράσεις στις πλημμυρισμένες εκτάσεις των παρακάρλιων περιοχών και όπου αλλού απαιτηθεί.

Τέλος, η Περιφέρεια σχεδιάζει μια μακροπρόθεσμη ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών με την ενσωμάτωση αυξημένης εντομολογικής και επιδημιολογικής επιτήρησης και ενιαίο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ακολουθεί τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, και της αρμόδιας Αρχής (έχει καθιερωθεί συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών με τον ΕΟΔΥ) σχετικά με τα νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια, ενώ ταυτόχρονα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού τόσο για τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας όσο και για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.