Σε εξέλιξη η σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας (φωτoγραφίες)

Παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών

Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:15 το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου, στο δημαρχείο Καρδίτσας παρουσία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, Επιμελητηρίων και Συνεταιριστικών Οργανώσεων από ολόκληρη την Θεσσαλία.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος (με τηλεδιάσκεψη), ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, οι Γενικοί Γραμματείς κ.κ. Γ. Στρατάκος, Δημ. Παπαγιαννίδης, Κ. Μπαγινέτας,  ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυρ. Μπαμπασίδης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ –  Δήμητρα κ. Νεκτ. Βιδάκης.

Παρόντες είναι και οι τέσσερις βουλευτές του νομού Καρδίτσας κ.κ. Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Τέλης Σπάνιας.

Επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αντιπεριφερειάρχες, ανάμεσα στους οποίους και ο  αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Τέλιος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος, οι δήμαρχοι των πέντε εκ των έξι Δήμων του νομού(Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Μουζακίου Φάνης Στάθης, Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος και Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, όπως και εκπρόσωπος του Δήμου Αργιθέας), δήμαρχοι αρκετών ακόμα Θεσσαλικών Δήμων, εκπρόσωποι Θεσσαλικών Επιμελητηρίων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας Κώστας Ζυγογιάννης.

Εν τω μεταξύ έξω από το δημαρχείο πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας επαγγελματικοί και συνταξιοδοτικοί φορείς. Την κινητοποίηση οργάνωσε και ανακοίνωσε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου η ΕΟΑΣΚ και ανταποκρίθηκαν εντός νομού  το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ εκτός νομού βρέθηκαν έξω από το δημαρχείο αγρότες από το μπλόκο Πλατυκάμπου και από τα παρακάρλια χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συναντηθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο με αντιπροσωπεία αγροτών μετά το τέλος της σύσκεψης, χωρίς αυτό να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας στο καλωσόρισμά του μίλησε για την κρατική αρωγή και τις αποζημιώσεις και την ανάγκη να δοθεί προσοχή στην ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής και ειδικά στον Παλαμά που υπέστη μεγάλες καταστροφές. Αναφέρθηκε ακόμα στις ενέργειες που έγιναν μέχρι τώρα, στην συνεργασία με τα υπουργεία και στις προσκλήσεις για έργα, στην καλή πορεία αποκατάστασης των αναχωμάτων, ενώ στάθηκε και στην γρήγορη παράδοση σε κυκλοφορία του προβληματικού τμήματος Καρδίτσας-Λάρισας.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης

Για διάθεση πόρων από την κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, που πλησιάζουν το μισό δισεκατομμύριο, έκανε λόγο εισαγωγικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και προσδιόρισε σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια το συνολικό κόστος των ζημιών και των κονδυλίων που θα διατεθούν.
Ακολούθως αναφέρθηκε σε απόφαση του πρωθυπουργού για ορισμό Συντονιστή αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας στην αρμόδια Γενική Γραμματεία και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στο πλευρό της Θεσσαλίας. Ακολούθως παρέθεσε στοιχεία για τις μέχρι τώρα δράσεις του υπουργείου, για τις προκαταβολές που καταβλήθηκαν έως τώρα (150 εκατ. ευρώ) και μίλησε για ένα σύνολο αποζημιώσεων που εκτιμάται ότι θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ στα 260 εκατ. ευρώ. Ακόμα αναφέρθηκε στην πολιτική του ΕΛΓΑ για τις ζημιές καλλιεργειών που είχαν σημειωθεί πριν τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι τοποθετήσεις συνεχίζονται…

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Πηγή: karditsalive.net

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.