Τέμπη: Το άγνωστο δυστύχημα που έγινε 44 χρόνια πριν ακριβώς απέναντι από την σιδηροδρομική τραγωδία

default

Η περιοχή των Τεμπών κρύβει στα σπλάχνα της ανθρώπινο αίμα από ουκ ολίγες τραγωδίες. Η δύσκολη, λόγω των γεωλογικών ιδιομορφιών, διαδρομή της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης, για δεκαετίες υπήρξε τόπος όπου εκτυλίχθηκαν πολλά δράματα. Σ’ αυτόν τον τόπο όμως, έμελλε το μεγαλύτερο δράμα απ’ όλα να είναι αυτό που ζήσαμε την 28η του Φλεβάρη, με το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους.

Λίγοι θυμούνται, πως στην ίδια περιοχή, απέναντι από το σημείο όπου συγκρούστηκαν τα δύο τρένα (στο ύψος ακριβώς του γνωστού τότε κέντρου «Φαντασία»), 44 χρόνια πριν είχε εκτυλιχθεί ένα άλλο πολύνεκρο δυστύχημα, με 7 θύματα.

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Μαΐου του 1979, όταν το πούλμαν που μεταφέρει Ιταλούς χορευτές από την ιταλική πόλη Aviano, επιχειρεί διπλή προσπέραση φορτηγών. Ο οδηγός του πούλμαν βγαίνει υπερβολικά στα αριστερά και οι δύο ρόδες του λεωφορείου ακουμπούν στο χώμα. Το πούλμαν συνεχίζει την πορεία του με τις δύο ρόδες στο χώμα και φεύγοντας τελικά από την άσφαλτο ακολουθεί μια τρελή πορεία στα χωράφια και «καρφώνεται» στο έδαφος αναποδογυρίζοντας…

Επικρατεί πανικός, καθώς επτά άτομα σκοτώνονται επί τόπου, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 20. Στη Λάρισα σημαίνει συναγερμός και τα ασθενοφόρα πάνε και έρχονται μεταφέροντας ζωντανούς και νεκρούς στην παλιά πτέρυγα τότε του Γενικού νοσοκομείου Λάρισας!

Η τραγωδία αυτή έμεινε στην ιστορία της Λάρισας για την περισσή ανθρωπιά που έδειξαν οι γυναίκες του Συλλόγου Σαμαριναίων, οι οποίες ελλείψει νοσηλευτριών να αντιμετωπίσουν το πλήθος των τραυματιών, προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους μετά την παρότρυνση του γιατρού και προέδρου των Σαμαριναίων Νίκου Κοντογιάννη. Έτσι, το αίμα που χύθηκε στα Τέμπη, έφερε κοντά τις δύο πόλεις, το Aviano και η Λάρισα, τόσο που το 2019 αδελφοποιήθηκαν.

Με αφορμή δε, της επετείου των 40 ετών από το δυστύχημα, την ίδια χρονιά, ο Σύλλογος Σαμαριναίων είχε προσκαλέσει στη Λάρισα το χορευτικό συγκρότημα «Federico Angelica» από το Aviano.

Στο χώρο της τραγωδίας υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα μνημείο, που κτίστηκε για να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη των θυμάτων.

 

Πηγή: onlarissa.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.