Τραγωδία στα Τέμπη: Τα 4 βασικά ερωτήματα που οι δικαστικές Αρχές αναμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις για να κλείσει η δικογραφία

Έχοντας ως στόχο να μη μείνει τίποτα αναπάντητο, τουλάχιστον από τα όσα έχουν καταγγείλει και έχουν ζητήσει να διερευνηθούν οι συγγενείς και πραγματογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, οι δικαστικές Αρχές αναμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις πάνω σε τέσσερα βασικά ερωτήματα, προκειμένου να κλείσουν την ανάκριση και να οδηγήσουν την υπόθεση σε δίκη.

Ποιος έδωσε την εντολή για το λεγόμενο «μπάζωμα»; Ποια ήταν τα αίτια της φωτιάς μετά τη σύγκρουση; Τι δείχνουν τα βίντεο από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη και ποια είναι τα αποτελέσματα των ερευνών του Γενικού Χημείου του Κράτους για τυχόν ανίχνευση ουσιών στους όγκους χωμάτων από το σημείο του δυστυχήματος που μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό χώρο; Οι απαντήσεις αυτές, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται να αποτελέσουν τα τελευταία στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία, άκρως σημαντικά για την περαιτέρω εκδίκαση της υπόθεσης.

Όσον αφορά την περίφημη υπόθεση καθαρισμού του χώρου του δυστυχήματος, όλα ξεκίνησαν μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν πέρυσι τον Αύγουστο κατά παντός υπευθύνου οι οικογένειες των θυμάτων, τις οποίες εκπροσωπεί ο δικηγόρος και πατέρας θύματος, Αντώνης Ψαρόπουλος.

Από την αρχική διερεύνηση, όπως εξηγεί ο ίδιος στη Realnews, προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βαθμό πλημμελήματος για τον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. «Αυτή η δικογραφία στάλθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας για να συσχετιστεί με τη βασική υπόθεση της σύγκρουσης και η αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας ορθώς έκρινε ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών και άλλων ενδεχομένως εμπλεκόμενων προσώπων, που μπορεί να είναι και πολιτικά πρόσωπα. Κατόπιν αυτού την ξαναέστειλε, πριν από μήνες, πίσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο Αντ. Ψαρόπουλος.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η εν λόγω δικογραφία συσχετίστηκε με τη βασική δικογραφία πριν από ενάμιση μήνα και ήδη προχωρά με ταχείς ρυθμούς, καθώς έχουν καταθέσει πολυάριθμοι μάρτυρες, άνθρωποι που πήραν μέρος και είχαν γνώση της μεταφοράς των χωμάτινων όγκων. Πιο συγκεκριμένα, την εντολή έδωσε η αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας Κατερίνα Μάτση, για συμπλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να γνωστοποιηθεί ποιο ή ποια πρόσωπα βρίσκονταν στον χώρο του δυστυχήματος από τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση του χώρου. Επιπλέον, ερευνάται ποιος ή ποιοι, αλλά και γιατί, έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών από το σημείο, πριν επιληφθούν οι δικαστικές Αρχές και χωρίς ενημέρωση και λήψη άδειας, αλλά και αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών ή καταγράφηκε αυτή η ενέργεια.

Η φωτιά
Παράλληλα, ο εφέτης ανακριτής περιμένει τα αποτελέσματα τριών ακόμη κρίσιμων ερευνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Στο πλαίσιο αυτό, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει από τις εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων των συγγενών των θυμάτων, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η εμπορική αμαξοστοιχία να μετέφερε εύφλεκτη ύλη.

Ο εντοπισμός χημικών ουσιών σε διάφορα σημεία στον τόπο του δυστυχήματος, όπως, π.χ., ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο, βουτάνιο κ.ά., που, σύμφωνα με τους τεχνικούς συμβούλους δεν δικαιολογούνται από τα υπάρχοντα υλικά που μετέφεραν τα τρένα, προκαλούν σοβαρό προβληματισμό. Μετά την αντιφατικότητα των ήδη υπαρχουσών εκθέσεων, της πρώτης που έγινε κατ’ εντολή του ανακριτή και αυτών των τεχνικών συμβούλων των οικογενειών, για την πρόκληση της φωτιάς, φως αναμένεται να ρίξει η πραγματογνωμοσύνη που έχει ανατεθεί σε ειδικό καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και αναμένεται να παραδοθεί από ημέρα σε ημέρα, μέσα στον Μάιο.

Τα βίντεο
Ένα δεύτερο πόρισμα που αναμένεται είναι αυτό του εξειδικευμένου εργαστηρίου της Βρετανίας, όπου έχουν σταλεί τα βίντεο που είχαν καταγράψει τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη. Στο υλικό αυτό είχε γίνει επανεγγραφή και είχαν χαθεί σημαντικά κομμάτια. Μετά τις καταγγελίες συγγενών θυμάτων, ο εφέτης ανακριτής έστειλε στη Βρετανία το υλικό προκειμένου να γίνει προσπάθεια επανάκτησής του.

Τέλος, ο ειδικός εφέτης ανακριτής αναμένει από ημέρα σε ημέρα και τις απαντήσεις από τις δειγματοληψίες που απεστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τυχόν ανίχνευση χημικών ουσιών στους μεγάλους όγκους χωμάτων που μεταφέρθηκαν από τον τόπο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών σε ιδιωτικό χώρο.

Πηγή: enikos.gr/ εφ. Real News

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.