«Ξεσκεπάστηκε» κύκλωμα με παράνομα αναβολικά και πλοκάμια στη Θεσσαλία

Στη σύλληψη πέντε ατόμων που συμμετείχαν σε διεθνές κύκλωμα που διακινούσε παράνομα αναβολικά, φαρμακευτικά σκευάσματα και ακατέργαστη κάνναβη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό προχώρησε η Αστυνομία.

Οι συλλήψεις των μελών του κυκλώματος έγινε το πρωί της Πέμπτης (21.03.2024) και κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας περί αθλητισμού, επιβλαβή φάρμακα, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπλα, ναρκωτικά και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Μεταξύ των πελατών σύμφωνα με την αστυνομία  περιλαμβάνονται πέντε ενεργεία και πρώην αθλητές ποδοσφαίρου, σφαιροβολίας και σωματικής διάπλασης, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων – χώρων άθλησης και ένας ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής. Άξιο μνείας είναι ότι, σε δύο από τους προαναφερόμενους αθλητές καθώς και σε ένα μέλος της οργάνωσης είχαν επιβληθεί ποινές αποκλεισμού από τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ.

Η δράση της οργάνωσης δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα επεκτεινόταν και στο εξωτερικό (Γερμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Βέλγιο, Φινλανδία και Γαλλία), καθώς εντοπίστηκαν δέματα έτοιμα για αποστολή.

Η προμήθεια των παράνομων σκευασμάτων, τα οποία αποτελούσαν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, πραγματοποιούνταν κυρίως από την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Λετονία και την Πολωνία.

Το κύκλωμα δρούσε από το 2018

Η ΕΛΑΣ μετά από πολύμηνη έρευνα σε συνεργασία με τη Europol, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ εξάρθρωσε το κύκλωμα.

Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2018 και είχε διαρκή δράση στο πλαίσιο της οποίας επεδίωκαν με μεθοδευμένο και οργανωμένο τρόπο διάπραξη περισσοτέρων αξιοποίνων πράξεων σχετικά με την κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία αποθήκευση, εμπορία, διακίνηση, προμήθεια και χορήγηση σκευασμάτων, περιέχοντα παράνομες και απαγορευμένες αναβολικές και άλλες ουσίες, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης αθλητών, κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων ή εν όψει της συμμετοχής τους σε αυτούς καθώς και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης απλών αθλούμενων.

Παράλληλα, διέθεταν προς πώληση και άλλα σκευάσματα για την αντιμετώπιση παρενεργειών (αντιμετώπιση στυτικής δυσλειτουργίας κ.ά), και τα χρήματα που κέρδιζαν τα έβγαζαν στο εξωτερικό.

Για να μην τους πιάσουν οι αρχές, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες μεθόδους.

Στους χώρους όπου αποθήκευαν τα παράνομα σκευάσματα είχαν τοποθετήσει συστήματα τηλεόρασης-κάμερες. Επίσης για τη διακίνηση των ουσιών χρησιμοποιούσαν ένα γυμναστήριο και ένα κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής, ιδιοκτησίας μελών της οργάνωσης.

Χρησιμοποιούσαν ακόμα πλαστές συσκευασίες με στοιχεία νόμιμων φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και πλαστές ταινίες γνησιότητας του Ε.Ο.Φ., ενώ για την αποστολή των δεμάτων δήλωναν ψευδή στοιχεία αποστολέα και διευθύνσεων.

 

Η επιχείρηση έγινε μετά από συντονισμένες ενέργειες της ΕΛΑΣ το πρωί της Πέμπτης (21.03.2024) όπου συνελήφθησαν πέντε μέλη του κυκλώματος. Παρουσία μάλιστα εισαγγελέα έγιναν έρευνες σε σπίτια, επιχειρήσεις, και οχήματα σε Γιαννιτσά, Βέροια, Χαλκιδική, Λάρισα και Άργος. Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

περισσότερα από -22.000- δισκία – αμπούλες που περιείχαν αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτικές ουσίες,

21 πακέτα με απαγορευμένα σκευάσματα,

773,6 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

πλήθος ναρκωτικών δισκίων,

2 πιστόλια,

περίστροφο,

πιστόλι κρότου-λάμψης,

τυφέκιο flobert,

131 φυσίγγια,

2 κάμερες,

6.740 ευρώ,

6 κινητά και

πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων.

 

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.