Υφυπουργός Υποδομών: «Τα καλοκαίρι τα πρώτα εργοτάξια στη Θεσσαλία» – Τι είπε για τη λίμνη Κάρλα

«Δουλεύουμε μαζί τους (σ.σ. με τους μηχανικούς) για να φέρουμε μία καλύτερη μέρα για τη Θεσσαλία και πολύ σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, θα ανοίξουν τα πρώτα εργοτάξια για τις οριστικές αποκαταστάσεις των υποδομών που έχουν υποστεί βλάβη», ανέφερε ο ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος που βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λάρισα για την επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ. Παράλληλα, ο υφυπουργός απάντησε και στην πρόταση για σήραγγα στη λίμνη Κάρλα, ενώ τοποθετήθηκε και σχετικά με τον Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλίας.

Σχετικά με τα 100 χρόνια που γιορτάζει το ΤΕΕ σημείωσε ότι, «είναι μία πολύ σημαντική επέτειος για τους Έλληνες μηχανικούς τα 100 χρόνια που γιορτάζει το ΤΕΕ. Οι Έλληνες μηχανικοί διαχρονικά έχουν σταθεί ως στυλοβάτες της ανάπτυξης στη χώρα.

Επειδή βρισκόμαστε στη Θεσσαλία, πρέπει να τονίσουμε ότι ο ρόλος τους στην ανάταξη της περιοχής μετά τις δύο θεομηνίες που την χτύπησαν είναι καθοριστικός.

Δουλεύουμε μαζί τους για να φέρουμε μία καλύτερη μέρα για τη Θεσσαλία και πολύ σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, θα ανοίξουν τα πρώτα εργοτάξια για τις οριστικές αποκαταστάσεις των υποδομών που έχουν υποστεί βλάβη. Παράλληλα, τρέχουνε σχεδιασμοί που αφορούν την διαχείριση της περιοχής στο σύνολό της, πάντα με μελέτες, οι οποίες είναι σοβαρές και ανταποκρίνονται σε πραγματικά δεδομένα κι όχι σε θεωρητικές κατασκευές που γίνονται σε εργαστήρια».

Λίμνη Κάρλα και ΟΔΥΘ

Ο κ. Ταχιάος κλήθηκε να απαντήσει εκ νέου και στην ερώτηση για δημιουργία σήραγγας στη λίμνη Κάρλα με σκοπό την αποστράγγιση των υδάτων προς το Αιγαίο σημειώνοντας ότι, «δεν έχει κανένα νόημα να σχεδιάζουμε ένα έργο που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να είναι έτοιμο μετά από οχτώ χρόνια και θα κόστιζε 200 εκατ. ευρώ το λιγότερο, αν φυσικά είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί», ενώ πρόσθεσε, «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας είναι κάτι διαφορετικό από την αποστράγγιση της Κάρλας, που φαίνεται πως θα έρθει σύντομα με φυσικό τρόπο».

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα έργα αποκατάστασης των υποδομών είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν, ενώ αυτά για την αντιπλημμυρική προστασία βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης. «Είναι σε διαβούλευση το σχέδιο των Ολλανδών, ενώ σύντομα θα έρθει και η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που θα αναλάβει την διαχείριση των υδάτων στο σύνολό τους».

Τέλος ο κ. Ταχιάος εξήγησε ότι «το σχέδιο των Ολλανδών δεν είναι ένα σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά με στρατηγικά χαρακτηριστικά. Η εξειδίκευσή του θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και μελέτες. Από την ώρα όμως που και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει πει ότι υπάρχει ένα ποσοστό συμφωνίας 90%, τη στιγμή που και η κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αποδεκτό στο σύνολό της και έχει εκφράσει ενστάσεις όπως το βαμβάκι, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε».

 

 

 

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.