Ελλιπής συντήρηση , κακός χειρισμός και κακοτεχνίες, οι κίνδυνοι πυρκαγιών!

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων

Με… πυρκαγιές, μικρής ευτυχώς κλίμακας, ξεκίνησε ο χειμώνας στη Μαγνησία, αφού τα πρώτα περιστατικά από τζάκια , καυστήρες και σόμπες , απασχόλησαν την Πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά και τους ενοίκους των κατοικιών. Καθώς θα μπαίνει περισσότερο ο χειμώνας, κύριο μέλημα για όλους αποτελεί ο τρόπος θέρμανσης, με βασική επιδίωξη την οικονομικότερη και αποδοτικότερη επιλογή. Τα προηγούμενα χρόνια κύρια πηγή θέρμανσης ήταν τα καλοριφέρ, τελευταία όμως έχουν αναπτυχθεί και νέες μέθοδοι , ενώ επανεμφανίστηκαν και παλαιότερες, όπως οι σόμπες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», ο υπεύθυνος της «Πυροπροστασίας» κ. Θωμάς Μαλαμίδης, «παρατηρήθηκε πέρυσι και αύξηση των κρουσμάτων οικιακών πυρκαγιών, ενώ οι αιτίες είναι πολλές όπως η ελλιπής συντήρηση , ο κακός χειρισμός και οι κακοτεχνίες.
Συμβουλές πρόληψης
Ως τρόπους πρόληψης για τα κυριότερα θερμαντικά μέσα, ο κ. Μαλαμίδης, συστήνει να «Χρησιμοποιείτε πιστοποιημένα προϊόντα, κάντε συντήρηση τουλάχιστο μία φορά το χρόνο και τοποθετείστε τα μακριά από εύφλεκτα υλικά όπως χαλιά τουλάχιστον ένα μέτρο. Όσοι διαθέτουν εστίες θέρμανσης που τροφοδοτούνται με ξύλο και παράγωγα του ξύλου, προβλέπεται ο καθαρισμός της καμινάδας μία φορά το χρόνο. Μην αφήνετε τις φορητές συσκευές ανοικτές όταν απομακρύνεστε από το δωμάτιο. Μη ρίχνετε εύφλεκτα υγρά όπως οινόπνευμα στη σόμπα και το τζάκι γιατί δημιουργείται απότομα μεγάλη εστία πυρκαγιάς που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε εύφλεκτα αντικείμενα. Απαιτείται προσοχή κατά την αφαίρεση στάχτης ή απομειναρίων καύσιμης ύλης καθώς διατηρούν υψηλές θερμοκρασίες. Μην τα αδειάζετε σε πλαστική σακούλα ή πλαστικό κάδο. Χρησιμοποιείτε τις αντίστοιχες σήτες μπροστά από τα τζάκια. Μην χρησιμοποιείτε μη πιστοποιημένα καύσιμα, ξύλα εμποτισμένα με χρώμα και άλλα υλικά. Ελέγχετε για τυχόν γυμνά καλώδια ή ελαττωματικές πρίζες. Μη βάζετε πάνω στις συσκευές ρούχα για να στεγνώσουν. Εγκαταστήστε φορητούς πυρανιχνευτές, ανιχνευτές αερίου ή μονοξειδίου του άνθρακα αναλόγως τη συσκευή που χρησιμοποιείτε. Οι συγκεκριμένοι ανιχνευτές δεν απαιτούν εγκατάσταση και σύνδεση με πίνακα, λειτουργούν αυτόνομα με μπαταρία και αποτελούν μία οικονομική λύση».
Πυρασφάλεια
Ίσως να ακούγεται υπερβολικό σε κάποιους, ωστόσο, «πέραν των προαναφερόμενων προληπτικών μέτρων, καθίσταται απαραίτητη θεωρείται η ύπαρξη ενεργητικής πυρασφάλειας στο χώρο μας. Ως εκ τούτου, ο κ. Μαλαμίδης, προτείνει την ύπαρξη πυροσβεστήρα στο σπίτι, ο οποίος, πρέπει να συντηρείται κάθε χρόνο. Στην ετικέτα του, αναγράφονται χρήσιμες πληροφορίες και είναι σημαντικό ο δείκτης του μανομέτρου να βρίσκεται στην πράσινη περιοχή. Επίσης ο πυροσβεστήρας πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο, γνωστό σε όλη την οικογένεια και να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε τη χρήση του. Συνιστούμε πυροσβεστήρα έξι κιλών κατάλληλο για πυρκαγιές κατηγορίας Α δηλαδή πυρκαγιές στερεών υλικών. Ο πυροσβεστήρας σκόνης αφήνει πάρα πολλά υπολείμματα αλλά ενδείκνυται και για πυρκαγιές παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ο πυροσβεστήρας αφρού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε αυτού του είδους πυρκαγιές, δεν αφήνει υπολείμματα αλλά αποφεύγεται η χρήση του σε πυρκαγιές που υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα». Χρήσιμη επίσης, θεωρείται «η τοποθέτηση αντιπυρικής κουβέρτας. Πρόκειται για ένα οικονομικό προϊόν στο οποίο δεν απαιτείται συντήρηση, δεν χαλάει όσο είναι σε απόθεση και μπορεί καλύπτοντας μία εστία να αποκόψει το οξυγόνο και να τη σβήσει. Εξειδικευμένα προϊόντα όπως οι safe ball και ο πυροσβεστήρας τουλίπα που είναι κατάλληλα για κατάσβεση φωτιάς σε κουζίνες που τοποθετώντας τα μέσα στη φωτιά, λιώνουν, διογκώνονται και μετατρέπονται σε μία αφρώδης μάζα που σβήνει την εστία. Επίσης κατάλληλα για κατάσβεση πυρκαγιών σε απορροφητήρες είναι οι αμπούλες bonpet που λειτουργούν αυτόματα και είναι μίας χρήσης».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.