Το ποσό των 200.000 € για επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, που δεν δικαιούνταν, καλούνται να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ, στους οποίους θα γίνει διευκόλυνση για να επιστρέψουν σε διάστημα τριών χρόνων, όπως αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε κλίμα έντασης και διαπληκτισμού, οι εργαζόμενοι θα προσφύγουν για το ειδικό ωράριο και τις υπερωρίες, ενώ υπήρξε και κόντρα Μπέου – Γαργάλα, για τις δικαστικές περιπέτειες του δημάρχου.
Όπως επισημάνθηκε, στη διάρκεια της συνεδρίασης, 61 εργαζόμενοι πήραν επίδομα, αλλά μετά την ψήφιση της ΚΥΑ το καλοκαίρι 2014, ο αριθμός που δικαιούνται επίδομα βάσει του νόμου είναι οι μισοί (31 εργαζόμενοι).
Το ποσό που δόθηκε αχρεωστήτως καταβληθέν είναι 200.000 €, που επιμερίζεται στους 61 εργαζόμενους. Η απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία είναι να γίνει ρύθμιση για τρία χρόνια, καθώς το ποσό που πρέπει να καταβάλει κάθε εργαζόμενος είναι περίπου 2000 €.
«Μνημείο χυδαιότητας»
Η συζήτηση σημαδεύτηκε από την αποχώρηση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. Δημήτρη Κουτσιφέλη, που χαρακτήρισε την εισήγηση μνημείο χυδαιότητας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι του επιδόματος εξαιρείται η προϊσταμένη του Βιολογικού Καθαρισμού κα Διομή, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και βρίσκεται στο Νοσοκομείο. Ο κ. Κουτσιφέλης πέταξε την εισήγηση και αποχώρησε, λέγοντας προς το Δ.Σ. να κάνει ότι θέλει.
Λαμβάνοντας το λόγο πιο πριν, ο εκπρόσωπός του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ είχε τονίσει ότι αν το ΔΣ αναζητά χρήματα που καταβλήθηκαν υπό μορφή επιδομάτων στους εργαζόμενους, ας τα αναζητήσει στην προηγούμενη Διοίκηση που έλαβε την απόφαση. «Την τσέπη του εργαζόμενου δεν έχει δικαίωμα να την ακουμπήσει κανείς. Αν έγινε λάθος, το οφείλει αυτός που πήρε την απόφαση», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσιφέλης.
Η εκπρόσωπος του ΤΕΕ στη ΔΕΥΑΜΒ Νάνσυ Καπούλα, είπε προς τον πρόεδρο, ότι αν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την προηγούμενη Διοίκηση, ας γίνει, ενώ ο νομικός σύμβουλος Αντ. Ξηρός, δήλωσε ότι η απόφαση 118 του ΔΣ λήφθηκε στις 26/2/2013 και δεν αναφέρει πουθενά ότι θα χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα.
Απαντώντας στην κα Καπούλα ο πρόεδρος και δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος δήλωσε ότι αν δεν πρόκειται για κακούργημα είναι πάγια τακτική του, να μη ζητάει ευθύνες για τα προηγούμενα χρόνια και πρόσθεσε ότι αν οι εργαζόμενοι πήραν παράνομα χρήματα, το Δ.Σ. πρέπει να τα διεκδικήσει πίσω.
Ο έτερος νομικός της ΔΕΥΑΜΒ εξήγησε ότι είναι υποχρέωση του ΔΣ να αναζητήσει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα κατ’ αρχάς απ’ αυτούς που τα έλαβαν.
Στο σημείο αυτό ο σύμβουλος της μειοψηφίας Κώστας Γαργάλας ρώτησε αν – για να περιφρουρηθεί το Δ.Σ. – υπάρχει γνωμοδότηση νομικών που να αναφέρει ότι πρέπει να ζητηθούν τα χρήματα απ’ αυτούς που τα πήραν, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Αχ. Μπέος να του επιτεθεί λέγοντας ότι ο ίδιος αν και 40 χρόνια επιστήμονας, δεν γνωρίζει βασικά πράγματα.
«Έχεις ωραίο μαγουλάκι»
Ο Κ. Γαργάλας αντέδρασε, καθώς το κλίμα ήταν φορτισμένο από την αρχή της συνεδρίασης και προηγήθηκαν, κόντρες, λογομαχίες και χαρακτηριστικοί διάλογοι, χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, με αποτέλεσμα να του επιτεθεί ο πρόεδρος του Δ.Σ. που του φώναζε «…40 χρόνια επιστήμονας» και τον προειδοποίησε «μη χτυπάς το χέρι στο τραπέζι, γιατί θα αγριέψουμε». Επίσης του ζήτησε να «σταματήσει το καραγκιοζιλίκι» και του είπε ότι «έχεις ωραίο μαγουλάκι»… Τελικά και, αφού τα πνεύματα ηρέμησαν, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με αρνητική ψήφο του Κ. Γαργάλα και της Νάνσυ Καπούλα, ενώ ο Δημ. Κουτσιφέλης είχε αποχωρήσει.
Προσφυγή για ωράριο και υπερωρίες
Στο θέμα του καθορισμού ειδικού ωραρίου του προσωπικού, λειτουργίας των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, καθιέρωση εξαιρέσεων από 5νθήμερη εργασία και την υπερωριακή απασχόληση, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημ. Κουτσιφέλης τόνισε ότι η απόφαση για ωράριο έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό και πρόσθεσε υπάρχει κίνδυνος για ένα τρίμηνο να μην εγκριθεί η πληρωμή των υπερωριών.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιφέλη, η εισήγηση δεν καλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας, διότι αναθέτει εργασία χωρίς να την πληρώνει και τόνισε ότι με τις 120 ώρες υπερωριών που προβλέπει η εισήγηση, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η ΔΕΥΑΜΒ. «Είναι παραλογισμός η εργασία το Σάββατο που δεν πληρώνεται, αλλά αντικαθίσταται με ρεπό μια καθημερινή. Δεν θα την ψηφίσουμε, αν δεν γίνουν οι διορθώσεις που προτείνουμε και αν επιμείνετε θα προσφύγουμε κατά της απόφασης».
Προειδοποίηση για αποχή από την επιφυλακή
Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ Σταύρος Τζίνης, διευκρίνισε ότι για την υπερωριακή απασχόληση οφείλει η Επιχείρηση να ακολουθήσει το Νόμο, με τον κ. Κουτσιφέλη, να αναφέρει ότι σύμφωνα με την εισήγηση, η ΔΕΥΑΜΒ θα λειτουργεί 120 ώρες και μετά δε θα λειτουργεί, ενώ άσκησε κριτική στη Διοίκηση, υπενθυμίζοντας ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε απαγορευτεί η χορήγηση αδειών και ρεπό λόγω ελλείψεων, προσθέτοντας, ότι αν ψηφιστεί το θέμα αυτό οι εργαζόμενοι θα προσφύγουν και θα ληφθεί απόφαση για αποχή από την επιφυλακή.
Λαμβάνοντας το λόγο ο νομικός σύμβουλος της Επιχείρησης Αντ. Ξηρός, ανέφερε ότι σήμερα το Δ.Σ. καλείται να λάβει απόφαση στα όρια του Νόμου. Όπως ανέφερε, δεν μπορεί το Δ.Σ. να λάβει απόφαση για 250 ώρες υπερωρία, γιατί θα παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος, ενώ τόνισε ότι είναι παράνομη η οποιαδήποτε επαύξηση του μισθού.
«Δεν θα πληρώνεστε για να κοιμάστε»
Ο δήμαρχος Αχ. Μπέος άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Κουτσιφέλη. «Ισχυρίζεστε ότι πρέπει να πληρώνεστε στην επιφυλακή, όταν είστε στο σπίτι σας ή τρώτε έξω; Ποιος νόμος και ποια λογική το λέει αυτό;», ανέφερε.
Ο δήμαρχος ζήτησε από τους εργαζόμενους να αναλογιστούν την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία και να μην προκαλούν. «Όταν δουλέψετε θα πληρωθείτε, όταν κοιμάστε δεν θα πληρώνεστε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πέρασαν οι καλές εποχές για όλους.
Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Κ. Γαργάλας τόνισε ότι δέχεται το σκεπτικό του κ. Ξηρού και αντιλαμβάνεται τη θέση των εργαζόμενων, ενώ πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος να καλυφθεί νομικά το ΔΣ και να ικανοποιηθούν οι εργαζόμενοι, προειδοποιώντας ότι αν μπει το θέμα σε ψηφοφορία θα ψηφίσει αρνητικά, όπως και έγινε.
…«Τρόφιμος της ΔΕΥΑΜΒ»
Ο κ. Γαργάλας παρενέβη εκείνη την ώρα και είπε προς τον κ. Μπέο «εσάς θα σας πάρουμε τρόφιμο στην επιχείρηση» εξηγώντας ότι τη λέξη αυτή την είπε ορμώμενος όπως εξήγησε «όταν ήρθατε Δήμαρχε στη ΔΕΥΑΜΒ εσείς είπατε ότι αυτό το μαγαζί τρέφει πολλούς».
Η φράση αυτή έκανε έξαλλο τον Δήμαρχο ενώ ο διάλογος που ακολούθησε είναι χαρακτηριστικός:
«Χαίρεστε με το πρόβλημα ενός ανθρώπου. Όσο κι αν χαίρεσαι, μόνος σου θα είσαι μέχρι το 2019. Εμένα ο κόσμος του Βόλου με ψήφισε, γιατί πήγα φυλακή, από το σύστημα που υπηρετείτε και σύντομα θα πάρεις την απάντηση της δημοσκόπησης της ALCO για να δείτε ποια είναι η γνώμη του κόσμου», είπε ο Αχιλλέας Μπέος.
«Αν δώσεις παραπάνω, κάτι παραπάνω θα βγάλεις», ήταν η απάντηση του Κώστα Γαργάλα.
Ο δήμαρχος συνέχισε και ανέφερε ότι ήταν τρόφιμος των φυλακών για 11,5 μήνες και πρόσθεσε ότι «αποδεικνύετε πόσο λίγοι είστε και δίκαια ο κόσμος σας έστειλε στο σπίτι σας. Λυπάμαι που βρίσκομαι στον ίδιο χώρο με σένα, που θεωρείσαι επιστήμονας, αλλά είσαι τενεκές ξεγάνωτος, που χλευάζεις έναν άνθρωπο για τον οποίο δεν έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι είναι ντροπή που ο κόσμος ψήφισε τέτοιους ανθρώπους.
«Είμαι επιστήμονας γιατί έχω πτυχία. Με παρεξηγήσατε. Τη λέξη τρόφιμος την είπα γιατί όταν ήρθατε στη ΔΕΥΑΜΒ εσείς είπατε ότι αυτό το μαγαζί τρέφει πολλούς. Απ’ αυτό ορμώμενος σας είπα τρόφιμο της ΔΕΥΑΜΒ», κατέληξε ο Κ. Γαργάλας.































