«Επιλογή Ευθύνης»: Αδράνεια της Δημοτικής Αρχής για τον Άγιο Λαυρέντιο

Επερώτηση για την κατάρρευση της πεζούλας στο χωριό

Επερώτηση για την κατάρρευση πεζούλας στον Άγιο Λαυρέντιο, που εδώ και δύο μήνες έχει δημιουργήσει προβλήματος στο χωριό, κατάθεσε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης» , που κάνει λόγο για αδράνεια της Δημοτικής Αρχής και ερωτά γιατί δεν αξιοποιεί ο Δήμος τη νομοθεσία περί επικινδύνων, για να προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.

Όπως αναφέρεται στην επερώτηση που υπογράφουν οι Νατάσα Οικονόμου, Απ., Παπατόλις, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, τους τελευταίους δύο μήνες, ο Άγιος Λαυρέντιος αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, που έχει επιβαρύνει δραματικά την καθημερινότητα των κατοίκων του και την οικονομία του χωριού. Η κατάρρευση πέτρινου τοιχίου αντιστήριξης είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει από πέτρες και μπάζα το κεντρικό καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία του χωριού, το οποίο έχει πλέον “κοπεί” στα δύο.

“Η κυκλοφορία εντός του χωριού είναι αδύνατη, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες δεν μπορούν να προσεγγίσουν την πλατεία, η πρόσβαση στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου δεν είναι δυνατή, οι ασθενείς δεν μπορούν να προσεγγίσουν το αγροτικό ιατρείο, ενώ οι επαγγελματίες της περιοχής (παντοπωλεία, καταστήματα εστίασης, φούρνοι) βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς, αφενός αντιμετωπίζουν αδυναμία ως προς την προμήθεια και μεταφορά των απαραίτητων ειδών στις επιχειρήσεις τους, αφετέρου η κίνηση στα καταστήματά τους έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω της αδυναμίας προσέγγισης εκ μέρους των πελατών. Ακόμη και το πανηγύρι της 10ης Μαΐου βαίνει προς αναβολή, από τη στιγμή που η αδυναμία πρόσβασης στην πλατεία καθιστά αδύνατη την πραγματοποίησή του. Οι κάτοικοι εκφράζουν την απόγνωση και την αγανάκτησή τους για την ταλαιπωρία που υφίστανται και τη δυσφήμηση του τόπου τους”, αναφέρεται στην επερώτηση.

Σύμφωνα με την παράταξη της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, η κατάσταση είναι γνωστή στη Δημοτική Αρχή, εδώ και δύο μήνες, αλλά, παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις και αυτοψίες κλιμακίων υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα, ακόμη και μετά τις υποσχέσεις του ίδιου του Δημάρχου, κατά την επιτόπια επίσκεψή του, στα μέσα Απριλίου, για γρήγορη αποκατάσταση του προβλήματος. Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επισήμανε την ευθύνη των ιδιωτών ιδιοκτητών, αναφέρθηκε στο κόστος της αποκατάστασης, στο απαιτούμενο έργο αντιστήριξης και ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν υπομονή.

Είναι σαφές ότι το κόστος της αποκατάστασης βαρύνει τον ιδιώτη ιδιοκτήτη, αναφέρεται στην επερώτηση και τονίζεται ότι ο Δήμος δεν μπορεί να μένει απαθής και αδρανής μπροστά σε ένα πρόβλημα, οι συνέπειες του οποίου τελικά δεν αφορούν έναν ιδιώτη, αλλά επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των κατοίκων και την οικονομία ενός ολόκληρου χωριού, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. “Σε ανάλογες περιπτώσεις, στο παρελθόν, ο Δήμος, αξιοποιώντας τη νομοθεσία περί επικινδύνων, προέβαινε στην αποκατάσταση παρόμοιων προβλημάτων, καταλογίζοντας, στη συνέχεια, τις προκληθείσες δαπάνες στους ιδιοκτήτες”, επισημαίνει η “Επιλογή Ευθύνης”.

Καταλήγοντας η παράταξη τονίζει ότι και Τεχνική Υπηρεσία διαθέτει ο Δήμος, ικανή να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα, και το κόστος αποκατάστασης – που άλλωστε εντέλει θα αποδοθεί στο Δήμο – δεν είναι απαγορευτικό για τα οικονομικά του, όταν μάλιστα δεσμεύει σημαντικά ποσά για εορταστικό φωτισμό ή διάφορες άλλες εκδηλώσεις ή δείχνει ιδιαίτερη “σπουδή” για έργα όχι άμεσης προτεραιότητας (π.χ. συντριβάνι πλατείας Ελευθερίας).

Η παράταξη ερωτά τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο γιατί επιδεικνύουν τόση αδράνεια στην αποκατάσταση ενός σοβαρού προβλήματος, που, πέραν των επιπτώσεων στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και την οικονομία του χωριού, απειλεί τη δημόσια ασφάλεια και υγεία σε μία ολόκληρη περιοχή και γιατί δεν αξιοποιεί ο Δήμος τη νομοθεσία περί επικινδύνων, προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση του προβλήματος. Τέλος, ζητά να πληροφορηθεί σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή, για την αποκατάσταση καταρχήν της κυκλοφορίας διαμέσου του λιθόστρωτου.

Δήμος: «Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες»
Αναφορικά με τα προβλήματα στον Άγιο Λαυρέντιο από το γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Κατανοούμε απόλυτα τον προβληματισμό και την αδημονία των κατοίκων του Αγίοου Λαυρεντίου για το γεγονός ότι ο οικισμός είναι κομμένος στα δύο για αρκετό καιρό τώρα, εξ αιτίας της κατάρρευσης πέτρινου τοιχίου αντιστήριξης, σε ιδιοκτησία ιδιωτών και καθημερινά εργαζόμαστε για να ξεπεραστούν τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα.

Υπάρχουν ωστόσο μεγάλες, αντικειμενικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν και που αναφέρονται:
• Στις καιρικές συνθήκες, που πάντως ήδη ξεπεράστηκαν

• Στο γραφειοκρατικό, νομικό καθεστώς, που δεν επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών σε ιδιωτικό χώρο και μάλιστα με σημαντική οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο, αφού οι ιδιοκτήτες δηλώνουν οικονομική αδυναμία.

• Και τρίτο την ιδιαιτερότητα της παρέμβασης που απαιτείται και που, με τη σειρά της, απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις από κείνους που θα την υλοποιήσουν.
Παρά ταύτα η Δημοτική Αρχή του Αχιλλέα Μπέου προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών ούτε κρύβεται, ούτε κάμπτεται, από δυσκολίες και εμπόδια. Το έργο πολύ σύντομα θα εκτελεστεί και ο οικισμός του Αγίου Λαυρεντίου θα ανασάνει.

«Για εκείνους, πάντως, ντόπιους ή μη, που κραυγάζουν και ασκούν ισοπεδωτική κριτική έχουμε μια ερώτηση: Όταν διαπράττονταν όλες αυτές οι αυθαιρεσίες, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, που βρίσκονταν να προασπίσουν τα ζωτικά συμφέροντα του χωριού; Τις εξόφθαλμες κατασκευαστικές και περιβαλλοντικές παράνομες παρεμβάσεις δεν τις είχαν αντιληφθεί και τι έκαναν γι αυτές;
Και σε τελευταία ανάλυση αν δεν μπορούν να κάνουν υπομονή και επειδή, ως δηλώνουν, γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν: Ας αναλάβουν τις εργασίες οι ίδιοι… αρκεί να μην το κάνουν όπως όλα τα άλλα τόσα χρόνια, που έφεραν το Δήμο και τη χώρα στα σημερινά χάλια», καταλήγει η απάντηση του Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.