Κίνηση Πολιτών για το Νερό: «Η ΔΕΥΑΜΒ οδηγεί στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Τονίζει ότι σφράγισε τις βρύσες διότι βρήκε ένα κολοβακτηρίδιο

Το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΜΒ προκαλεί πανικό στους κατοίκους της περιοχής Λεχωνίων που προμηθεύονταν νερό από τις τοπικές βρύσες, στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό καθώς και κάτοικοι της περιοχής, σε ανακοίνωση του εξέδωσαν.

Όπως αναφέρουν η ΔΕΥΑΜΒ στις 30/6 καθάρισε τη δεξαμενή ύδρευσης Άνω Λεχωνίων (περίπου 3,5 χρόνια είχε να καθαριστεί, ενώ οφείλει να το κάνει κάθε εξάμηνο) και λίγες μέρες μετά έκανε μετρήσεις και βρήκε ανά 100 ml ένα (1) Κολοβακτηριοειδές , μηδέν (0) E. Coli και έναν (1) Εντερόκοκκο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα αποτελέσματα αυτά «αναστάτωσαν» τη ΔΕΥΑΜΒ που απαγόρευσε στους κατοίκους τη χρήση του νερού για πόση και μαγείρεμα, σφράγισε τις κοινόχρηστες βρύσες και απειλεί με χλωρίωση του νερού.
«Πέραν του γελοίου της υπόθεσης και ανυπόστατου επιστημονικά, να λες ότι το νερό των Άνω Λεχωνίων, ένα πηγαίο εξαιρετικής ποιότητας νερό είναι ακατάλληλο, επειδή στις μετρήσεις υπήρχε 1 κολ/οειδές ανά 100 ml, εμείς ως κάτοικοι των Άνω Λεχωνίων ζητάμε :
1. Μέτρα προφύλαξης των πηγών
2. Συχνό καθαρισμό και συντήρηση των δεξαμενών και του δικτύου
3. Όχι στη μόνιμη χλωρίωση στο εξαιρετικής ποιότητας νερό
4. Συχνή δειγματοληψία παρουσία του τοπικού συμβουλίου
5. Ενημέρωση των κατοίκων για το παραπάνω ζήτημα», σημειώνουν οι κάτοικοι και η Επιτροπή Πολιτών για το Νερό, που προσθέτουν ότι για το ίδιο ζήτημα είχαν αποφασιστεί τα ανάλογα στη μαζική συνέλευση των κατοίκων στις 6/2/2012 και είχαν υπογράψει ψήφισμα περίπου 200 κάτοικοι.

«Η ΔΕΥΑΜΒ με τη στάση αυτή πανικοβάλλει και οδηγεί τους κατοίκους , που προμηθεύονταν νερό από τις τοπικές βρύσες, στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Αλήθεια, έχουν ελεγχθεί τα εμφιαλωμένα νερά κατά πόσο τηρούν τα υγειονομικά απαιτούμενα, π.χ. βαρέα μέταλλα, θερμοκρασία έκθεσης, ημερομηνίες , τρόπος και τόπος παραγωγής, μεταφοράς κλπ ; Θυμίζουμε ότι ο ΕΦΕΤ έχει αποσύρει ολόκληρες παρτίδες νερού ως μη ασφαλείς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι κάτοικοι και τα μέλη της Επιτροπής τονίζουν ότι το να στρέφεις τον κόσμο από το πηγαίο εξαιρετικό νερό στο να αγοράζει από τα super market (μέρες που ζούμε) εμφιαλωμένα νερά, είναι εγκληματικό, ενώ διερωτώνται γιατί η ΔΕΥΑΜΒ παρουσιάζει τέτοιο ενδιαφέρον για μηδαμινά «ευρήματα», αν υπάρχουν άλλες βλέψεις και γιατί επιμένει μόνο στη χλωρίωση, τη στιγμή που, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 3000 κατοίκων δεν επιβάλλεται η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνει με χλωρίωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.