Κοινές δράσεις Περιφέρειας – φορέων για τη ρύπανση με αιχμές κατά κύκλων του Π.Θ.

Ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός σε σύσκεψη

ΦΟΡΕΙΣ1ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Κάλεσμα προς τους φορείς της Μαγνησίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ενώ άφησε αιχμές κατά κύκλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που στο Βόλο και στη Λάρισα πανικοβάλλουν χωρίς στοιχεία τους πολίτες, σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα για τη δημόσια υγεία. Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας δικτύου σταθμών μέτρησης και η εντατικοποίηση των ελέγχων.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε σχεδόν το σύνολο των φορέων, εκτός του Δήμου Βόλου (που προσκλήθηκε και δεν έστειλε εκπρόσωπο) και των Σωμάτων Ασφαλείας, που δεν προσκλήθηκαν, ενώ επισημάνθηκε η κωλυσιεργία του υπουργείου που από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπίσει προδιαγραφές για την αγορά εκ μέρους της Περιφέρειας σταθμών μέτρησης της ρύπανσης που θα «κουμπώσουν» με το εθνικό δίκτυο, για να δίνουν αναγνωρισμένες μετρήσεις, που θα απεικονίζουν την πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των φορέων από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έγινε γνωστό ότι μια βιομηχανία στη Β’ ΒΙΠΕ υπέβαλε αίτηση για αντικατάσταση φυσικού αερίου με βιομάζα, για να μειώσει το κόστος, ενώ μέχρι το Πάσχα αναμένεται να κλείσουν τρεις ασβεστοποιΐες, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να εξεταστεί το φυσικό αέριο ως καύσιμο στις αστικές συγκοινωνίες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός που χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση διότι γίνεται για πρώτη φορά στην Ελληνική Επικράτεια από Περιφέρεια. Ενώ ζήτησε από τους φορείς να συμμαχήσουν για να προφυλάξουν το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο.
Έδωσε δε μήνυμα ότι «είμαστε ενωμένοι κι αποφασισμένοι να καταθέσουμε προτάσεις και να πάρουμε πάνω μας πράγματα τα οποία με δυσκολία θα τα ‘παιρνε άλλος και να αναλάβουμε ευθύνες που δύσκολα θα ‘παιρνε άλλος και γι αυτό και είπαμε ότι φέρνουμε συγκεκριμένες προτάσεις να τις περάσουμε στην κοινωνία».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη διαπιστώθηκε φέτος ότι η ατμόσφαιρα του Βόλου είχε ωριαίες εξάρσεις, αλλά οι ενδείξεις ήταν χαμηλές γενικά και ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τα όρια με περισσότερες μετρήσεις εντός δικτύου. «Κάνουμε προσπάθεια να απεγκλωβιστούμε από το υπουργείο που έλεγε ότι θα μας προμηθεύσει με νέους σταθμούς μέτρησης την περίοδο 2007 – 2013 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και ζητάμε προδιαγραφές για να πάρουμε κι εμείς μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και να πάρουμε και για άλλες Θεσσαλικές πόλεις και για Τρίκαλα και Καρδίτσα και να κάνουμε δίκτυο», είπε ο Κ. Αγοραστός.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών καυστήρων και μπήκε εμβόλιμα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε ευεργετικά τη διέξοδο του περιφερειακού στην Αγριά που αποσυμφόρησε την πόλη από βαρέα, αλλά δυστύχημα το ότι κλείνουν βιομηχανίες, προσθέτοντας ότι όσες λειτουργούν πρέπει να σέβονται το περιβάλλον.
Αναφορικά με τους ελέγχους των υπηρεσιών τόνισε ότι γίνονται, ανάλογα με το προσωπικό που υπάρχει, για τις προδιαγραφές και την ποιότητα των υλικών καύσης, αλλά και για τα καύσιμα και επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς το Δασαρχείο για την παράνομη υλοτομία.

Αιχμές κατά κύκλων του Π.Θ.
Ο Κώστας Αγοραστός άφησε αιχμές κατά κύκλων του Πανεπιστημίου, που χωρίς στοιχεία ανακοινώνουν ότι υπάρχουν υπερβάσεις στην ρύπανση στο Βόλο και τη Λάρισα.

Όπως ανέφερε «όταν ζήτησα τα στοιχεία των μετρήσεων για να διαπιστώσω αν έγινε λάθος από τους σταθμούς μέτρησης της Περιφέρειας, αλλά κανείς δεν ήξερε να με πληροφορήσει ποιος μετράει, καθώς οι μη πιστοποιημένοι σταθμοί μέτρησης του Π.Θ., είναι εκτός λειτουργίας, λόγω μη ύπαρξης ανταλλακτικών και προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία τους».

Το ίδιο συνέβη, κατήγγειλε ο περιφερειάρχης και με την Κάρλα που έβγαιναν στη δημοσιότητα προειδοποιήσεις ότι το νερό είναι μολυσμένο και δεν πρέπει να ποτίζουν οι αγρότες ή να πίνουν νερό, τη στιγμή που με την ανομβρία που υπάρχει φέτος δεν μπορεί να γεμίσει η λίμνη.

Λαμβάνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Νίκος Ανδρίτσος, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τις αιχμές που άφησε ο περιφερειάρχης και διευκρίνισε ότι στο Βόλο δε βγήκε κανένας από το Πανεπιστήμιο, να υποστηρίξει όσα ισχυρίστηκε ο κ. Αγοραστός. Ο κ. Ανδρίτσος πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο διέθετε τρεις σταθμούς μέτρησης οι οποίοι σταμάτησαν να λειτουργούν εδώ κι ενάμιση χρόνο, καθώς χρειάζονταν συντήρηση και το Πανεπιστήμιο δεν διέθετε πόρους, αλλ΄ακαι έναν άνθρωπο να τους λειτουργεί και εκτίμησε ότι απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων.

Επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία έχει βελτιωθεί η ατμόσφαιρα του Βόλου από το 2002 και μετά, καθώς σε αυτό συνετέλεσε και η δημιουργία του περιφερειακού, ενώ σημείωσε ότι θεωρητικά από το 2015 η Ε.Ε. έχει μειώσει το ημερήσιο όριο των Pm10 από τα 50μgr/m3 στα 35μgr/m3.

Οι φορείς
Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη διαβεβαίωσε τους φορείς ότι οι υπηρεσίες κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους, για πιστοποίηση υλικών, σε βιομηχανίες, όλο το χρόνο, με στόχο την πάταξη των παράνομων δράσεων και «νομίζω το έχουμε πετύχει αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα φέτος».
Όπως ανέφερε, τα πρόστιμα αναρτώνται στο site της Περιφέρειας και φέτος ήταν πολύ υψηλά πρόστιμα, σε αποθήκες πέλετ και σε μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι συμμορφώνονται γιατί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς άδειες λειτουργίας, τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλία Κώστας Βολιώτης, δήλωσε ότι μία από τις βασικές αιτίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και πρότεινε εκτός από τα Pm10 που μετά ο σταθμός να μετρούνται και οι παράμετροι pm 2,5 και pm 1. Επίσης πρότεινε οι σταθμοί της Περιφέρειας να είναι online για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης αν υπάρχει πρόβλημα, ενώ χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα την λαθροϋλοτομία. Τέλος χαρακτήρισε βασικό την συντήρηση των καυστήρων τον καθαρισμό των καμινάδων των τζακιών και την ανάγκη για αστυνόμευση, διότι «η ατμόσφαιρα στο Βόλο μυρίζει καμένα ελαστικά και να δούμε και τις άδειες για το τι επιτρέπεται να καίνε οι βιομηχανίες».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης, τόνισε ότι το φαινόμενο της αερορύπανσης δεν προφέρεται για εκμετάλλευση. «Η ευαισθησία του ΙΣΜ δεν είναι τωρινή αλλά από το 2003 με μία ημερίδα που είχε κάνει ο Σύλλογος. Εμείς το πρόβλημα το βλέπουμε στα ιατρεία μας από τα περιστατικά που έρχονται. . Πρέπει με επιστημονικά δεδομένα να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα», τόνισε. Ο γιατρός χαρακτήρισε πλημμελή την καταμέτρηση και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχτεί ένα δίκτυο σταθμών μέτρησης, τουλάχιστον πέντε για το Βόλο και να δίνονται στη δημοσιότητα οι μετρήσεις. «Οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών καθώς γινόμαστε δέκτες καταγγελιών για διάφορα περιστατικά», χαρακτηρίζοντας σημαντικό εταίρο σε όλη αυτή την προσπάθεια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δημ. Μαραγιάννης, κατήγγειλε καύση ελαστικών σε εγκαταλελειμμένο κτίριο της Υπερτοπικής Αγοράς με την αρμόδια Υπηρεσία της Π.Ε. να υποστηρίζει ότι ποτέ δεν δέχθηκε καταγγελία για εκείνο το σημείο.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα έκανε λόγο τόσο για ατομική ευθύνη αλλά και για ευθύνη της Πολιτείας. «Οι πολίτες δεν κάνουν τα απλά, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να λαμβάνει διαστάσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό δημιουργείται απ’ αυτούς που έχουν τη δυνατότητα αλλά είναι αμελείς. Για τους μη έχοντες, πρέπει εκτός από την επιδότηση πετρελαίου, να δοθεί και επιδότηση για χρήση φυσικού αερίου. Είναι παράλειψη της Πολιτείας αυτό», τόνισε.
Τέλος ο πρόεδρος του ΟΛΒ Θρασ. Σταυριδόπουλος, ανέφερεότι το λιμάνι αυτή την περίοδο έχει σταθμό μέτρησης της ρύπανσης και διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες παρατηρούνται υπερβάσεις. «Το λιμάνι δεν καίει και όταν μπορεί περιορίζει την καύση των γεννητριών», σημείωσε και δεσμεύτηκε ότι σε περιοχή που συνορεύει με τη ζώνη λιμένα, θα γίνουν έλεγχοι για παράνομες καύσεις.

Κλείνουν ασβεστοποιΐες
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μαγνησίας Νικ. Πουρνάρας ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν συνδυαστικές δράσεις επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2015, η ΒΙΣ, έκλεισε, η Coca Cola έκλεισε και αναμένονται μέχρι το Πάσχα να κλείσουν άλλες τρεις ασβεστοποιΐες.
Ακόμη τόνισε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η υπηρεσία θα έχει τα στοιχεία για τις ετήσιες υπερβάσεις των βιομηχανιών και ότι από την υπηρεσία γίνονται έλεγχοι στα καύσιμα. Το 2015, τόνισε, λήφθηκαν πάνω από 33 δείγματα εκ των οποίων για τα 25 που έχουμε αποτελέσματα κανένα δεν είναι νοθευμένο.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι Θρασ. Σταυριδόπουλος του ΟΛΒ, Μάκης Τσάμης του ΙΣΜ, Νάνσυ Καπούλα του ΤΕΕ, Κώστας Βολιώτης της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Δημ.Μαραγιάννης του Επιμελητηρίου Νίκος Ανδρίτσος του Π.Θ., Φρόσω Δαγλαρίδου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρ. Ελλάδας και Γ. Αντώνογλου πρώην δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου.
Επίσης παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης ΔωροθέαΚολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αργ. Κοπάνας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασ. Χατζόπουλος, Γρηγ. Ιγγλέσης, Γ. Κίτσιος, Γιώργος Καλτσογιάννης, Κ. Χαλέβας και Θαν. Λιούπης, καθώς και οι διευθυντές και προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας, του τμήματος Περιβάλλοντος κλπ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.