Να γίνονται ταφές τις Κυριακές και αργίες στο Βόλο

Ζητά η Ζέττα Μακρή που αναφέρει πως είναι «Παράλογο, το κόστος να κυριαρχεί έναντι του ανθρώπινου πόνου»

Να γίνονται ταφές τις Κυριακές και αργίες στο Βόλο, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ζητά με επιστολή της στο δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, η βουλευτής Μαγνησίας κα Ζέττα Μακρή.

Η κα Μακρή σημειώνει ότι αν η κίνηση είναι ασύμφορη για τα οικονομικά του δήμου, να ερωτώνται οι συγγενείς των θανόντων, εάν επιθυμούν να αναλάβουν τα έξοδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο έγγραφό της, «η εξόδιος ακολουθία και η ταφή αποτελούν δικαίωμα κάθε πολίτη της χώρας μας. Τα τελευταία 2 χρόνια, δυστυχώς, μετά από απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής απαγορεύτηκε στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού να τελούν την εξόδιο ακολουθία και τις ταφές κατά τις Κυριακές και τις εορτές στον Βόλο και στην Ν. Ιωνία, αν και πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες περιοχές του καλλικρατικού δήμου Βόλου.

Χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία το υψηλό κόστος της ταφής και την άρνηση των εργατών να πραγματοποιήσουν ταφές κατά τις μέρες αυτές, οι τότε αρμόδιοι επέβαλαν οι ταφές να γίνονται μόνο μέχρι το Σάββατο. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας και για αυτό οι ιερείς των ενοριών του Βόλου και της Ν. Ιωνίας εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση τους και προχώρησαν στην καταδίκη της συγκεκριμένης απόφασης, ζητώντας την άμεση ανάκλησή της και υποβάλλοντας ψήφισμα (αρ. πρωτ. 17673 / Γ.Π3207 / 24 – 2 – 2012), το οποίο επισυνάπτεται μαζί με την επιστολή μου.

Δυστυχώς, οι αρνητικές παράμετροι της αυθαίρετης αυτής απόφασης ουδέποτε εξετάστηκαν, με αποτέλεσμα, έως σήμερα να μην πραγματοποιούνται ταφές τις μέρες αυτές και να ταλαιπωρούνται αρκετοί συμπολίτες μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν σημειωθεί τραγελαφικές καταστάσεις, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να «μεταναστεύσουν» εντός και εκτός Μαγνησίας, για να συνοδέψουν τα προσφιλή τους πρόσωπα, αμέσως μετά το θάνατο τους, στην τελευταία τους κατοικία.

Θεωρώντας παράλογο το κόστος να κυριαρχεί έναντι του ανθρώπινου πόνου, ζητώ να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο θέμα. Ειδικά, μάλιστα, σε περιπτώσεις που οι συγγενείς των νεκρών μπορούν να αναλάβουν τα έξοδα της ταφής, αν αυτά κρίνονται ασύμφορα για την λειτουργία του δήμου, προτείνω να μην εφαρμόζεται αυτή η απόφαση και να μπορούν οι συγγενείς με δικά τους έξοδα να πραγματοποιούν την ταφή των αγαπημένων τους προσώπων κατά την διάρκεια των εορτών και των Κυριακών.

Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι θα αντιμετωπίσετε με την απαιτούμενη ευαισθησία το θέμα αυτό και θα διερευνήσετε την δυνατότητα αναθεώρησης αυτής της απόφασης.

Είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.