Νοσοκομείο: Με τρεις γιατρούς μίνιμουμ η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού

Για να καλύψει έξι ημέρες άδεια μετακινήθηκε ο νεφρολόγος στη Λαμία

Τη διαβεβαίωση ότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου, θα εξακολουθεί να λειτουργεί με τρεις γιατρούς μόνιμα, έδωσε προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας Βασίλη Γιαννάκο, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Βόλου Κώστας Καραμπάτσας. Όπως ανέφερε, η μετακίνηση του νεφρολόγου γιατρού στη Λαμία, αφορά διάστημα μόλις έξι ημερών, προκειμένου να αντικαταστήσει γιατρό που πήρε άδεια και από την ερχόμενη Τρίτη, θα επιστρέψει ξανά στο Νοσοκομείο Βόλου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Κώστας Καραμπάτσας, υπογράμμισε ότι η μετακίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της Μονάδας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, Βασίλης Γιαννάκος, που τόνισε πως δεν είναι λύση η μετακίνηση γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και σημείωσε πως για την ώρα η κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου είναι αρκετά καλή για τους νεφροπαθείς, σε σχέση με άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας.

Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του «Αχιλλοπούλειου» υπηρετούν τρεις μόνιμοι γιατροί και ένας επικουρικός, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προσληφθεί άλλος ένας επικουρικός γιατρός.

Η ανησυχία προέκυψε μετά τη μετακίνηση του ενός νεφρολόγου, του κ. Μαλινδρέτου, στο Νοσοκομείο της Λαμίας, όπου υπηρετεί μόνο ένας νεφρολόγος που χρειάστηκε να πάρει άδεια. Η μετακίνηση του γιατρού έγινε μόνο για έξι ημέρες, από τις 17 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Καραμπάτσας, θα επιστρέψει κανονικά στο Βόλο την ερχόμενη Τρίτη 23 του μήνα.
Ο κ. Καραμπάτσας σημείωσε ότι δεν είναι λόγος ανησυχίας η μετακίνηση του συγκεκριμένου γιατρού, ο οποίος εξάλλου απουσιάζει κι άλλες ημέρες, όταν συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης.

Το Νοσοκομείο του Βόλου έχει αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα με αυτό της Λαμίας στο παρελθόν, όταν καταγραφόταν έλλειψη ΩΡΛ και ογκολόγου και χρειάστηκε η συνδρομή άλλων νοσοκομείων. Κλασική είναι η περίπτωση του ογκολόγου, ο οποίος αντικαταστάθηκε από αντίστοιχο γιατρό του Νοσοκομείου της Λάρισας.

Ανώδυνη χαρακτήρισε για τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, τη μετακίνηση του γιατρού ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου. Όπως ανέφερε «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Η μετακίνηση του γιατρού έγινε με την συναίνεση όλης της υγειονομικής κοινότητας και ο διευθυντής της Μονάδας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία ημέρα να λειτουργήσει με λιγότερους από τρεις γιατρούς, ακόμη και με την επιμόρφωση. Συνεπώς, η μετακίνηση του γιατρού ήταν ανώδυνη για το Νοσοκομείο του Βόλου».

Τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης
Θέμα χρόνου είναι πλέον η προμήθεια των 10 νέων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης. Ο Κώστας Καραμπάτσας ανακοίνωσε ότι σε διάστημα περίπου ενός μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την προμήθεια μηχανημάτων που θα εξοπλίσουν τη Μονάδα Τεχνηυτού Νεφρού, που θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ.

Ο διοικητής επισήμανε ότι έχουν ήδη ανοίξει οι προσφορές που κατατέθηκαν για την προμήθεια 10 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και ενός υπέρηχου νεφρού.

Ο πρόεδρος των Νεφροπαθών Μαγνησίας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Γιαννάκος, τόνισε ότι ήδη απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας για να πιέσει προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων και αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη γιατρών στα διάφορα Νοσοκομεία, τονίζοντας την ανάγκη προσλήψεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Η Ομοσπονδία, ανέφερε, θα ζητήσει συνάντηση από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Γιαννάκος είπε πως στη Μαγνησία «είμαστε από τους τυχερούς» που υπάρχουν τρεις γιατροί. Συνολικά, οι αιμοκαθαρόμενοι είναι 105 άτομα και οι περιτοναϊκοί περίπου 30, ενώ υπάρχουν ανάγκες για όσους έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις ή χειρουργεία.

«Δεν είναι λύση για τη δημόσια υγεία το να στέλνουμε ένα γιατρό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ούτε να προκηρύσσονται θέσεις επικουρικών, οι οποίοι δεν τις δέχονται», κατέληξε, τονίζοντας την ανάγκη συλλογικής διαμαρτυρίας, για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.