Ο Δήμος Βόλου θα παραλάβει τον περιφερειακό Γορίτσα – Αστέρια (videos)

Το πολύ μέχρι τέλος Νοεμβρίου για να ξεμπλοκάρει η Αρχαιολογία

Τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Βόλου θα παραλάβει το έργο του περιφερειακού, από τη σήραγγα Γορίτσας ως τα Αστέρια Αγριάς, έδωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του παρουσία του Γ.Γ. Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Στράτου Σιμόπουλου, του περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, εκπροσώπου της Αρχαιολογίας και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο Γ.Γ. του υπουργείου δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο και περιορίστηκε στο γεγονός ότι ξεμπλόκαραν οι διαδικασίες.

Οι τοπικοί φορείς εξέφρασαν ερωτηματικά για την εργολαβία – σκούπα του περιφερειακού, ενώ για τη συνέχιση του περιφερειακού, μέχρι την είσοδο της Αγριάς, επισημάνθηκε ότι κηρύχτηκε έκπτωτος ο ανάδοχος και βρισκόμαστε εν αναμονή των απαλλοτριώσεων και στη συνέχεια θα γίνει η προκήρυξη του έργου από το υπουργείο.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της σύσκεψης στο γραφείο του δημάρχου Βόλου, ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης περιόδου για το Βόλο, όπου ένα πολύπαθο έργο δεν μπορούσε να τελειώσει. Τα θέματα έχουν λυθεί για το μεγαλύτερο τμήμα του έργου και τη σύνδεσή του με την ΑΓΕΤ, μένουν κάποια θέματα με την Αρχαιολογία, τα οποία, σε πνεύμα καλής συνεργασίας τα ξεπερνάμε και στις επόμενες λίγες εβδομάδες, στο συγκεκριμένο έργο, η σήραγγα δηλαδή, θα είναι έτοιμη».

Ο κ. Σιμόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα γίνει η παραλαβή του έργου και τόνισε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες διοικητικής παραλαβής του, για να δοθεί στην κυκλοφορία.

Για το θέμα της εργολαβίας – σκούπα, από τη Λαρίσης μέχρι και τη Ν. Δημητριάδα, ο κ. Σιμόπουλος τόνισε ότι οι πιστώσεις ήδη υπογράφηκαν, ενώ στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο ανάδοχος του έργου, που μπορεί άμεσα, εντός των επόμενων 15 ημερών να ξεκινήσει τις εργασίες ασφαλτόστρωσης.
«Υπάρχουν θέματα που αφορούν τις απαλλοτριώσεις για τους παράπλευρους δρόμους, εκεί κι εμείς θα προσπαθήσουμε κα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τελειώνει το θέμα των απαλλοτριώσεων και να μπει η εργολαβία στους παράπλευρους δρόμους. Πιστεύω ότι είμαστε στο τέλος», ήταν η δήλωση του Γ.Γ. Δημοσίων Έργων, που συμπλήρωσε ότι το υπουργείο μπορεί να πιέσει για να τελειώσει το θέμα των απαλλοτριώσεων.

Ερωτηθείς, γιατί τόσο καιρό ο ανάδοχος εκτέλεσε έργο μόλις 10.000 €, ο κ. Σιμόπουλος απάντησε ότι υπήρχε να θέμα χρηματοδότησης, που πλέον δεν υπάρχει και ο ανάδοχος διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να μπει στο έργο. «Από την πλευρά του υπουργείου, λύνουμε και τα τελευταία θέματα, ώστε άμεσα, σε κάποιες μέρες – εφόσον το επιτρέψει ο καιρός – να μπει και να ασφαλτοστρώσει», τόνισε.

Τέλος, για το κομμάτι του περιφερειακού που υπολείπεται για να βγει στην είσοδο της Αγριάς, ο κ. Σιμόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν θέματα με τις απαλλοτριώσεις, που όταν λυθούν, το υπουργείο είναι έτοιμο να δημοπρατήσει το έργο. Όπως ανέφερε, πρόκειται ένα κομμάτι περίπου 1.5 χλμ, που είναι σχεδόν έτοιμο για να βγει ο περιφερειακός στην είσοδο της Αγριάς.

Αισιόδοξος για τον περιφερειακό
Την αισιοδοξία του για την παράδοση της τρίτης εργολαβίας του περιφερειακού εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που επισήμανε ότι η παρουσία του Γ.Γ. στο Βόλο και στο έργο, δείχνει ότι ενδιαφέρεται για να δοθούν λύσεις. Όπως ανέφερε, ο κ. Σιμόπουλος δεσμεύτηκε άμεσα δεσμεύτηκε να υπογραφεί ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας για να μπορέσει ο εργολάβος να βάλει τους τρεις σηματοδότες που υπολείπονται, ενώ δεσμεύτηκε να προχωρήσει και την εργολαβία – σκούπα.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο περιφερειακός, είναι η Αρχαιολογία, καθώς όπως είπε εκπρόσωπός της, ελήφθη θετική απόφαση για την παράδοση, αλλά πρέπει να καθαρογραφεί και ο ΟΤΕ, προκειμένου να προχωρήσει στις τηλεφωνικές συνδέσεις.

Αν και τόνισε ότι με την Αρχαιολογία, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τους χρόνους, ο Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι σε διάστημα 10 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η σήμανση, ενώ επανέλαβε ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει στον Δήμο Βόλου 100.000 € για τη συντήρηση της σήραγγας Γορίτσας.

Απαισιόδοξος για την εργολαβία – σκούπα
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για την εργολαβία – σκούπα και την κατασκευάστρια εταιρία, καθώς, όπως δήλωσε «φοβάται μήπως κάνει έργο και δεν πάρει χρήματα και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει τις εργασίες».
Ο Κ. Αγοραστός δήλωσε ότι οι φορείς «στρίμωξαν» την κατασκευάστρια εταιρία για να ξεκινήσει τις εργασίες άμεσα, ενώ ο κ. Σιμόπουλος δεσμεύτηκε για τις πληρωμές.

Για τη συνέχιση του περιφερειακού μέχρι την είσοδο της Αγριάς, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι έχει εκπέσει ο εργολάβος, πρέπει να γίνει εκκαθάριση της εργολαβίας και να προκηρυχθεί νέα, κάτι για το οποίο πιέζουν Περιφέρεια και Δήμος Βόλου προς το υπουργείο.

Ο Κ. Αγοραστός άφησε αιχμές κατά της Κτηματικής Υπηρεσίας, λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι απαλλοτριώσεις κοστίζουν ποσοστό 49,6% του έργου που ήταν 27 εκ. €. Εκτίμησε δε ότι η Κτηματική πρέπει να προσχωρήσει σε επιτάξεις . «Φωνάζουμε ότι η Αθήνα με το Βόλο είναι τόσο κοντά αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακριά. Τα έργα πρέπει να εκχωρηθούν ή στο Δήμο ή Περιφέρεια για να τα ελέγχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το τμήμα Μπουρμπουλήθρα – Λαρίσης, ο Κ. Αγοραστός, ανέφερε ότι εκπονείται μελέτη και η Περιφέρεια είναι έτοιμη να το εντάξει στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης γιατί ενώνει το Διευρωπαϊκό Δίκτυο.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι πιέζει το υπουργείο για να ολοκληρωθεί η μελέτη Από κει και πέρα τη μελέτη που την κάνει το Υπουργείο πιέζουμε να την ολοκληρώσει

Τέλος, για το τμήμα του περιφερειακού του Βόλου Αγριά – Μαλάκι – Λεχώνια, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι είναι ένα μεγάλο έργο, που προς το παρόν δεν είναι ώριμο και κανείς δεν γνωρίζει αν χρηματοδοτείται από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης γιατί δεν είναι διευρωπαϊκό δίκτυο.
«Εμείς παίρνουμε απόφαση να συνεχίσουμε τις μελέτες αν δοθεί η ευκαιρία να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα», ήταν η δήλωση του κ. Αγοραστού.

Θα το παραλάβει ο Δήμος
Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, δήλωσε ότι ο Δήμος Βόλου θα παραλάβει το κομμάτι του περιφερειακού, από τη σήραγγα Γορίτσας μέχρι τα Αστέρια Αγριάς και εξήρε την καλή συνεργασία του με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Είχα πει στην επίσκεψή του ότι αυτός ο περιφερειακός είναι ντροπή για το 2014 και είναι έργο που έπρεπε να κατασκευαστεί πριν 30-40 χρόνια. Η άποψή μου αυτή εξακολουθεί να ισχύει, όμως, όταν βάζεις σε μια ζυγαριά το ένα ή το άλλο θέμα και διαπιστώνεις ότι οι κίνδυνοι για τους πολίτες, τις οικογένειες και τα παιδιά είναι πολύ λιγότεροι, αν θα δοθεί σε κυκλοφορία το συγκεκριμένο κομμάτι του περιφερειακού, τότε αναθεωρείς και αυτό έκανα κι εγώ. Με τον περιφερειάρχη και τους θεσμικούς παράγοντες, συνεργαστήκαμε άψογα, για να δοθεί άμεση λύση», δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου.

Όπως εξήγησε, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα δοθεί επιτέλους στην κυκλοφορία αυτή η σήραγγα, διότι το μόνο πρόβλημα που απομένει είναι η Αρχαιολογία. Είναι ένα θέμα που δημιουργεί πολλά προβλήματα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα συνεργαστεί και θα δώσουμε σε κυκλοφορία επιτέλους τη σήραγγα της Γορίτσας. «Ήρθε η στιγμή να παραδοθεί ο περιφερειακός και μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ο κόσμος να χαλάσει, θα δοθεί, όποια προβλήματα κι αν δημιουργήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία», τόνισε ο Αχ. Μπέος.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι το έργο θα το παραλάβει ο Δήμος, όπως προβλέπεται από το νόμο. «Θα ξεπεράσουμε με τη συνεργασία με τον Περιφέρεια οποιοδήποτε εμπόδιο, γιατί σταθμίσαμε τα προβλήματα που προκαλεί η μη λειτουργία της σήραγγας και όταν είσαι άνθρωπος που καταλαβαίνεις, συζητάς και μπορεί να ξεπεράσεις οποιεσδήποτε αγκυλώσεις, τότε, λειτουργώντας για το καλό της πόλης, υποχρεώνεσαι να αλλάξεις θέση και απόψεις και να δώσεις στην κυκλοφορία τη σήραγγα, για το καλό της πόλης και των πολιτών. Και αυτό κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αχιλλέας Μπέος τόνισε ότι τη συντήρηση της σήραγγας θα αναλάβει ο Δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Σε ότι αφορά το θέμα της εργολαβίας – σκούπα, σε συνεργασία με τον Γ.Γ. του υπουργείου, ήδη έχει υπογραφεί και ξεκινά η εκταμίευση των χρημάτων και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, αν θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2015, όπως προβλέπει η σύμβαση ή και νωρίτερα.

Για το κομμάτι Μπουρμπουλήθρα – Λαρίσης και Αγριά – Μαλάκι, ο δήμαρχος τόνισε ότι ας δοθεί πρώτα στην κυκλοφορία το κομμάτι της σήραγγας και μετά σιγά – σιγά θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα και ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν θα δοθούν θέσεις εργασίας στους δημότες και καλύτερη κυκλοφορία στους οδηγούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.