Ποσό 8 εκ. € διαγράφηκε με αποφάσεις των Ειρηνοδικείων από δανειολήπτες

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου

Ποσοστό 40% των δανειοληπτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του

Ποσό 8 εκ. € διαγράφηκε με αποφάσεις των Ειρηνοδικείων της Μαγνησίας από δανειολήπτες, από το 2010, που ισχύει ο Νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δήλωσε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Μαγνησίας Αλέκος Κουτσελίνης, που επικαλέστηκε πανελλαδικά στοιχεία, που ισχύουν και τοπικά, ότι πλέον ποσοστό 40% των δανειοληπτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
«Η Ένωση Καταναλωτών, από το 2010 που τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος Κατσέλη, ενημέρωσε πάνω από 10.000 δανειολήπτες στη Μαγνησία και στη Θεσσαλία, ενώ έγινε η διαδικασία ρύθμισης με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας για περίπου 1500 δανειολήπτες», τόνισε ο κ. Κουτσελίνης.
Από τις αποφάσεις των Ειρηνοδικείων της Μαγνησίας που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, έχουν διαγραφεί οριστικά ποσά 8 εκ. € για λογαριασμό δανειοληπτών που έχουν απευθυνθεί στην ΕΝ.ΚΑ., σημείωσε ο πρόεδρος.
Ο κ. Κουτσελίνης εξήγησε ότι η διαγραφή μέρους του δανείου δεν ισχύει για όλους, αλλά αν κάποιοι είναι άνεργοι και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, τα Δικαστήρια αποφασίζουν τη διαγραφή χρεών.
Στις περιπτώσεις που κάποιοι έχουν οικογενειακό εισόδημα και μπορούν να πληρώσουν, μπορούν να επιμηκυνθούν οι δόσεις, χωρίς να αυξηθεί το επιτόκιο, αντίθετα μειώνεται. «Ακόμη και ρύθμιση να γίνει εκ μέρους του Δικαστηρίου, είναι θετική για τους δανειολήπτες», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών.
Για τις περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν έχουν πρώτη κατοικία και οφείλουν μέχρι 20.000 €, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και αν είναι άνεργοι και δεν έχουν εισοδήματα, υπάρχουν περιπτώσεις που έγινε πλήρης διαγραφή της οφειλής προσωρινά για 18 μήνες και αν δεν αλλάξει η κατάσταση, γίνεται οριστική διαγραφή.

Η πώληση δανείων σε ξένους
Για την πώληση δανείων σε ξένα funds, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, τόνισε ότι έχει ήδη αποφασιστεί να πωληθούν και πρόκειται για μεγάλα επιχειρηματικά και άλλα δάνεια, που όμως δεν αφορούν την πρώτη κατοικία.
«Οι δανειστές πιέζουν να πωληθούν σε ξένες εταιρίες, ακόμη περισσότερα δάνεια και μικρά επιχειρηματικά και δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία», δήλωσε ο κ. Κουτσελίνης.
Όπως εξήγησε, αυτό για τις τράπεζες σημαίνει ότι παίρνουν ένα ποσό, έστω κι αν είναι 20-50% της αξίας του δανείου και διαγράφουν την συγκεκριμένη απαίτηση. Στη συνέχεια οι ξένες εταιρίες, με διάφορους τρόπους και βασιζόμενες στον εκφοβισμό των δανειοληπτών για άμεσους πλειστηριασμούς, θα διεκδικήσουν τα χρήματα που οφείλει ο καθένας και θα είναι πολύ περισσότερα από τα χρήματα που έδωσαν για να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, δήλωσε ότι ενώ η Ένωση και οι δανειολήπτες πιέζουν τις τράπεζες για ευνοϊκές ρυθμίσεις, που ίσως να ήταν θετικές για τα ταμεία τους, είναι αρνητικές σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις, που εμφανίζονται προθυμότερες να πουλήσουν φθηνά τα δάνεια στα ξένα funds, παρά να κάνουν ρύθμιση με τους δανειολήπτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.