Σε εξέλιξη ο καθαρισμός στο Δήμο Βόλου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΣε εξέλιξη βρίσκεται ο καθαρισμός από ξερά χόρτα σημείων που είναι επικίνδυνα για πυρκαγιά, στο Δήμο Βόλου, μέσω εργολαβιών της Διεύθυνσης Καθαριότητας, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό στην υπηρεσία, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Βόλου, για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την Πρωτομαγιά. Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο σχεδιασμός για περιπτώσεις σεισμών και τονίστηκε η ανάγκη να ξεκινήσει κάποια στιγμή ο έλεγχος της στατικής επάρκειας των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν διανύσει το μισό χρόνο ζωής τους.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, τόνισε την ανάγκη καλής συνεργασίας όλων των φορέων και η αντιδήμαρχος αρμόδια για θέματα πολιτικής προστασίας Βιολέτα Καντόλα ανέφερε ότι τα μέσα που διαθέτει η υπηρεσία καθαριότητας είναι ελάχιστα. Όπως ανέφερε, με εργολαβίες καθαρίζονται οικόπεδα και πρανή δρόμων σε Βόλο και περιφερειακές ενότητες όπως και στα πάρκα.

Ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης Πρασίνου κ. Κατσαρός ανέφερε ότι ήδη έχουν καθαριστεί τα περιαστικά δάση του Αγίου Στεφάνου και των Πευκακίων, η παραλιακή των Αλυκών, ο δρόμος από Γορίτσα έως την ΑΓΕΤ, το 90% των παιδικών σταθμών, το 60% των σχολείων, τα προαύλια των εκκλησιών, αλλά «η μάχη είναι άνιση και συνεχώς καταφεύγουμε σε εργολαβίες», όπως ανέφερε.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, πύραρχος Χαράλ. Πόζογλου, τόνισε ότι σε περίπτωση δείκτη επικινδυνότητας 3 γίνονται περιπολίες στα περιαστικά δάση, και η Πυροσβεστική σταθερά διαθέτει ένα πυροσβεστικό όχημα στα Καλά Νερά, ένα στη Γορίτσα και ένα στο Κατηχώρι και ζητείται και η συνδρομή του Στρατού για να καλυφθούν όλες οι περιπολίες. Από τον εκπρόσωπο της 111 Πτέρυγα Μάχης, ζήτησε να εξεταστεί η περίπτωση και φέτος να υπάρχει επιφυλακή της Πολεμικής Αεροπορίας στα ραντάρ στο Πήλιο για καλύτερη επόπτευση του χώρου.

Η Πυροσβεστική έχει ελέγξει έγινε έλεγχος όλα τα υδροστόμια και από 1ης Μαίου θα είναι γεμάτες με φροντίδα των Δήμων οι δεξαμενές νερού σε Γορίτσα, Καλά Νερά, Κατηχώρι και Πευκάκια. Ο διοικητής τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν περισσότεροι κρουνοί και να είναι σε σημεία εύκολα προσβάσιμα.

Για τις αγροτικές φωτιές ο κ. Πόζογλου ανέφερε ότι γίνεται συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αν αποδειχθεί ότι αγρότης που έκαψε κάψει υπολείμματα καλλιεργειών, προκάλεσε πυρκαγιά, να χάνει την επιδότησή του ή να επιστρέψει αυτή που πήρε. Από το Δασαρχείο ζήτησε να διερευνήσει αν μπορούν να γίνουν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες όπως στον Πτελεό και σε κάποια σημεία του Πηλίου για να λάβει την απάντηση ότι αυτό απαιτεί μελέτη και ότι οι υπάρχουσες ζώνες συντηρούνται κάθε χρόνο με εργολαβίες.
Τέλος ανέφερε ότι εντός του Μαΐου αναμένεται να σταθμεύσουν στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair.

Οι άλλοι φορείς
Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των μονάδων τους ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι της 1ης ΤΑΞΑΣ και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών όπως και ο αστυνομικός υποδιευθυντής Μιλτιάδης Αλεξάκης, εκ μέρους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις εργολαβίες σε εξέλιξη για καθαρισμό των χώρων γύρω από στύλους ή σημεία που υπάρχουν διακόπτες βασικοί για τον αποκλεισμό μέρους του δικτύου σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού και τόνισε ότι όλες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ο Γιάννης Παπαδούλης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας, ανέφερε ότι πολλές φορές η υπηρεσία του κάνει αυτοψίες σε κτίρια όπου υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για ύπαρξη τρωκτικών ή χόρτων, σκουπιδιών και αποστέλλει ενημερωτικά σημειώματα σε Πυροσβεστική και Εισαγγελία. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τον παλιό κινηματογράφο ΡΙΒΟΛΙ στην παραλία της πόλης που αποτελεί τέτοια εστία, αλλά το Νοσοκομείο στον οποίο ανήκει το κτίριο, αδιαφορεί.

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ τόνισε ότι η υπηρεσία δεν διαθέτει δύναμη σε ασθενοφόρα και προσωπικό για να είναι σε επιφυλακή, παρά μόνο μέσα στο Βόλο και αυτό με αρκετές ελλείψεις στις βάρδιες.

Τέλος ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, Βασίλης Ηλιόπουλος, επανέλαβε την ανάγκη επικαιροποίησης των ενεργών εθελοντικών ομάδων, «διότι ελάχιστες είναι πιστοποιημένες και προσφέρουν ουσιαστική δουλειά και άλλες είναι μόνο για τα χαρτιά, να πουλάνε πνεύμα και να παρίστανται στα ΣΤΟ για να τους γράψουν οι εφημερίδες», όπως ανέφερε.

Στατικότητα των δημοσίων – δημοτικών κτιρίων
Την ανάγκη ελέγχου της στατικότητας ή άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια και δημοτικά κτίρια επισήμανε ο εκπρόσωπος της Περιφερειακή Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Κουβαρντάς.

Όπως ανέφερε, εδώ και χρόνια υπάρχει μία τριμελής επιτροπή στην Περιφέρεια που ζητά τη συνεργασία και του Δήμου για να γίνει η καταγραφή των κτιρίων και της δοθούν τα σχέδια για όποια υπάρχουν. Μαζί του συμφώνησε και η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα η οποία τόνισε ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια ξεπερνούν το μισό αιώνα ζωής και θα ήταν κρίσιμο να υπάρξει συντονισμός δήμου και Περιφερειακής Ενότητας για να εξεταστούν.

«Υπάρχουν μέθοδοι να γίνει αυτό πλέον και χωρίς να έχουμε τα σχέδια» εξήγησε. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των παιδιών στα σχολεία για τα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση σεισμού, κάτι που διαβεβαίωσε ότι γίνεται ο εκπρόσωπος της Α’θμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Αντωνίου, με επικαιροποιημένες ασκήσεις σεισμών δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Τέλος, ζήτησε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις των διευθυντών των σχολείων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.