Καταδρομική επιχείρηση Μπέου στο “Καρτάλειο”!

Μαζί με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Καντόλα σήκωσε γραφεία και καρέκλες από το 1ο ΕΠΑΛ

Στα άκρα έφτασε η κόντρα καθηγητών και Δημοτικής Αρχής, με αφορμή τη μεταφορά των γραφείων καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ, στο Καρτάλειο Διδαδκτήριο, ενώ κατά τη μεταφορά, που επιχειρήθηκε από το Δήμο, επενέβη η Αστυνομία, με αποτέλεσμα, δήμαρχος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και ο διευθυντής του σχολείου, να καταλήξουν τελικά στο Αστυνομικό Τμήμα, για να δώσουν εξηγήσεις.

Όλα ξεκίνησαν, όταν δημοτικοί υπάλληλοι, παρουσία του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, του αντιδημάρχου Καθαριότητας Δημήτρη Καντόλα και της προέδρου της Επιτροπής Παιδείας Βιολέτας Καντόλα, αλλά και δημοτικών συμβούλων, μπήκαν στο σχολείο, φόρτωσαν καρέκλες και γραφεία από το γραφείο των καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ, σύμφωνα και με την απόφαση του δημάρχου Βόλου, μετά και την εισήγηση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας, για μεταφορά των γραφείων των καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ στα γραφεία καθηγητών του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο χώρος που θα απελευθερωθεί για τις ανάγκες του 5ου Γυμνασίου.

Καθηγητές κατήγγειλαν ότι ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και δημοτικοί υπάλληλοι μπήκαν στο σχολείο, άνοιξαν τα γραφεία των καθηγητών και φόρτωσαν καρέκλες και γραφεία. Οι καθηγητές κατήγγειλαν ότι το συμβάν έγινε γνωστό, όταν πέρασε έξω από το σχολείο ο υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ ειδοποίησε τον διευθυντή Νίκο Κατσαβριά και την Αστυνομία, ενώ υπήρξε έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Βιολέτα Καντόλα, υποστήριξε ότι είχε ζητηθεί, μετά την απόφαση δημάρχου, από τους καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ να συμμορφωθούν με την απόφαση ώστε να γίνε η μεταφορά των γραφείων τους, ωστόσο οι ίδιοι αρνούνταν να συνεργαστούν. Η κ. Καντόλα, πρόσθεσε μάλιστα ότι ζητήθηκε από τη Διεύθυνση του Σχολείου να ανοίξει το σχολείο για να προχωρήσουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στη μεταφορά των γραφείων, κάτι το οποίο δεν έγινε. Στη συνέχεια με τη συνδρομή κλειδαρά, όπως έγινε γνωστό, το σχολείο άνοιξε και οι υπάλληλοι προχώρησαν στο φόρτωμα των επίπλων.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στο Α.Τ. Βόλου όπου αφού δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις αποχώρησαν.

Στο σημείο βρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης που τόνισε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση σε σχολικούς χώρους ιδιαίτερα με τέτοιο τρόπο, είναι απαράδεκτη και οι καθηγητές την καταδικάζουν. «Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει τον τρόπο να διαχειρίζεται τα εκπαιδευτικά θέματα με το δικό τους τρόπο», τόνισε.

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κατά Αχ.Μπέου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Μαγνησίας αναφορικά με το παραπάνω περιστατικό αναφέρει τα εξής:

“Πρωτόγνωρα φαινόμενα σε σχολικό χώρο με πρωταγωνιστή το δήμαρχο. Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος και οι συν αυτώ, με τη βοήθεια κλειδαρά, διέρρηξαν την κλειδαριά, άνοιξαν τα Γραφεία του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, φόρτωσαν σε φορτηγάκι καρέκλες, άλλαξαν τις κλειδαριές.

Όχι, αυτό δεν αποτελεί σενάριο φτηνού αστυνομικού μυθιστορήματος. Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο μεσημέρι, στο Καρτάλειο διδακτήριο. Αιτία, κατά το δήμαρχο, ήταν η μη υλοποίηση απόφασής του για μεταφορά των γραφείων του Σχολείου, οπότε και θέλησε να αναλάβει «δράση». Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση έχει προσβληθεί από το Σχολείο και αναμένεται νέα απόφαση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας επί του θέματος, πράγμα γνωστό στο δήμαρχο.

Δε στεκόμαστε όμως σ’ αυτό. Στεκόμαστε στην πράξη αυτή καθ’ αυτή. Θεωρούμε ότι είναι μία πράξη αδιανόητη και απεχθής για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Είναι ανεπίτρεπτο και όχι μόνο για σχολικό χώρο, σε ώρα που δύσκολα κανείς θα σε αντιληφθεί να διαρρηγνύεις, κυριολεκτικά, χώρο στον οποίο βρίσκονται πράγματα τα οποία δεν σου ανήκουν και να τα αφαιρείς. Κάτι τέτοιο, θεωρούμε ότι αποτελεί υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου. Ένας δήμαρχος πρέπει να γνωρίζει ότι η σχολική περιουσία ανήκει στο Δήμο και όχι στον ίδιο και ότι ακόμη και το τελευταίο μολύβι σ΄ ένα σχολείο έχει χρεωθεί στο Διευθυντή του και μόνο.

Είναι ανεπίτρεπτο να παρεμποδίζεις λειτουργία σχολείου. Ο δήμαρχος και οι συν αυτώ το έπραξαν. Άλλαξαν τις κλειδαριές ζωτικού και κομβικού χώρου του σχολείου χωρίς να ενδιαφέρονται αν με αυτή τους την ενέργεια δε θα μπορούν να κάνουν μάθημα 280 μαθητές και να λειτουργήσουν 30 καθηγητές.
Είναι ανεπίτρεπτο να εφαρμόζονται μη τελεσίδικες αποφάσεις και μάλιστα σε χρόνο και με τρόπο που να ξεπερνά τα όρια της απέχθειας.

Είναι ανεπίτρεπτο να εφαρμόζονται τέτοιες διαδικασίες σε σχολικό χώρο. Κλειδαράδες, φορτηγάκια, λουκέτα και νταηλίκια δεν είναι στοιχεία του σχολικού περιβάλλοντος αλλά κάποιου «άλλου». Αν λοιπόν κάποιοι γνωρίζουν μόνο τέτοια «άλλα» περιβάλλοντα, τους πληροφορούμε ότι το σχολείο είναι περιβάλλον γνώσης και παιδείας. Και αν δε γνωρίζουν τι σημαίνουν και αυτές οι λέξεις, ας απευθυνθούν σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ή μαθητή για να τους ενημερώσει.

Η εκπαιδευτική κοινότητα καταγγέλλει την πράξη του δήμαρχου Βόλου και όλων των συμμετεχόντων σ’ αυτή και τους απευθύνει ρητή παρότρυνση για το σεβασμό του σχολικού περιβάλλοντος, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των θεσμών που την διέπουν. Αναφορικά στη συγκεκριμένη ενέργεια, θεωρούμε ότι πλέον το λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Απάντηση Μπέου

Από το γραφείο Τύπου του Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση των ανεκδιήγητων ΕΛΜΕδων της Μαγνησίας, συνδικαλιστικού «φρούτου» που ευδοκιμεί στο χώρο της πολύπαθης Παιδείας, αντιλαμβάνεται εύκολα γιατί το δημόσιο σχολείο, που υποτίθεται ότι υπηρετούν και για το οποίο, επίσης υποτίθεται, μάχονται, έχει φθάσει στα σημερινά επίπεδα, που οι ίδιοι κατά περίπτωση διεκτραγωδούν, μεταθέτοντας, φυσικά, τις ευθύνες σε…άλλους.

Επί δύο, σχεδόν, δεκαετίες η τοπική κοινωνία παρακολουθεί αηδιασμένη το όντως απεχθές σίριαλ με το Καρτάλειο διδακτήριο, με πονηρούς πολιτευτές και χαζοχαρούμενους συνδικαλιστάδες, να κρατούν ομήρους εκατοντάδες μαθητών και τις οικογένειές τους, για να παίζουν τα διάφορα παιχνίδιά τους και να εκπληρώνουν ανομολόγητες επιδιώξεις τους. Σε κάθε περίπτωση να μην επιτελούν τον κύριο και αποκλειστικό ρόλο τους, ως υπεύθυνοι παιδαγωγοί.

Χρησιμοποιούν με μαεστρία το πολυδαίδαλο και καταστροφικό γραφειοκρατικό σύστημα, που βούλιαξε τη χώρα, για να μας πούν τι; Οτι πρέπει οι καθηγητές να έχουν αίθουσα και οι μαθητές να περιφέρονται σαν νομάδες για να βρούν κάποια άλλη για να κάνουν μάθημα; Οτι οι μαθητές είναι εκείνοι που πρέπει να ταλαιπωρούνται και να βρίσκονται στο προαύλιο, για να μην μετακινηθούν οι καθηγητές μερικές δεκάδες μέτρων πιο κει;

Ε, όχι… μπορούν να έχουν όποια άποψη θέλουν για τη Δημοτική Αρχή. Ουδόλως μας ενδιαφέρει και γι αυτό δεν θα τους επιτρέψουμε να παίζουν στις πλάτες του πιο υγιούς κομματιού της κοινωνίας μας, των παιδιών μας.

Δυστυχώς η χρεοκοπία του συνδικαλισμού δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, αλλά φαίνεται πως έχει γενικευθεί. Και οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές δεν έλαβαν το μήνυμα των εκλογών της 25ης Μαϊου, που θέλει πρώτα και πάνω από όλα τον πολίτη και τα δικαιώματά του και μόνο αυτόν. Η αλλαγή έγινε με απόφαση του Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου, αφού προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος και υποβλήθηκαν οι σύμφωνες εισηγήσεις, τόσο του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και της αρμόδιας Δημοτικής Επιτροπής.

Στην ιδιωτική τους περιουσία έχουν πλήρη και αποκλειστικά δικαιώματα. Στη δημόσια και δημοτική κανένα. Ο Δήμος, μέσω της εκάστοτε δημοτικής αρχής, είναι υπεύθυνος για να δώσει λύσεις. Και τις δίνει σε όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας και όχι πρός εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων διαφόρων ομάδων, που μάλιστα δεν τυγχάνουν καν της επιδοκιμασίας εκείνων που υποτίθεται πως υπηρετούν, όπως μαρτυρούν, αδιάψευστα, τα οικτρά ποσοστά συμμετοχής στις διάφορες κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ.

Οι εποχές που επέβαλαν ετσιθελικά τις απόψεις τους κάνοντας επίδειξη των συντεχνιακών τους δυνατοτήτων, με καταγγελίες, υπονοούμενα και λοιπές αθλιότητες, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ως εκπαιδευτικοί μάλιστα οφείλουν πρώτοι να σέβονται τη λειτουργία των θεσμών, για να μην ισχύει το περίφημο «Δάσκαλε, που δίδασκες…»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.