Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον οδηγεί σε κατάθλιψη ακόμη και αυτοκτονία

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Επισημάνθηκε στην εκδήλωση για τον εργασιακό εκφοβισμό

Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον δημιουργεί πολλά ψυχολογικά προβλήματα στα θύματα, του εργασιακού εκφοβισμού, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κρίσεις πανικού, χάνουν τον ύπνο τους, μεταφέρουν τα προβλήματα στην οικογένεια και στην τελική του μορφή, ένας άνθρωπος που κακοποιείται κατά συρροή μπορεί να πάθει κατάθλιψη ή και, σε πολύ μικρά ποσοστά να οδηγηθεί στην αυτοκτονία.

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ1Τα παραπάνω υπογράμμισε η ψυχολόγος και συγγραφέας Τένια Μακρή, στην εκδήλωση για τον εργασιακό εκφοβισμό που οργάνωσε σήμερα το απόγευμα στο Βόλο ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Νομικών και πολιτικών επιστημόνων Εκπαιδευτικών, παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξ. Μεϊκόπουλου, της εκπροσώπου του γραφείου Τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελώνη, εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου, του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Δοδοντσάκη και αρκετού κόσμου.

Η Νάνσυ Παπαλεξανδρή ομότιμη καθηγήτρια στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, πρώην αντιπρύτανης επί Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διεξήγαγε έρευνα το 2009 για λογαριασμό του Πανεπιστημίου, σε 840 στελέχη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και με μεγαλύτερο ποσοστό από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε εργαζόμενους σε υπαλληλικές θέσεις και θέσεις γραφείου.

Όπως ανέφερε ποσοστό 13% των συμμετεχόντων φάνηκε ότι γίνονται δέκτες αρνητικών πράξεων από πλευράς προϊσταμένων, συναδέλφων ή και υφισταμένων καμία φορά, που έχουν να κάνουν με παρενόχληση στο χώρο της εργασίας, αλλά πρόκειται για ήπια παρενόχληση.
«Για παράδειγμα γυρνούσαν το κεφάλι όταν περνούσε κάποιος, απέκρυπταν στοιχεία, καθυστερούσαν να δώσουν χαρτιά, έκαναν αρνητικά σχόλια κλπ. Είναι κάτι που είναι ύπουλο και δεν μπορεί εύκολα κάποιος να διαμαρτυρηθεί. Το 13% βιώνει κάτι τέτοιο βιώνει κάτι τέτοιο μια φορά την εβδομάδα, ίσως και παραπάνω. Από την έρευνα δεν προκύπτουν περιστατικά ρατσισμού, βιαιοπραγίας ή λεκτικής βίας», ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι με την κρίση τα πράγματα θα είναι χειρότερα, γιατί ευκολότερα ένας εργαζόμενος μπορεί να δεχτεί απειλές ότι θα χάσει τη δουλειά του και θα βρεθεί στο δρόμο, αλλά πρόσθεσε ότι η κρίση μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά, γιατί συσπειρώνει ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια δύσκολη θέση.

Θύτης και θύμα
Η Τένια Μακρή ψυχολόγος και συγγραφέας, που μίλησε για το πορτρέτο του θύτη και του θύματος ανέφερε ότι θύτης είναι εκείνος ο οποίος είναι επικριτικός, δεν ικανοποιείται με τίποτα, κάνει τον υφιστάμενό του να νιώθει υποδεέστερος, αναθέτει δουλειά τη θέλει πολύ σύντομα και βρίσκει πάντα ένα σφάλμα στη δουλειά του, δεν τον βοηθάει να προαχθεί και δεν τον ακούσει αν καταπιέζεται στην εργασία του, είναι ο άνθρωπος που διψάει για εξουσία, φοβάται πολύ μην εκτεθεί και φοβάται κυρίως μήπως η δουλειά του υφισταμένου του είναι καλύτερη από τη δική του και επισκιαστεί.
Σύμφωνα με την κα Μακρή, η γυναίκα είναι στοχοποιημένη στον εργασιακό χώρο κατά 85%, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, ενώ θύματα εκφοβισμού είναι κυρίως η ανύπαντρη γυναίκα και η διαζευγμένη. Επίσης, τόνισε, στοχοποιούνται τα θύματα που είναι χαμηλών τόνων, δεν μιλάνε εύκολα, κρατούν μια σιωπή που εκλαμβάνεται ως αδυναμία, απέναντι στην εξουσία. Άνθρωποι που είναι χαμηλότερης μόρφωσης γίνονται πιο συχνά θύματα της ψυχολογικής βίας μέσα στο χώρο, άνθρωποι που αναρριχώνται στην ιεραρχία και έχουν μια ανώτερη εκπαίδευση συνήθως είναι οι θύτες.

Από ψυχολογικά μέχρι αυτοκτονία…
Ένα τοξικό περιβάλλον δημιουργεί πολλά ψυχολογικά προβλήματα στα θύματα, υπογράμμισε η κα Μακρή.
Όπως εξήγησε, τα πιο συχνά προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι αυτοί, είναι ότι κάνουν κρίσεις πανικού, χάνουν τον ύπνο τους τη νύχτα, η δουλειά τους είναι βάρος και νιώθουν στη διάρκεια και μετά την εργασία νιώθουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, η οικογένεια τους λέει να αφήσουν τα προβλήματα στη δουλειά τους, επισκέπτονται τον γιατρό που τους λέει ότι αν συνεχίσουν να φέρονται έτσι θα έχουν περισσότερα προβλήματα.
«Η τελική μορφή ενός ανθρώπου που κακοποιείται κατά συρροή στο χώρο της εργασίας είναι η κατάθλιψη και έχουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που από την πολύ μεγάλη πίεση και τη χαμηλή ψυχική ανεκτικότητα, καταλήγουν στην αυτοκτονία», υπογράμμισε η ψυχολόγος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.